Skulle hämta det sista av poppelveden idag, skulle vara ett par släpkärrelass kvar bara. Men sen sist hade någon kommit på att högstubbarna skulle fällas. De hade lämnats med avsikten att underlätta upptagning med grävare, om det nu skulle gjort nån nytta. Men nu skall stubbarna tydligen inte grävas upp utan bara fyllas över. Många olika bud. Hursom så hade någon varit där igår sågat av stubbarna. Plötsligt har det uppstått minst ett traktorlass ved till där, grova ohanterliga saker. Så det beslutades att hyra in lastare igen och köra med traktor. Inte nu de närmaste dagarna men kanske i början av nästa vecka. Drog i alla fall iväg med ett lass klenare bitar till upplaget på Wrangelsdal och lastade sen på ett litet lass som jag drog hem. Ligger nu på släpet och väntar på upparbetning.

Har hankat mig fram med en sån där 199-kronors skottkärra från Jula. Duger bra att köra ogräs i, sten, ved och annat lite hårdare och tyngre tål den inte. Korgen, som är av ansjovisburksplåt, blir totalt skrynklig. Sen sitter hjulet så långt fram att man får bära en mycket stor del av lasset. Helkass alltså för alla tyngre transporter.


Nu har jag investerat i en liten men riktig kärra, Hörby bruks lilla 90 liters Ekeby-kärra. Faktiskt inte mer än 700 spänn. Stadig korg i rejäl plåt, stort bra hjul och rejäla långa träskalmar. Glidlager förstås, man får inte allt för det priset, men det duger mycket bra för hemmabruk.


Min hemgjorda höjdinställning till horisontalkniven på Faxen har varit lite kinkig och gärna ramlat ner från andra läget till lägsta. Hörnet, som varit lite väl mycket rundat redan från början har slitis lite och nu började det bli besvärligt. Med lite påläggning med svetsen så var det ordnat på ett par minuter. Visst känner ni igen fenomenet, reta sig på något enkelt småproblem i veckor eller månader, bara för att det inte blir av att lägga några minuter på att rätta till.


3 kommentarer | Läst 3368 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre ons 24 maj 2017, 08:39
Mm. Det är rätt skaplig skillnad mellan de skottkärrorna.

Känner igen det där väl.
Ju lättare å simplare felet är att åtgärda ju längre tid tar det innan man tar tag i det. Iallafall om man kan kringgå felet hyggligt lätt under tiden.
av Kse tor 25 maj 2017, 09:47
Vinglar oxå omkring med en så där konservburk från Jula på gården, bara skit.
Men lik förbannat får den leva år efter år. :grin:

Jag har en regel som jag ganska ofta avviker från men jag försöker bättra mig, tar det mindre än 5 minuter att fixa, gör det direkt.
av totte tor 25 maj 2017, 11:37
Gör som jag köp en ny kärra. Nitti liters Ekeby, bara sjuhundra spänn på Granngården. Efter att bara ha kört in en fem sex vedlass i vedboden känns den som en lönsam investering.

Bra regel, svår att följa.