När jag kom hem fån KWF-mässan i Tyskland förra veckan med flyg till Landvetter/Göteborg gjorde planet en lång u-sväng över det skogsklädda Västgötalandskapet innan det landade i sydlig riktning. I kvällens släpljus syntes skogsbeståndens skiftningar på ett fantastiskt tydligt sätt och det framstod väldigt klart att det svenska skogslandskapet är både rikt och varierat. Man kunde tydligt se skyddszonerna runt sjöar och vattendrag, evighetsträd som långsamt försvinner in i nya skoggenerationer och en mosaik av skog i olika åldrar. Mossar med små skogsholmar. Allt var grönt, fräscht och i full växt. På några ställen i fjärran kunde man se "riktiga" störningar i landskapet i form av ett grustag, en kraftledningsgata eller en industritomt. Men skogslandskapet kändes både naturligt och harmoniskt.

Det slog mig väldigt tydligt att många av de argument och drivkrafter som mobiliseras mot vårt sätt att bedriva skogsbruk i Sverige är rent emotionella och inte sakliga. Alltså känslostyrda utifrån personliga känslor och lokala upplevelser och inte baserad på kunskap om biologi, zoologi eller ekologiska helheter. Ett kalhygge är inte en katastrof! Det är en naturlig dynamik i det boreala skogslandskapet. Branden har alltid påverkat barrskogslandskapet. Långt innan människan ens hade uppfunnit avverkningsutrustning värd namnet. Grunden i den svenska skogsskötseln handlar ju egentligen om att efterlikna den naturliga dynamiken: på friska och torra marker där det normalt har brunnit under århundradena kan man bedriva trakthyggesbruk. Numera med mer sparade träd och död ved än vad som var fallet under de värsta "städåren". På marker som sällan eller aldrig brann p g a att de låg skyddade, omgivna av vatten eller isolerade på annat sätt får man bedriva ett försiktigare skogsbruk eller inget alls. Det faller sig oftast naturligt (eller sammanfaller med praktiska omöjligheter) att dessa områden sparas eller särbehandlas.

En fråga som sällan eller aldrig berörs när naturvård eller hotade arter i skogen diskuteras är vilken påverkan det radikalt förändrade jorbrukslandskapet har haft för olika arters välbefinnande? Sedan början av 1900-talet har kanske 40% av all mark som tidigare hölls öppen av bönder och betesdjur återgått till att bli skogsmark. Vi pratar om 2 milj hektar åker-, hag- & betsmarker som försvunnit! Samtidigt som brukningsformerna för de arealer som fortfarande hålls öppna i stor omfattning har förändrats under de senaste 60 åren. Här borde finnas ett betydligt större problem när det gäller artbevarande än vad det gör i skogen. Vi har kanske snarare för mycket skog än för lite om man ska se det ur det perspektivet?

Ja, det var en lång utläggning så här på torsdagskvällen men jag fick upp de här tankarna igen när jag tittade på bilden från inflygningen mot Landvetter. Trevlig midsommar i klorofyllen!

4 kommentarer | Läst 5676 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Torbjörn Johnsen

Delägare

Blev medlem: mån 10 nov 2008, 23:09

Torbjörns Blogg
På min blogg vill jag berätta mer om vem jag är och hur jag tänker kring olika skogsrelaterade ämnen. Jag vill också försöka vrida och vända lite på vedertagna sanningar och stora frågor. Framför allt när det gäller teknik- och marknadsfrågor som intresserat mig i hela mitt yrkesverksamma skogsliv.

Efter att under många år ha följt Skogsforum som medlem och även samarbetspart fick jag i januari 2016 förmånen att bli kollega och kompanjon med Fredrik Reuter, som heltidsmedarbetare och delägare i Skogsforum! Innan jag kom hit jobbade jag under många år som ansvarig för Elmias skogsmässor och från den tiden finns en och annan anekdot som också kan vara värd att berätta.

Kommentarer

av isteskog fre 24 jun 2016, 23:26
Det där var annat än SNF:s film om "kalhyggena"
Svår fråga det där om landskapsomvandlingen från djur på skogen till dagens skogsbruk. Det är väl marknadskrafterna som styrt utvecklingen. Jord och skogsbrukare får ändra inriktningar eftersom efterfrågan och lönsamhet förändras. Tror inte något museijord/skogsbruk är lösningen för framtiden. Vissa kan säkert nischa sin verksamhet, men inte flertalet.
av Slurfi lör 25 jun 2016, 10:41
Trevlig läsning
av Kse lör 25 jun 2016, 12:31
Jag brukar skoja med folk som nämner hur hemskt det är med kalhyggen och liknande och kalla dom för jävla egoister.
Vi finns här på jorden i blott ett ögonblick, det tar inte mer än hundra år så är där full skog igen, blinka två gånger till så är det urskog.

Det stämmer som du säger att vi styrs av personliga känslor och lokala upplevelser men det är ju så vi funkar, men intresseorganisationer som tex. SNF borde ju ha bättre kunskap eller så vill man helt enkelt sprida en felaktig bild för att få med sig massorna.
av Göt lör 25 jun 2016, 14:02
Till skillnad från regnskogarna så beskogas Sverige i stor omfattning i skogs och mellanbygderna är detta betydande är den betande mulen borta så är förändringen på gång. Lieslåtter på marker finns i stort sett inte längre. Skogen i Sverige blir större och större. Brukar tänka på det när jag är ute och åker bil, hur mycket vedhuggning det finns och då är det ofta gammal betes eller åkermark som växer igen