Tröttnade lite på vedhuggandet, så bestämde mig för att dra igång röjsäsongen. Började med ett 5 år gammalt hygge, planterat juli 2011. En bit av det var mer sly än annars, lucka som fanns där innan avverkningen. Antagligen en Gudrunlucka.



Ni ser några sitkagranar i förgrunden, många frös bort för två år sedan och de som är kvar utsätts oftast för angrepp av rådjur. Fejning och bete av toppskott.



Det var stamtätt. Var helt rostig på röjning, och ställa ut björk på detta viset har jag nog aldrig gjort innan. Kändes som en vägg! :)



Björkarna jag lämnade var 3-4 meter höga, ställde de ganska glest (uppåt 3m emellan). En del granar fanns därunder, både planterat och naturligt. Hoppas kunna göra en blandskog i alla fall, nu när granplantorna tog så mycket skada. Skiftet ligger alldeles nära gården, bredvid ett bestånd med ek och asp. Så det passar med lite blandat hänsyn. Men ibland svepte jag ner en rönnplanta av misstag. :oops:



Ja, det blev liet glesare i alla fall. Hann inte klart allt, det kanske syns i bilden. Till vänster ser man en stor lucka efter bortfryst granplantor. Jag hoppas det blir skog av det hela ändå. Kanske skulle hjälpplanterat?



12 kommentarer | Läst 6705 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av ulfgustav lör 23 maj 2015, 07:52
Att spara och ställa ut björk i ett bestånd med gran är aldrig fel. Det finns ett gammalt uttryck jag hört "björken är granens moder"
Efter den principen så röjer jag mina marker, dock så är det viktigt att björken inte piskar granarnas toppskott.
Jag brukar normalt röja planteringar 2 ggr, när björkarna börjar bli 5 - 6 m då brukar jag gå in igen och varligt plocka ut brännved, men lämnar björk i luckor osv
av halvproffs lör 23 maj 2015, 12:12
Förmodligen planterat 2011?
av isteskog lör 23 maj 2015, 13:26
Jag hade nog ställt ut lite tätare med björk, om de inte piskar granen. Risken är att det blir ett mäktigt lövuppslag mellan björkarna.
av Mangan lör 23 maj 2015, 20:38
Det finns ingen gran att piska just nu, och om det kommer mäktigt lövuppslag så kanske älgen nöjer sig med det och låter de större träden vara? Ville ha in ljus så att björkarna växer snabbt förbi älghöjd, och så att det kan självså gran emellan. Ingen aning om det är rätt tänkt, det är ganska torrt så det knakse inte kommer någon gran i vilket fall. Det är nog tätare än 3 meter när jag tänker efter, kanske 2,5? Har inte kollat.

2011 skall det vara, helt riktigt! :)
av sundelius lör 23 maj 2015, 20:43
Blir nog bra det där Mangan :smile: .
Min erfarenhet är det viktigaste är att man går in och gör något så drar det igång och man kan forma beståndet mer i nästa omgång
av Mangan lör 23 maj 2015, 22:01
Räknar med att återkomma fler gånger! :)
av Uvskogen sön 24 maj 2015, 10:47
Nu blev jag sugen på att börja röja jag ned!
av Mangan sön 24 maj 2015, 15:01
På't bara! :)
av Blivande snickare sön 24 maj 2015, 15:01
Uvskogen skrev:Nu blev jag sugen på att börja röja jag ned!

Själv blev jag sugen på att röja upp :wink:
av alias mån 25 maj 2015, 19:42
Personligen tycker jag nog närmast att det närmar sig säsongsuppehåll röjning (i vart fall där lövet är avsevärt högre än barrplantorna - tänker på risken att slå av toppskotten på ej förvedade plantor) - brukar gå igång igen när väl toppskotten har förvedats.

Ren lövröjning funkar ju dock hur bra som helst, samt även lövröjning där barr och löv är ungefär jämnhöga (nu har jag inte överdrivet många sådana bestånd, då lövet gärna växer förbi barret direkt).

@Mangan: av bilderna att döma så blir det helt klart vilsammare för ögat att titta på ett röjt bestånd jmf ett oröjt dito.

MVH
Alias
av Mangan tis 26 maj 2015, 11:26
Jo, det är väl inte optimalt att röja nu, men det skall ju göras. Bättre än att sitta och vänta på högsommarvärmen. ;)
av Hanatorp fre 17 jul 2015, 13:37
Har det blivit någon mer röjning? Högsommarvärmen har ju inte precis gassat på. O-ringen pågår dock.

mvh Hanatorp