Två kommentarer, en från @Slurfi och en från DanK fick mig att igen bli alldeles varm över detta forum. Självklart måste jag berätta om vad jag tänker göra i sommar. Detta av rent egoistiska skäl. Det finns förstås så många människor på det här forumet som gjort liknande och kan ge mig en massa goda råd. Ungefär som med "traktortråden" som jag nyupptäckte idag.

Jo så här är det. Det finns en fjällvandringsled som heter Nordkalottenleden som går från Sverige via Norge och ända till Finland. Den har jag satt upp som ett mål att gå i sin helhet. Men den är ganska lång, runt 80 mil. Så eftersom jag blivit så pass gammal nu att jag också blivit vis och inser att några fjällmarscher när jag gjorde värnplikten och en 2-dagars i somras inte riktigt räcker som förberedelse, behöver jag några års träning.
Nu kan man förstås anse att som skogshuggare på deltid så har man förstås både den hårdhet, intelligens och flexibilitet som behövs för att möta alla utmaningar som tänkas kan. Men ändå. Jag väljer att träna lite.
(Det här är ingen "bevisa att jag är ung fortfarande" grej utan en ren önskan om en upplevelse utöver det vanliga. Kommer gå i takt och tempo som passar mig. Ungefär som jag jobbar i skogen numera (tack @Axwell). )

Så nu är planen att jag far upp (med bil) mot Abisko den 28 juli med beräknad ankomst den 30 juli. Hoppas att /räknar med få göra några fikastopp längs vägen med mig och videokameran. :D Har fått hjälp med boende i Abisko redan av den gode "Slurfi" så det ska bokas!
Med följer hustru, en son och en svärdotter. När vi anlänt i Abisko så kommer jag, och sonen om han nu blir med, ge oss ut på vandring. Antingen runt fjällmassivet för att återvända en 6-7 nätter senare. Alternativt går vi söderut och försöker ta oss till Kvikkjokk där hustru då hämtar upp oss efter en 7 dygn. Skälet att gå söderut är att få gå en del av Nordkalottenleden som går mestadels på kalfjäll, vilket jag föredrar. Mindre med folk också. Har köpt på mig all utrustning (förutom Linie som ska med i pluntan - en skvätt varje kväll före tältet!) som behövs och tränar för fullt nu med att gå med ryggsäck. Samtidigt finns det minst lika många goda skäl att gå runt massivet för att återvända till Abisko. Just nu lutar det mest åt att gå runt. Tränar nu med övningslast om 12 kg just nu och ska öka till 18 efterhand.
K och O (svärdotter) ska roa sig på egen hand i trakterna runt Kiruna, förstås att Esrange står högt upp på listan. K är även en ganska avancerad fotograf så det lär handla ganska mycket om att hitta fina fototillfällen.

Sen far vi hem, troligen Inlandsvägen så det blir lite variation. Om jag nu kan röra mig efter detta..... :???:

Så är planen, återkommer väl i augusti med en rapport om hur det gick! :)

10 kommentarer | Läst 2706 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av Vardon tor 16 feb 2017, 19:59
Låter fantastiskt trevligt! Se till att gå in skorna ordentligt
av JensSkoog tor 16 feb 2017, 20:31
Fantastisk, Uvskogen! :-BD :-BD
Det blir kanon. Ser fram emot rapport från vandringen.

Men lyssna till Vardon - skorna är viktigare än
allt annat(utom en skvätt Linie varje kväll) :lol:
av totte tor 16 feb 2017, 20:39
Fantastiskt trevligt! Förutsatt att vädret blir nådigt, beställ bra sådant i tid, leveranstiden är lång.

Det är klokt att träna. Det är andra muskler som man använder än vid skogshuggning. Träna mycket på att gå nedför med lastad ryggsäck, det är närapå värre för benen att gå ner än upp, och framför allt är det viktigt att hitta rätt balans i steget. Snabba korta steg i nedförsbacke, inga älgkliv.

En bra tid att gå, början av augusti. De blötare markerna har oftast hunnit torka upp en del, smältvattenbäckarna är inte alltid livsfarliga forsar och myggen har vanligen avtagit en hel del.

Fårskinnsvaddering på ryggsäcksremmarna är fantastiskt.
av ananders tor 16 feb 2017, 20:40
Önskar dig ett hjärtligt lycka till. :-BD
av Erre tor 16 feb 2017, 22:43
Spännande!!
Ta mycket bilder och rapporter löpande.

Ser framemot din resa!

Du har pannben och vilja att klara av det.
av isteskog tor 16 feb 2017, 22:59
Härligt Uven! :)
av lfq tor 16 feb 2017, 23:34
Alltid kul med en fjälltur till fots, inte minst i Abiskotrakten.
av halvproffs fre 17 feb 2017, 08:23
oj, oj ,oj. Det var inte illa det att göra detta! Stort lycka till med allt inklusive väder som är så viktigt på en sån tur!
av DanK fre 17 feb 2017, 22:13
Härligt! Det stämmer som du skriver att det är mer människor där än man kan tro. Vill man uppleva det storslagna, med mindre människor inom synhåll, skall man söka egna vägar.
Jag upplever möten med andra människor på ett nytt sätt då man är i en miljö under enkla förhållande och det är kanske lättare att vara social på ett prestigelöst vis. Har en del härliga minnen om bastubadande vid olika platser. Inte alltid alla vet hur man skall förhålla sig i en gemensam bastu för båda könen, men är det naket så är det! Prestigen släpper kan man säga :)
Fattar jag rätt att du kanske hinner mellan Abisko och Kvikkjokk på sju dagar? Det är för mig bra fart på vandringen :)
Inget besök i någon stuga längs vägen heller? Det låter som en helhetsupplevelse!
Kul om din son följer med!
Minns själv bl.a. semestern med föräldrarna när man var liten och vi stannade med bilen i Nikkaluokta, spejande mot Kebnekaise och pappa säger, "När du har fyllt tolv skall vi gå upp till toppen av Kebnekaise!"
Det var stort för mig som liten pojk.
Åren gick och av olika anledningar kom vi inte dit igen, tyvärr.
Minnet levde kvar och det fick mig till att återkomma och gå upp för toppen långt senare.

Skulle vara mycket kul om du vill dela med dig av din upplevelse inför och under detta äventyr!
av Kse lör 18 feb 2017, 02:10
Ja det lär bli en riktig fin vandring, Abisko är ju ett bra ställe att utgå ifrån då det är gott om leder och övernattning i området.
Men se som sagt till att ha bra på fötterna, har varit på vandringar där folk börjat klaga på dom lånta, oprövade kängorna efter en timme, tre dagar senare får man bokstavligt bära hem vederbörande.
Sen gäller det att ha koll på snöläget, för två år sen så körde man fortfarande skoter i månadsskiftet juni/juli. Det var ett extremår men det var många vandrare som blev tagna på sängen när den tänkta vandringsrutten var täkt med snö. Nu är ju just Abisko tacksamt på så sätt att det ju är en av dom palatser i landet som har absolut minst nederbörd.
God tur