Efter ett par tester av nya motorsågar berättar jag nu om upplevelsen av en gammal kämpe. Eftersom jag är svag för Husqvarnas sågar med början från 2-serien så har jag bestämt mig för att äga och pröva på de flesta i modellserien.

Jag börjar med 254xpg. På Naturbruksgymnasiet i början på 90-talet var standardsågen 242xpg. Vi använde dem hela säsongerna till både gallring och slutavverkning, det sistnämnda var något som ställde lite krav på teknik och finess. Vid en slutavverkning var det en medstudent som hade med sig något extra - en 254xpg!

Jag minns ännu hur alla tittade på sågen och blev smått avundsjuka på hur man kunde få ta med sig en större såg hemifrån och bli vassast i skogen. En stund i alla fall, till en annan medstudent några veckor senare tog med sig en 272xpg. Men det är en annan historia som jag får återkomma till.

När vi gått ut på våra lotter i skogen hinner jag höra hur det morrar lite extra en bit bort i skogen innan hjälmen åker på, den som ändå....

Förra året blev det en begagnad 254. Den hade hängt med en del men gick kanon i motorn. Jag röjde lite träd kring en bäck och tränade ryggen med den på sly övertygad om överkapaciteten i effekt. Men strax blåste ett par gamla oxlar ned och den fick bita i dem. Det gick som varma knivar i smör med den gamla 1,5mm 0,325 kedjan.

254 var en vass såg för sin tid och beroende på vad man jämför den med så står den sig fortfarande bra. Den var emellan 242 och 262. Efterföljaren är väl närmast 357xpg som har 0,2 - 0,3hk mer och väger faktiskt 2hg mer än 254 som väger 5,4kg. Som i förra jämförelsen mellan 543xpg och 242xpg så har inte sågutvecklingen rusat framåt i alla avseenden. Tittar vi på nästa modellserie, 5-serien, så blir jämförelsen mot 560xpg lite skev eftersom 560 är på nästan 60cc. Jämför man mot 550xpg blir den närmast för liten i kubik varför 254 egentligen ligger emellan dessa sågar.

254 tillhör forntiden. Det innebär bl a avsaknad av katalysator och pumpblåsa samt lite mer vibrationer. Som vanligt är jag både lite miljöbov och råbarkad så jag uppskattar den rena effekten och känner inte av vibrationerna. Lättstartad har just detta exemplar varit trots avsaknad av pumpblåsan och eftersom det ingen finns från början så har den heller inte kunnat torka eller spricka, bra va?

Tyvärr lider jag av en obotlig sjukdom som heter effektnarkomani. Det innebär att jag ofta vill se vad mer man kan kräma ut av en motor. Så blev det nu också. Jag lät en icke okänd Husqvarna trimmare i södra Småland trimma 254:an. Det byggdes nytt utblås porta lite mer. Nu fick jag en rolig såg som kändes nästan som en 272:a. Riktigt bra vrid och ännu lite mera varv. Det kostade ca 2 000:- i pengar och ca 2m/s i vibrationer och 20db i ökat ljud. Värt det? Ja - om man gillar effekt och är ganska okänslig för ljud och vibrationer.

Nu är jag inte ute efter att hylla allt det gamla eftersom man kan bli trött på toppkåpan som sitter fast med några skruvar istället för clips som på nyare sågar och de nya tanklocken är klart trevligare att jobba med. Kedjespännig på sidan likaså. Mitt ex har dekompressionsventil vilket underlättar start en del då konstruktionen från början inte är någon s k kärringstart. Det sågen däremot är kan sammanfattas med kvalitativ och stryktålig.

Den har dessutom det där gamla Husqvarna ljudet som är lite metalliskt klingande på tomgång och med en rå underton. Ni som prövat vet. Den går klockrent direkt från start och har blixtsnabb respons på gasen. Ingen halvtaskig autotune som krånglar 8)

Vad kan man använda sågen till idag då? Allt, ja faktiskt är det en extrem allroundsåg men som vanligt är allround sällan bäst på något enskilt och det är väl lite så det är även med 254. Den funkar bra att kvista med 13 tums svärd på och gallra med. Lägger man på 16 tums svärd kör man slutavverkning utan problem. Är man kritisk kan man påstå att sågen är lite tung och klumpig och då har man rätt i sak men det har man med alla effektstarka sågar om tillverkaren valt andra tillverkningsmaterial än plast.

Vill jag fortsätta äga en 254xpg? Oja, gärna! När man kör den flyttas man tillbaka 25 år i tiden och tänker på hur allt var förr...

6 kommentarer | Läst 6970 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Sågomanen

Seniorhuggare

Blev medlem: sön 03 jan 2010, 20:16

Sågomanens blogg
Hej!

Jag har ett stort intresse för motorsågar. Intresset började med utbildning på naturbruksgymnasium i 16-årsåldern och nu är jag 43 år. När jag har köpt motorsågar har jag försökt läsa mig till och höra med andra användare vilka egenskaper de har och om de är bra.

Förr var det svårare då det inte fanns internet och ännu mindre bloggar. Någon enstaka test i en skogstidning av en eller flera modeller som man kanske ändå inte var intresserad av var allt. Frågade man grannen var hans såg naturligtvis bäst och frågade man en annan bekant var även den sågen bäst. Dristade man sig att fråga om varför sågen var bra fick man i bästa fall till svar att den gick bra...men inte vilka egenskaper som var bra eller dåliga.

Målet med denna blogg är att testa olika motorsågar både nya och begagnade och av olika fabrikat på ett opartiskt sätt. Sedan skriver jag mina egna upplevelser och omdömen här som förhoppningsvis bidrar till val av rätt såg till läsaren. Ibland kanske jag testar en röjsåg eller en annan maskin som finns hemma.

Kommentarer

av Jocke91 sön 22 jan 2017, 23:36
Intressant läsning. Har själv en 254 och en 154 som jag gillar skarpt.
av Sågomanen mån 23 jan 2017, 14:07
Tack för att du gillade kåseriet. Visst är det härliga gamla bestar. Funderar på vad jag ska skriva om härnäst..
av totte mån 23 jan 2017, 18:17
Kan bara instämma, riktigt kul att läsa om lite äldre sågar jämfört med vad som erbjuds idag. Håller med, utvecklingen har inte precis rusat. Utvecklingen av tvåtaktare nådde toppen på 80-talet, enligt min åsikt, sen planade det ut och i vissa fall gick det bakåt.
av Sågomanen mån 23 jan 2017, 20:15
Tack Totte. Jag utkämpar en inre strid med mig själv om att gamla sågar är sämre än nya för utveckling är något positivt har man fått lära sig i skolan...
Jag blev lite inspirerad nu över att det finns intresse för gamla proffssågar så jag kommer göra en jämförande test med min nyinköpta gamla 246G mot en nyare likvärdig såg framöver.
av totte tis 24 jan 2017, 01:00
Så länge utveckling drivs av viljan att förbättra är det oftast positivt, dock måste man då ha en klar uppfattning om vad förbättring är. Och det finns alltid en konflikt inbyggd, mellan producent och konsument. Det är inte självklart att det producenten ser som en utveckling är en förbättring för den som skall använda grejorna. Därmed sagt att det finns ingen självklarhet i att det som utvecklats över tid har blivit bättre.
av Sågomanen tis 24 jan 2017, 11:00
totte: Nej men precis, avgasrening tillhör det som säkert de flesta användarna inte tycker är en produktutveckling som ger fördelar för användaren men som tillverkaren tycker är utveckling. Det är en förbättring för miljön men inte ur produktionssynpunkt då effekten ofta minskas.

Eller så tycker tillverkaren att det är en utveckling som man själv inte bestämmer över och som måste genomföras p g a lagkrav ;)