Nå, det var väl att ta i kanske, utökning av trädgårdslandet och sista rycket med veden är vad det handlar om. Det blev ett arbetspass med jordfräsen igår. Ett påbud hade nämligen utgått om att trädgårdslandet behöver utökas. Panik utbröt nästan, enär vi har fyra vitlökar som skall ner i jorden nu, och det har bestämts att dessa under inga omständigheter kunde passa någonstans i den befintliga öppna jorden, utan måste placeras i den del av odlingen som ännu inte var någon sådan. Sålunda traskar maskinägaren iväg till sin maskinhall (dvs "pergolan"), tankar sin tålmodigt väntande Briggs&Stratton och rycker igång den. Varpå, under idogt åkallande av diverse mörka krafter, de begärda gräsremsorna uppfräses. Att fräsa upp grässvålen intill redan öppen jord är nämligen skäligen besvärligt. Fräsen behagar ideligen gräva ner sig åt sidan i den redan öppna jorden. Dock var jag tjurigare än fräsen så den fick ge sig och göra som jag bestämde.

Vitlökarna skall sättas ungefär där fräsen står.


En bit på andra sidan också.


Dagens projekt, vilket var avsett för igår, men hindrades av fyra vitlökar som skulle i jorden, var avlutande av årets lilla vedprojekt. Var väl en halv kubik kvar på kärran. Det har tagit lite mer tid nu på slutet, för att få plats i den lilla vedboden och hålla höjden har jag varit tvungen att stapla två lag. Men nu är allt sågat, kluvet och inkört, cirka åtta kubikmeter stjälpt mått. En salig blandning av Alm, Tall, Gran, Björk och annat oidentifierat löv, samt nån halvkubik av Tuja, eller möjligen nåt annat liknande exotiskt barrträd.




Så var det bara uppstädningen kvar, ett och ett halvt lass spån, bark och stickor kördes bort. Då har jag redan innan kört bort ett par lass.



Så nu vilar klyven till nästa säsong, hoppas komma mig för att ta fatt i det till våren då.

10 kommentarer | Läst 6057 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av ananders ons 30 sep 2015, 20:24
Känner igen det där med nyodling, vissa tycker att man inte kan ha tillräckligt med odlingar. Inte ens 2500 ha är tillräckligt.

Trevligt att ha ved i vedbod, särskilt när ostanvinden sätter i under vintern.
av Uvskogen ons 30 sep 2015, 20:25
Med tanke på den omfattande volym som FYRA vitlökar upptar förstår jag tillfullo stressen! :smile:

Spännande med en sådan trädslagsblandning på ved. Kan bli väldigt goddoftande brasor det där! Ser med tillförsikt fram emot rapport i ämnet under kommande säsong.
av totte ons 30 sep 2015, 20:50
Jaha Anders, du har märkt såna tendenser också och inte bara på jobbet antar jag 8) Här är det västan som är värst, vi har rätt bra skydd mot öster, som tur är, för den sura ostanvinden som fått fart ända bort ifrån Baltikum är ofta inte sådär jätteskön.

Jodå Uven, skall rapportera om hur det går med vårt exotiska eldande. Du kan bara inte ana hur väsentliga fyra vitlökar kan vara :shock: och då har vi ändå inget akutbehov av att skydda oss mot vampyrer :D .
av Kse tor 01 okt 2015, 11:19
Jaha, ja jag tänkte just föreslå vigvatten. :lol:
av 8wdHypro500 tor 01 okt 2015, 18:11
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
av totte tor 01 okt 2015, 23:45
Kse skrev:Jaha, ja jag tänkte just föreslå vigvatten. :lol:


Kors då! :lol:
av Röjkvist mån 05 okt 2015, 20:56
Ett tips. Jag brukar lägga ut en press under kliven. Enkelt att städa, dra bar in den i skogen:)
av totte tis 06 okt 2015, 15:25
Tack Röjkvist, det är ingen dum idé. Det är ett jädrans skottande att bli av med allt avfall.
av åberg ons 07 okt 2015, 11:39
När man ska utöka yta med fräsen, är det inte bättre att dra en runda utanför befintlig yta? Kanske är dum men jag tänker som så att ifall valsen får gå med båda ändar i orörd gräsmatta borde man slippa att fräsen vill luta sig och styra snett. Om gräsremsan mellan gammalt och nytt är smal nog borde den vara enkel att ta sist. Eller är det helt fel gissat?
av totte ons 07 okt 2015, 16:11
Helt rätt gissat Åberg och så gjorde jag på de ställen där det var bredare än fräsen och där gick det rätt hyggligt. Men det var det det inte var utmed den längsta sidan, skulle bara utöka med en remsa för en rad jordgubbar till.