Avlopp tillhör de där sakerna som inte är ett dugg roliga, bara dyra och besvärliga när de inte är som de skall. Och det är inte vårat, när kommunen nu fick säga sitt om saken i höstas. Vi har alltså en sluten tank till toaletten, den är förvisso godkänd, men samtidigt en belastning. Två kubikmeter stor så blir det tömning fyra gånger om året, 1200 spänn per gång. Och så måste man vara mycket sparsam med spolandet, så det står ofta en sump och luktar urin i stolen. Inte särdeles trivsamt.

Men så är det då resten, d v s Bad, Disk, Tvätt - BDT-vatten på byråkratspråk, även kallat gråvatten. Det går till en tvåkammarbrunn, så långt är det bra men sen är det en så kallad sjunkbrunn, dvs några betongringar med ett lager grus i botten. Det är inte godkänt och därmed så blev det förläggande.

Så här der det ut nu, tvåkammarbrunnen rakt fram och bakom den inne i häcken skymtar sjunkbrunnen. Till höger vid en vita pinnen är röret ned till den slutna tanken.


Så vi kunde kommit undan med att anlägga en liten infiltration för BDT-vatten. Tvåkammarbrunnen hade varit godkänd för det. Alternativet var att ta ett större grepp och anlägga en komplett stor infiltration med ny trekammarbrunn för alltihop. Efter en del funderande så bestämdes det att vi skall göra så. Sluten tank är inte särskilt kul att ha i längden. Fyra tömningar om året ersätts med en tömning av slam i trekammaren, det är 3600 kr med nuvarande taxa, så på några års sikt blir det ett hyggligt täckningsbidrag till det nya avloppet.

Kommunen är kontaktad, ansökan inlämnad och en inspektör har varit här och vi har snackat igenom det. En vettig man, ingen krångelbyråkrat vad jag kunde bedöma.

En lokal entreprenör är också kontaktad och har varit här och kollat läget. Nästa steg är att det skall grävas en provgrop som skall inspekteras för jordarter och grundvattennivå. Han kommer onsdag eller torsdag denna vecka och gräver gropen så kommunens man kan inspektera. Om det anses duga så får vi sen tillståndet för att anlägga det hela.

Här är det nedanför där brunnarna ligger nu. Trekammarbrunnen hamnar ungefär där tvåkammaren ligger nu och så blir infiltrationen här nere på betesängen, bort mot markeringskäppen.


Ägaren av marken har inga invändningar, han är den sortens människa som aldrig ser några problem. Givetvis kommer vi att bilda servitut så att det hela är säkrat för framtiden.

Det blir rätt besvärligt arbete att anlägga, eftersom det inte går att köra in massorna direkt till platsen. Ängen är i de nedre delarna inte bärig för tunga fordon. Så allt materialet till bädden får tippas på hög framför tomten och så köras in med hjullastare och tippas ner. Tujahäcken som är där nu får ner, helt eller delvis.

Inte läge att köra in med lastbil här, måste ända ner på det låglänta för att komma runt hit.


Inte lastbilsväg här heller, mycket dålig bärighet.


14 kommentarer | Läst 5467 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av tallen100 tis 27 jun 2017, 22:59
Det var inget roligt, visst är det bra vissa gånger vid tätbebyggda och vattennära områden att dom kollar o.s.v men många gånger går allt sånt där till stor överdrift.
Tänk att det gick bra förr, folk sket, tömde dasset grävde ner, tömde pottan (över rabarbern kanske :mrgreen: ), bar ut diskvattnen och hällde ut...
av Vardon ons 28 jun 2017, 00:14
Å andra sidan åt de inte så många roliga ämnen....
av Erre ons 28 jun 2017, 05:03
Blir nog bra det där totte.
Är lite bökigt när man står mitt i allt bara.
Men skönt att ha det ur världen och att ni slipper ett gäng tömningar sen.
av halvproffs ons 28 jun 2017, 05:32
Har själv kommunalt både vatten och avlopp. Haft det sen 73 och aldrig varit något problem.
Fanns det information om avloppet när du köpte huset? Jobb och pengar man får lägga ut på sånt är värt massor om man slipper krångel sen.

Förresten hur går det med snusavvänjninigen?
av ananders ons 28 jun 2017, 05:47
3600 kr är det skillnaden mellan nuvarande system och det nya?

Se bara till så att det blir ett lock som inte är förtunngt för slamsugaren att lyfta av, tror att det inte får väga mer än 15 kg.

Det blir bra när det är det blir färdigt.
av lfq ons 28 jun 2017, 06:55
Jag trodde att du hade kommunalt avlopp och så antar jag att det är mer centralt i byn. Det verkar som att kommunerna nu har tagit itu med det här med icke godkända avlopp. Så är det också i min by och flera grannar har fått förelägganden. Själv ordnade jag ett nytt avlopp när jag köpte gården men eftersom jag sällan är på själva gårdstomten har jag inte börjat använda det. Så tillsvidare slipper jag tömningsavgift och skogen växer som aldrig förr.
Du gör säkert en bra investering och slipper den där illaluktande tanken.
av Röjkvist ons 28 jun 2017, 10:28
Kommer säkert att bli bra när det är klart.
Se till att byta ut gamla rör från huset, gamla cementrör kan ha inväxningar och glidit isär.
av Slurfi ons 28 jun 2017, 16:25
Både intressant och trist, man hade ju kunnat göra annat för pengarna men slipper du så dyr slamtömning
så kan det ju ge ett plus till slut. Det borde ju åxå ge ett högre värde på fastigheten så på riktigt lång sikt
så är det ju en bra åtgärd och förhoppningsvis mindre att fundera över.
Entreprenörerna har säkert gjort sånt där förr så lämna oroandet åt dem.
av totte ons 28 jun 2017, 21:37
Jo det var skillnad när man hade vanligt dass, mot att som sen ofta blev fallet att det spolats ut i vattendrag. Så nog är det bra att det finns koll, men det kan nog bli lite väl gnetig ibland. Tyvärr beror det också mycket på vad som råkar vara på modet i miljöbyråkratin. Har dock hittills haft bra kontakter med kommunen här.

Just så har vi resonerat Erre, när det väl är gjort så bör vi slippa problem med det under lång tid.

Halvproffs, vi visste hur det låg till med avloppet här vid köpet, så det var ju inte nån stor överraskning. Snuset, jotack det är nu precis 7 månader sen jag tog en snus, så det går bara bra. Fortfarande får jag ofta en känsla av att "det skulle varit något mer nu", särskilt efter kaffet, men det är inget problem. Varje gång jag känner det så kommer jag också ihåg hur det kändes när benen knappt dög till att resa mig från en stol.

Anders, det blir alltså 3600 kr mindre i tömningsavgifter ja, per år framöver. Alltid något. Och det där med lock ordnar sig, det är proffs som gör det och som vet. Det blir bra.

lfq: Nej, det finns inget kommunalt vatten o avlopp i Venestad. Stora delar av byn har fått underkänt. Hela trakten inventerades i höstas. Vet att det pågår nån process om att bygga något gemensamt för de i centrala byn. Vi ligger för långt bort för att vara med där.

Sant Röjqvist, nu tror jag inte vi har betongrör, men det lär visa sig när det blir grävt, och i så fall så byter vi. Ingen idé att snåla på småsummor när man ändå skall göra om det hela. Det är i vilket fall inte många meter.

Rätt så Slurfi, visst svider det i kassakistan, men det skall bli riktigt skönt att få en ordentlig lösning. Och entreprenören är en ung framåt kille som gjort mycket såna här arbeten, har både gräventreprenad och rörfirma så han kan det hela.

Så kan jag avluta med att berätta att nu är processen igång, han kom ikväll med grävarn och grävde provgropen.

Bilagor
av totte tor 29 jun 2017, 10:10
Idag har mannen från kommunen varit här. Han konstaterade att det inte var några problem och meddelade att tillståndet kommer i nästa vecka. Skönt att vara klar med det formella, nu är det bara att få det gjort också. Peter, entreprenören, har sagt att han kan ha tid fram i september - oktober. Han är nämligen bonde också, så augusti och in i september är det mycket med skörd och sådant.
av Erre tor 29 jun 2017, 10:58
Skönt att det gick bra så långt!
av Tosca sön 02 jul 2017, 18:50
Skitkul läsning, och det verkar ju positivt med framåtandan hos entreprenören, förutsatt att tidsplanen håller hyfsat.
av Röjkvist lör 16 sep 2017, 18:28
Hur går det med grävning för ditt avlopp?
av totte sön 17 sep 2017, 23:03
Ännu inte igång, skall höra efter mot slutet av månaden om det blir nån igångsättning.