Förra året när jag var på Åkes traktorträff i Kärrabol så höll vänster bakhjul på att ramla av. Muttern hade gängat av sig helt, hjulet vinglade och det var en hårsmån från att ramla av helt. Woodruffkilen försvann. Lyckades skruva fast det någorlunda, men ställde in medverkan i traktorparaden. Inga längre körningar förrän fastsättningen av hjulet kontrollerats och kilen är på plats.

Sedan dess har traktorn kommit hem till Venestad. Idag tog jag itu med hjulet. Noterade genast att hjulmuttern inte satt särskilt hårt och hulet släppte från konan utan våld.


Gjorde en ny kil av en bit av en gammal huggmejsel. Kilspåret i axeln är lite illa tilltygat, men det är faktiskt inte kilen som skall driva. Konan skall dras åt så hårt att den driver utan kilens hjälp, man kan säga att kilen i det här fallet är en extra säkerhet enbart.


Konorna, ut- och invändig, gjorde jag ordentligt rena och putsade med slippapper. Sen har jag dragit åt muttern med 220 Nm. Det borde räcka för att få hjulet att sitta fast ordentligt. Kollade muttern på andra sidan, den satt rätt ordentligt men ite så hårt, så jag lossade först, smorde den och drog med samma moment.

Sen ägnade jag mig åt att putsa av den lite. Bytte ut några brickor som rostat. Mest har jag använt rostfria skruvar och brickor för karosseriet, men det hade missat på några ställen och såg lite småfult ut. Lite mer putsning och rengörning skall det bli innan den är i hyggligt utställningsskick igen. Skall också kolla och spänna drivkedjorna om det behövs och smörja och göra lite allmän service. Oljebyte skadar nog inte heller, har inte körts så mycket men oljan är flera år gammal.


7 kommentarer | Läst 3918 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av ananders tis 11 apr 2017, 20:51
Ska bli kul och se den i verkliga livet. Så se till så den är i toppskick då. :wink:
av totte tis 11 apr 2017, 21:38
Jamen visst!
av Erre ons 12 apr 2017, 06:07
Håller med ananders.
Ska bli kul att se den i action.
av Mangan ons 12 apr 2017, 09:01
Är det ett hemmabygge eller något slags original?
av totte ons 12 apr 2017, 21:20
Jo det är min hembyggda 2CVtrac. Finns en massa gamla blogginlägg om bygget.

Fixat vidare idag, smort, sträckt drivkedjorna, justerat handbromsen, rengjort fälgarna och lite annat putsande.
av Slurfi ons 12 apr 2017, 22:32
Den är tuff den där.
av Uvskogen sön 16 apr 2017, 21:40
Den är så himla snygg traktorn. Tänker igen att gillar den där blå färgen! :)