Slutskördat i trädgården idag. Det är utlovat regn här i eftermiddag och till kvällen så det kändes rätt angeläget att få upp det innan det blir ännu blötare i jorden.

Kvar att ta upp var morötter, purjolök, rödbetor och svartrötter. Frånsett lite potatis som får stå och som vi tar upp efter hand som vi använder. Senaste tidens regn har gjort att det var extra kletigt, så morötterna blev jag tvungen att tvätta. Hade även ett par korgar potatis upptagna förra helgen som behövde tvättas och fick det gjort också.

Sen var det dags att gå in lämpligt blöt och med valna fingrar. Efter en stund i varmt vatten med händerna, torra brallor och kaffe så är jag nu åter i funktion.

Skörden inställd i uthuset för att torka lite.

Potatistvätten, arkivbild från 2010


6 kommentarer | Läst 4709 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Uvskogen lör 29 sep 2012, 16:43
Roligt egna grönsaker! Dessutom smakar de nästan alltid bättre än köpt.
av ananders lör 29 sep 2012, 16:58
Det trevligt med egenodlat, dock så har den största delen av min egen odlig misslyckats i år. Det var en rejäl korg med purjolök. Hur förvarar du den och hur länge hålle den sig?
av totte lör 29 sep 2012, 17:09
Det är en ren fröjd att få käka det man odlat själv och som sagt, det brukar smaka bättre.

Synd det ananders, är alltid ett lotteri med vädret hur det blir.

Purjo får man mycket av om man ger den ordentligt med stallgödsel, brukar dra på en extra sträng med välbrunnen i bädden där den skall stå. För att det skall hinna bli nåt här så sår vi i krukor i mars. Då har vi fina plantor att sätta ut i början av juni.

En del av purjon ställer jag i en hink med sand kring rötterna, brukar hålla sig till fram i februari - mars i källaren. En del skivar vi upp direkt i matprocessorn och lägger i plastpåsar och fryser.
av Blivande snickare lör 29 sep 2012, 19:24
Kul med egen produktion, är avudsjuk på dig totte! :)
av axwell sön 30 sep 2012, 14:26
totte skrev:Det är en ren fröjd att få käka det man odlat själv och som sagt, det brukar smaka bättre.
En del av purjon ställer jag i en hink med sand kring rötterna, brukar hålla sig till fram i februari - mars i källaren. En del skivar vi upp direkt i matprocessorn och lägger i plastpåsar och fryser.


Inte enbart smaken och fröjden, den svenska potatisen i affär´n är besprutad 7-12 ggr/sommar beroende på sort och klimat.

Blev nu påmind om behovet an att tömma sandlådorna med fjolårets morötter, de brukar klara sig i jordkällaren till den här tiden.

Vid val av nästa boplats kanske jordmånen får en högre prioritet, less på pengsjöleran?
av totte sön 30 sep 2012, 20:28
axwell skrev:
totte skrev:Det är en ren fröjd att få käka det man odlat själv och som sagt, det brukar smaka bättre.
En del av purjon ställer jag i en hink med sand kring rötterna, brukar hålla sig till fram i februari - mars i källaren. En del skivar vi upp direkt i matprocessorn och lägger i plastpåsar och fryser.


Inte enbart smaken och fröjden, den svenska potatisen i affär´n är besprutad 7-12 ggr/sommar beroende på sort och klimat.

Blev nu påmind om behovet an att tömma sandlådorna med fjolårets morötter, de brukar klara sig i jordkällaren till den här tiden.

Vid val av nästa boplats kanske jordmånen får en högre prioritet, less på pengsjöleran?


Ja det kan du slå dig i backen på, den leran har jag brottats med nu i 23 år. Torr är den hård som gips, våt är den seg som gummi. Ett under att den stackars jordfräsen hängt med. Skulle vilja hitta nåt ställe med lagom trevlig, vanlig hederlig mulljord, hellre en aning sandig och lätt.

Vi åt upp våra morötter i mars. Och du har så rätt vad gäller potatisen, gäller det mesta man köper i affären.