Sida 1 av 1

Rennäring behöver äldre skog - avverkningsålder ändras inte

Postat: lör 20 feb 2016, 11:06
av Sweden-viking
Hela tiden försämras skogsägarens äganderätt och brukanderätt.
Skamligt att skogsvårdstyrelsen numera inte värnar om skogsbruket.
Skogsvårdstyrelsen värnar renskötsel viktigare än skogen...
Man tar sig för pannan...

http://www.atl.nu/skog/ingen-sankt-lags ... avverkning


http://www.skogen.se/nyheter/rennaring- ... ndras-inte

Skogsstyrelsen har beslutat att inte sänka lägsta tillåtna ålder för avverkning i de fyra nordligaste länen. Skälet är att rennäringen behöver tillgång till äldre skogar.
Sedan länge har det funnits andra åldersregler i norra Sverige än i resten av landet. Forskning visar att skog, oberoende av om den växer i södra, mellersta eller norra Sverige, har samma tillväxt om den växer på mark med samma bördighet och har samma egenskaper i övrigt. Efter ett omfattande utredningsarbete har Skogsstyrelsen trots detta valt att inte ändra reglerna.

– Skälet är att det kan uppstå negativa effekter för rennäringen. Bland annat kan renbetet komma att minska, eftersom renarna behöver lav som det finns mer av i äldre skogar, säger Jörgen Ringagård, specialist på tillsyn hos Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

- Vår utgångspunkt var att det är viktigt att de regler som finns baseras på aktuell kunskap och att det därför fanns skäl för att samma avverkningsåldrar ska gälla i hela landet. Samtidigt pågår en utveckling där arealen äldre, naturligt uppkommen skog minskar. Den genomsnittliga åldern för avverkning kommer successivt att bli lägre, även om lägsta ålder för avverkning nu inte sänks. Detta riskerar att påverka rennäringen negativt, skriver Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har parallellt med utredningen om att sänka lägsta ålder för avverkning kommit fram till att tillsynen av skogsbrukets hänsyn till rennäringen behöver skärpas oavsett om en regeländring gjorts eller inte. Även förutsättningarna för de samråd mellan skogsbruk och rennäring som krävs före en avverkning behöver förbättras.

http://www.lantbruk.com/skog/skogsstyre ... enskotseln