Just det, det usla talet pi, som terroriserar oss i alla sammahang, nu får det ta mig tusan vara nog!

Skåda denna till synes oskyldiga lilla fälg som jag håller på att stålborsta:


41 små centimeter i diameter, men när en kant skall stålborstas så visar den lömskingen sig ha en kant som är 130 lång. Allt för detta eländiga matematiska begrepp, som inte ens är ett riktigt tal. Enligt matematiker är det nämligen irrationellt. Och irrationellt är det att behöva borsta en 130 cm:s kant på en liten fälgusling på 41 cm.

Vems är då skulden till att detta bedrövliga tillstånd uppstått? Vi kan tyvärr inte lasta regeringen, enär pi i sin nuvarande form uppstod långt före alliansen. Inte ens socialdemokraterna med sitt långa maktinnehav kan lastas för det. Och tidigare styresmän i landet får i allmänhet betraktas som alltför matematiskt obegåvade för att ha kunnat uppfinna ett irrationell tal och definiera det till närmevärdet 3,14.

Nej, vi får gå till rötterna för den europeiska demokratin. Troligtvis får vi söka vår syndabock i Grekland, där mycket av matematiken av idag har sitt upphov. Dessutom kan det ju vara lämpligt att belasta grekerna med skulden, de är ju ändå syndabockar för det mesta som gått fel i Europa på senaste tiden, så lite till gör inte så stor skillnad.

Svenska män och kvinnor, det får vara nog nu! Vi måste bilda en proteströrelse mot pi och kräva, om inte dess avskaffande, så i varje fall reducering till ett rimligt tal. Mitt förslag är två (2). Hädanefter skall ingen cirkel få ha en omkrets som är större än två gånger diametern!

Enär vi i den djupgående analysen ovan slagit fast att det är grekernas fel och med tanke på grekernas nu mycket svaga ställning så finns det äntligen en god chans att få igenom detta. Skriv till er lokala representant, kräv att de vidareför kravet på förminskning av pi till ett rimligt värde och godta inga cirkelresonemang som svar!

17 kommentarer | Läst 8971 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av mannen mån 14 nov 2011, 01:35
http://abel.math.umu.se/fo_info/genrel/ ... index.html

Tänk dig att fälgen är en del av an en sfär, då blir det mycket roligare och du slipper ställa till med ramaskri i Europa domstolen när du stämmer grekerna. Tänk dig hyr jobbigt det blir för dem när deras statsskuld blivit så hög att de måste jobba tills de fyllt 48. :mrgreen:
av Anonymous mån 14 nov 2011, 09:45
mannen skrev:http://abel.math.umu.se/fo_info/genrel/diffgeo/index.html


..... men här nämns ju inget om Citroenfälgar!
av David S mån 14 nov 2011, 18:02
Pi är lika med två,
det blir lättare så!
av totte mån 14 nov 2011, 20:34
Poesi för själen! :lol:
av Slurfi mån 14 nov 2011, 20:40
Pi-s Peace Please
av totte mån 14 nov 2011, 20:58
Poesi för lämplig kroppsdel!
av Robertberg mån 14 nov 2011, 22:07
Du skulle vikt fälgen dubbel innan påbörjad bearbetning. Kanten hade då enbart varit 75,5 cm lång, vilket ligger under ditt maxkrav på 2 gånger diametern!

Jag reserverar mig från eventuella biverkningar av denna behandling som står utanför min kontroll.
av th mån 14 nov 2011, 22:23
Alternativt att du skaffar ett lokalt svart hål som kröker rummet istället för fälgen. Hålet kan även vara behändigt som soptunna.

OK text men hittade ett fel redan på andra sidan: "Tänk dig att du befinner dig i ett rymdskepp utan fönster (se fig 3). När du släpper en boll så ser du att den faller till golvet. Hur vet du om det beror på att raketmotorerna är påslagna och raketen accelererar, eller att skeppet är i närheten av solen och solens tyngdkraft drar till sig bollen?"

Om man befinner sig i ett rymdskepp accelererar solen både bollen och raketen lika mycket och det flyttar sig inte relativt varandra! Således om bollen flyttar sig så accelererar alltid raketen :-)
av mannen mån 14 nov 2011, 23:13
Nu tänker jag mest troligtvis fel men hur kan det då komma sig att månen fixar tidvattnet åt oss?
av th tis 15 nov 2011, 00:31
Tidvatteneffekten beror dels på att månens dragningskraft på jorden är olika på fram- och baksidan av jorden samt att systemet jorden-månen roterar och slungar ut vattnet från den gemensamma tyngdpunkten (se t.ex. http://sv.wikipedia.org/wiki/Tidvatten för en mer utförlig beskrivning. I exemplet med raketen så är solens dragningskraft på bollen och raketen i stort sett densamma och inget händer som kan dra isär dem.

Däremot tror jag att den stackars författaren feltolkat http://www.einstein-online.info/spotlig ... _principle som säger att det inte går att skilja på om raketen accelererar eller att den står kvar på ytan på en planet med samma tyngdacceleration som raketens acceleration.
av totte tis 15 nov 2011, 00:38
Hehe, ja det var ju några lysande kreativa förslag.

Nu tänker jag mest troligtvis fel men hur kan det då komma sig att månen fixar tidvattnet åt oss?


Inget att sörja över om du tänker fel! I den här tråden blir allt ändå bara värre :lol: :lol: Nå svaret är att det har att göra med den fyrdimensionella interaccelerationsderivatan. Tillsammans med Van Sorken-konstanten och den kvantkemiska vattenintegralen så uppstår just detta fenomen.

Hmm, har vi inte en tråd nånstans som heter "Stora mytomantråden"? Undrar varför jag började tänka på den just nu? 8)
av Robertberg tis 15 nov 2011, 11:22
Sen har vi ju en annan tråd där en alternativ tolkning av tyngdlagen diskuterades ;)
av totte tis 15 nov 2011, 15:15
Den fanns också ja, men det var ju regionala skillnader det handlade om. :lol:
av axwell sön 20 nov 2011, 23:10
Reserverar mig redan nu för att det kan bli något oväsentligt decimalfel.
Lyssnade på alltinget i P4 när en person undrade hur många decimaler Tottes förhatliga ord innehöll (nämnde dock inte Totte vid namn).

En professor ur alltinget namngav en jättestor dator(missade namnet) som tidigare räknat fram 2000 decimaler, inte illa.


Man har senare gjort samma beräkning och även då kommit till 2000 ..........(paus)......
ja eller ...................2000!600000miljarder decimaler.
av th sön 20 nov 2011, 23:43
Det räcker nog med att komma ihåg 40 decimaler. Då kan man räkna ut en omkrets på en cirkel lika stor som (vårt) universum med en noggrannhet av en väteatomradie. Känns inte som att det behövs något bättre :grin:
av totte mån 21 nov 2011, 00:52
Tja, jag sa ju det, det är ett eländigt tal!
av Slurfi mån 21 nov 2011, 10:03
th skrev:Det räcker nog med att komma ihåg 40 decimaler. Då kan man räkna ut en omkrets på en cirkel lika stor som (vårt) universum med en noggrannhet av en väteatomradie. Känns inte som att det behövs något bättre :grin:

Det var nyttig info.