Sista veckan i skåne är på G, förhoppningsvis blir det lite mer "normal" skogsskötsel när vi kommer till småland. Ädellövs skogsbruk är nog inget jag kommer att hålla på med när man är klar med studierna fast ja det är klart svårt att veta vad som händer i framtiden.
Har hittils varit en givande resa, tyvärr har det inte varit så mycket om ren produktion utan mestadels om naturvård och miljö. Men är väl där fokuset mest ligger i dagens skogsbruk. Sedan är det lite synd att man väldigt sällan får träffa entreprenörerna under dessa resor.


Sitter nu i Umeå efter att ha varit hemma över helgen för att fixa med diverse jobb, flyget går om några timmar och nu får man äntligen möjlighet att vila upp sig innan man åker ned igen, blivit väldigt intensiva arbetsdagar här uppe i norr. (men går ju smidigt med tanke på att solen knappt går ned)

när man bara har en timme till Danmark så hinner man med att även fara dit och kolla på diverse sevärdheter så som rosenbergs slott, botaniska trädgården samt att pröva lite dansk pilsner och pölse!
De mest inbitna flugfiskefantasterna i klassen ordnande med ett studiebesök till mörrumsån (utanför skoltid) där vi fick en föreläsning om fiskevård och turism samt att vi även fick möjlighet att fiska på kvällskvisten, tyvärr var det ingen som kände något napp under kvällen. Hade ju inte suttit fel att få dra upp en 10+ lax i ån.
Söderåsens nationalpark. Mina fördommar om att hela skåne skulle vara helt platt stämde visst inte. Väldigt kuperad och fin miljö. Blev faktiskt rätt slut över att ha traskat 1,2 mil i kuperad terräng i nationalparken. En hel del nyttig repetition om hur det fungerar med nationalparker, reservat med mera. Vi var även vid skryllegården och kollade på ett naturreservat som hade rekreation som inriktning. På båda ställena kändes som att man kunde ha fått ut betydligt större lönsamhet från skogen samt ökat variationen och upplevelsen med mera rationella skogliga beslut.
Svin i skogen, och om hur dessa påverkar skogsbruket och miljön i Sverige.
Nästan så man kan känna sig hemma i Skåne, (fjällmossen vid hörby) Vi fick lära oss under denna dag om hur mossarna i södra sverige bildades samt om torvbrytning och vilka risker det kan medföra.
1 kommentar | Läst 1938 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

SkogsGotte

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: tis 06 maj 2008, 19:06

Kommentarer

av åberg fre 22 maj 2015, 10:06
SkogsGotte skrev: Söderåsens nationalpark. Mina fördommar om att hela skåne skulle vara helt platt stämde visst inte. Väldigt kuperad och fin miljö. Blev faktiskt rätt slut över att ha traskat 1,2 mil i kuperad terräng i nationalparken. En hel del nyttig repetition om hur det fungerar med nationalparker, reservat med mera. Vi var även vid skryllegården och kollade på ett naturreservat som hade rekreation som inriktning. På båda ställena kändes som att man kunde ha fått ut betydligt större lönsamhet från skogen samt ökat variationen och upplevelsen med mera rationella skogliga beslut.


Känns som du kan ha en del att tillföra till utbildningen med tanke på din erfarenhet av röjning, plantering, ekonomi, personal. Delar du med dig av dina tankar och erfarenheter till dina kurskamrater? För jag gissar att de flesta inte har samma bakgrund.

Förekommer det att du får lägga till pusselbitar ur din synvinkel som företagare på föreläsningar och exkursioner?