Ja, som sagt, för en gångs skull en Skogsblogg! Grannen Joseph, som äger marken här bakom kom förbi för ett tag sen. – Jag orkar inte hålla på med motorsågen, sa han, vill du så får du ta hand om det som fallit i björkdungen. Hans knän är mycket dåliga.

Tackade jag förstås för. Det är alltså björkdungen som ligger mitt i fårhagen. Det är blötmark med dåligt rotfäste så det faller regelmässigt ner några träd varje år.

Idag drog jag iväg med motorsåg och tillbehör. Hittade t o m mitt gamla huggarbälte med två lyftkrokar. Det var ett bra tag sen jag gjorde nåt skogsarbete, men hur man gör sitter ju i rätt bra.

Blötmark som sagt. Här är "depån" och i bakgrunden dagens första objekt, ett vindfälle utan komplikationer.


Den här rotvältan verkade lurig så jag kapade först en och en halv meter framöver. Då gick den lite bakåt och var sen helt stadig så jag kunde kapa av bottenbiten. Hade den gått framåt hade jag lämnat biten.


Det här var en riktigt risig björk. Gammalt och ruttet sen tidigare finns det en hel del.


Det här trädet hade fallit till hälften och stod i 45 graders vinkel mot en klyka. Fick kapa ner det bit för bit till ungefär hälften, sen föll toppdelen.


Finns några fler träd att ta hand om, men det kändes precis lagom att köra en tank idag. Kroppen är ju inte så värst van vid skogarbetet.

Det kommer att bli en hel del pyssel att få ut virket, som synes så går det knappast att köra här inne. Får på något sätt dra ut stockarna ur dungen till fältet. Där går det bevisligen att köra, där har det körts med traktor flertalet gånger sen vi flyttade hit.

10 kommentarer | Läst 3823 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Kse lör 29 apr 2017, 21:40
Härligt med lite skogsjobb, ta det en tank i sänder så ska du se att det går galant. :wink:
av totte lör 29 apr 2017, 23:54
Jo, det var riktigt roligt att göra nåt mer än bara stå och kapa med motorsågen. Men som sagt, lite i taget så håller både både min rygg och jag själv.
av isteskog sön 30 apr 2017, 13:35
Det finns huggartakter kvar som synes!
av Blivande snickare sön 30 apr 2017, 15:01
Bra jobbat, fortsätt så så är det snart klart! :-bd
av johan eriksson sön 30 apr 2017, 18:57
Lite skogsarbete i lagom tempo är alltid trevligt.
Roligt att se Totte.
av Erre sön 30 apr 2017, 22:59
Gutt mos!
Totte är tillbaka i action. :-bd
av Slurfi mån 01 maj 2017, 12:38
Kul mysjobb, lämpligt att börja med. Blir säkert till fördel för grannskapet att rensa bort sånt.
av totte mån 01 maj 2017, 17:56
Jomen, huggartakterna sitter i, har man en gång lärt sig så. Fast skulle nog inte klara kortet utan en hel del omlärning, som det krävs där gjorde vi inte på 70-talet när jag lärde mig.

Blir till fördel för oss främst, det är vi som fått titta på de halvfallna träden. En hel del ved blir det till fördel för oss också.
av Uvskogen tor 04 maj 2017, 18:34
Låter ju hur roligt som helst! Bra med björk också! Hur gick det med "träningsvärken" nån dag senare? :)
av totte tor 04 maj 2017, 19:10
Träningsvärken, nej inte farligt med den faktiskt, lite känns det i benen annars inget att tala om. Kul är det och prima ved också.