Skruvar vidare på SOLO:n. När det var dags för cylindern så var problemet att ena pinnbulten till dämparen var avbruten på halva längden. Så den skulle tas loss och bytas. Satt som själva f-n. Provade att värma cylindern och tog i lite. Tja, ni kan förstås räkna ut vad som hände.


Så det blev att borra. Borrade först ett klent hål i mitten, sen med 5 mm. Sen tog jag M6 gängtapp och drog i och lyckades åstadkomma en ny acceptabel gänga. Så i med en skruv.


Efter det så krävdes ordentlig tvätt och ursköljning, varmt rinnande vatten och såpa.

Här är det redo för montering, ett par trästickor under kolven underlättar mycket när cylindern skall skjutas på. Ny cylinderfotspackning fick jag tillverka, den gamla var i trasor.


Efter cylindern så tog jag itu med tändningen. Brytarna var i gott skick, inga urbränningar, bara lite matta och oxiderade. Behövde alltså inte filas, räckte med att dra slippapper emellan, 220, 600 och till slut 1000. Brytarspetsar skall vara närmast spegelblanka för att hålla bra.


Bytarplattan på plats, hederliga gamla Bosh-grejor.


Brytarkammen sitter i svänghjulet här, så det måste på för att kunna ställa in avstånd och förtändning. Först avståndet, 0,5 mm och sen med hjälp av multimetern förtändningen till 2,5 mm före ÖD. Många sågar med brytare har inte separat inställning av förtändningen, den bestäms då bara av brytaravståndet, men de här gamlingarna har ofta vridbar tändplatta.


Och efter inställning så producerade den gnista, bara genom att snärta runt svänghjulet för hand. Indikerar att tändsystemet är i toppskick.

Så på med cylinderplåten och den snygga ljuddämparen. Det ser så mycket gedignare ut med en sån fin gjuten dämpare i stället för den, nästan alltid buckliga, plåtburken.


2 kommentarer | Läst 2279 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Blivande snickare tor 26 jul 2012, 13:10
Där på femte bilden, den där runda näverfärgade "korven", är det en spole?
av totte tor 26 jul 2012, 14:11
Ja det är tändspolen. Du ser att det sitter järnpoler i ändarna, för att inducera ström från magneterna i svänghjulet. "Nävern" är lackimpregnerat papper, var vad som vanligen användes då innan man började med plastingjutna spolar.