Den här gången här hemma. Tidigare i veckan blåste jag av lavarna på plåten med högtryckstvätten.


Plåtarna kapades till rätt längd. Körde med sticksågen för att inte bränna ytbehandlingen i kanten.


Så fick jag lära mig ett knep häromdagen. När det finns risk att regnvatten blåser baklänges in över överkanten så skall man bocka upp botten på dalarna med ett specialverktyg.



Idag anlände Olle vid elvatiden. Vi inledde med att plocka ner presenningen som legat där i två år nu.


Sen skruvade vi upp plåten. Allt gick enligt beräkning och utan några vidare problem. Hela jobbet tog inte mer än tre timmar.


Väl tajmat, precis när vi lagt upp sista plåten började det dugga. Återstår att täta de gamla spikhålen. Det blir så fort det är ordentligt torrt, förhoppningsvis redan i morgon. Har köpt en tub med svart multibond, en syntetisk tätmassa som skall vara bra.

Inför vintern skall jag sätta upp en bit av presenningen som vägg. En hofsbräda skall dit också, får se om det blir i höst. Det känns i alla fall lugnt nu att ha riktigt tak, tvivlar på att presenningen skulle klara en vinter till, även om den stått sig förvånansvärt bra hittills.

8 kommentarer | Läst 4619 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Slurfi ons 12 okt 2016, 16:17
Ser bra ut, intressant med uppbockningen.
Jag är lite nojig för att man ska gå in i vassa hörn osv och det ser ut att vara under 2m till takfoten?
Gör du nån avbärare eller liknande om det verkar behövas?
av totte ons 12 okt 2016, 18:09
Instämmer om det där med vassa hörn. Det är ingen fara för oss som bor här med taket, men om nån är över 190 så finns risken. Det är det hitre hörnet, som sett i bilden, där nere är det betydligt högre eftersom marken sluttar. När jag får på hofsbrädan så ska jag nog sätta på nåt.
av Uvskogen ons 12 okt 2016, 18:20
Såna där jobb känns alltid bra! Fast fattaden og inte riktigt det där med bockningen. Är det i bakkant, mot väggen som bockningen görs, vore märkligt annars iofs. Men bäst fråga ändå. :)
av tallen100 ons 12 okt 2016, 18:26
Är ganska säker på att det är i bakkant uven :wink:
Det var nog inte så dumt att bocka sådär, måste vara en fördel vid snösmältning oxå...
av Erre ons 12 okt 2016, 18:30
Du får snart bygga mer. :D
Ser ut som att det börjar bli fullt.

Bra kämpat!
Å bra med en byggvän.
av totte ons 12 okt 2016, 21:31
Jodå, det är i bakkant. Det är ju mycket låg taklutning och det är inte stort överlapp från teglet på garagetaket. Om det regnar rejält och kanske dessutom blåser rakt emot så hinner vattnet i rännorna inte undan utan det rinner baklänges över och in. Givetvis bra i snösmältningen också, tallen. Olle hade fått tipset från nån plåtslagare nån gång och vidarebefordade det.

Nu Erre må det väl åtminstone bli ett vinteruppehåll :-?

Det är så bra att ha goda vänner att göra saker ihop med. Särskilt såna här jobb går tre gånger fortare när man är två, och så slipper knäna så mycket knatande upp och ner på stegen. Och, som sagts tidigare, Olle har ju jobbat med byggmaterial i många år, han vet det mesta.
av ulfgustav ons 12 okt 2016, 21:34
Hej
Att bocka plåten upp mot nock eller i detta fallet i bakkant på taket är bra och futionellt. Har tidigare på några tak använt tätlist men det har jag slutat med.
av totte tor 13 okt 2016, 01:17
Tätlist är oftast besvärligt, det här är som du säger mycket bra och så enkelt och snabbt att göra.