Sommarens fröjder, sol, värme och flygfän. Det har varit lite klent med alltihop hittills i sommar. Men optimist som jag är så förväntar jag mig att det kommer nu. D v s, de där flygfäna är jag gärna utan, flugor, broms, getingar, nattfjärilar, myggor och andra obekvämligheter. Myggor verkar det inte vara så mycket av här i Venestad och de andra små väna djuren är ju till måttligt ohägn utomhus, men inomhus är de inte så där önskvärda. Hittills i år har det varit ett mindre problem, det har ju helt enkelt inte varit väder för så mycket öppna fönster. I fjol klarade vi oss med nån slags myggdukar som man satte fast på klistrade kardborrremsor, men det var ett sabla bök.

Nätfönster var alltså högt på prioritetslistan och är nu tillverkade. Hörnen är halvade ihop, gjort på nån timme med cirkelsågen att skära ut för fem fönster. Sen är de fogade med två träplugg och lim i var hörn, en gammal mycket bra konstruktion för att sätta ihop ramar och fönsterbågar. Nätet sitter med häftklammer.




Så nu må de flygande odjuren komma, hit in kommer de inte, sen må de härja fritt i naturen.

9 kommentarer | Läst 5488 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Mangan sön 28 jun 2015, 10:41
Använde du cirkelsåg? Jag hade nog tagit en vanlig handsåg. Har tänkt göra så där länge, men aldrig kommit mig för. Hur fäster du dem i fönsterkarmen?
av totte sön 28 jun 2015, 11:28
Går fint med cirkelsågen och fort. Kör först ett spår med biten stående rakt upp, kör förstås alla bitarna i följd. Så ställer jag om och kapar lös den biten som skall bort, använder geringslinjalen då.

I kanten ut mot karmen har jag två små stift som går in i ett par små borrade hål i karmen. På mittstolpen har jag den här anordningen av 2 mm aluminiumplåt:
Bilagor
av Blivande snickare sön 28 jun 2015, 20:26
Smart fäste! Ska kopiera det nästa gång mitt myggnät ramlar ut. Sitter med en lös kil-list under å i sidan nu å brukar ramla in stup i kvarten.. :D
av Uvskogen sön 28 jun 2015, 21:51
Hmm, pluggar... Ska addera det till mit limmande så slipper jag nog göra om med ojämna mellanrum☺
av Mangan sön 28 jun 2015, 22:04
Aha, du har fönstren på insidan av karmen?
av Fredrik Reuter sön 28 jun 2015, 22:18
Värmen ska ju komma nu sägs det!
av Kse sön 28 jun 2015, 23:23
Den kommer, kanske redan nästa sommar. ;)
av Mangan mån 29 jun 2015, 07:57
Jag är nöjd med 15 grader och lite mulet.
av totte mån 29 jun 2015, 17:55
Hmm, pluggar... Ska addera det till mit limmande så slipper jag nog göra om med ojämna mellanrum☺

Gamla fina metoder som står sig. Gamla fönsterbågar så är ofta ihopsatta på det viset. Pluggarna här gjorde jag, sågade ut några 6x6 mm stavar och körde av hörnen till åttkantiga med cirkelsågen.

Aha, du har fönstren på insidan av karmen?

Ja, det är så mycket enklare att sätta dit dom, annars skall man vrida, trä ut och dra in. Men med nätfönstren på utsidan kan man å andra sidan använda vanliga fönsterhakar för att fästa.

Den kommer, kanske redan nästa sommar. ;)

Du är optimist förstår jag.

Jag är nöjd med 15 grader och lite mulet.

Du är förnöjsam föstår jag.