Jag fick en kallelse till ultraljudsundersökning av aortan. Det erbjuds till alla män som fyller 65 här i Skåne. Så jag tackade ja och idag var det dags. Snabbt och enkelt, 120 spänn i kassan, och sen tog det några minuter medan den trevlige mannen förde ultraljudsgrunkan upp och ned över magen. Konstaterades att jag inte har någon som helst utvidgning av ådern, pulsåderbråck som det heter. Som han uttryckte det: "Du kan vara säker på att du inte kommer att dö av det här".

Kände personligen en man i Norrland som strök med av pulsåderbråck. Fullt frisk, högeligen aktiv bonde och skogsägare, en bit över 60. Kände sig lite yr och dålig en eftermiddag. Efter en liten stund ramlade han ihop och tvärdog.

Enligt informationen som jag fick så har 6 - 8% av alla män över 65 pulsåderbråck. Upptäcks det att ådern är förtjockad, så skall det kontrolleras regelbundet därefter. Visar det sig då att det vidgas så är risken stor att den kommer att brista med tiden. Chansen att överleva om den brister är mycket liten. Sällan har man några symptom av det innan den redan är på väg att brista och det är försent. Det går att förebygga med en operation, där en konstgjord åder sätts in i stället för den vidgade delen.

Jag uppmanar alla gubbar i min ålder att göra den här undersökningen, vet inte hur det är i andra landsting, om man får ett erbjudande, men det är väl annars bara att ta kontakt med vården och be att få det gjort.

9 kommentarer | Läst 3105 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Göt tor 11 feb 2016, 18:50
Det var mycket bra att du undersökte dej och att du klarar dej, och bra information, säkert gör landstingen olika. Har haft bekanta som tvärdött som du säger men också några som har hunnit iväg och bivit akutopererade och klarat sig
av totte tor 11 feb 2016, 19:25
Mannen som undersökte mig sa att om det händer på stan så är det 50% chans att du hinner komma in till akuten levande, sen dör 50% av dom som kommit in dit innan man hunnit göra något och tiil sist dör 50% av de som kommit så långt under operationen. Så dina bekanta som klarade sig hade stor tur.
av SHR tor 11 feb 2016, 19:51
Toppen totte! Då kan du fortsätta med Emilia och bloggandet i lugn och ro.. :grin:
av sundelius tor 11 feb 2016, 19:55
Totte du hade inte behövt göra en undersökning. Hade varit tillräckligt att fråga oss på forumet.
Du har inte tillåtelse att trilla av pinn, för vi klarar oss inte utan dig :!: :surp: :grin:
av Erre tor 11 feb 2016, 20:07
Sundelius har helt rätt. Så du får helt enkelt se till att vara med i matchen ett par hundra år totte. :smile:
av Uvskogen tor 11 feb 2016, 20:19
Så bra! :YMHUG:
av totte fre 12 feb 2016, 01:39
Tackar för dessa vänliga kommentarer! Skall säga att jag har ingen som helst avsikt att kila runt hörnet av någon anledning alls.
av Fredrik Reuter lör 13 feb 2016, 14:53
Helt rätt, "Medges Ej" står det på stämpeln från skogsforum! [-X

Trevlig läsning annars Totte!
av totte lör 13 feb 2016, 15:25
Aha, undrade just varför det stod så här på handen :mrgreen: :
Bilagor