Det blev en serie överraskningar. Eftersom det som sitter där är en kolfilterfläkt så utgick jag från att jag måste dra ett rör ut från dennya fläkten. Enklast att dra det till ytterväggen. Att gå upp genom taket till vinden och sen upp genom yttertaket för med sig massor av besvärligt jobb. Nå överraskning ett kom när jag tog bort kryddhyllan, som på vanligt maner suttit ovanför fläkten.



Varför sitter det en rörkanal här och vart går den? Först visar det sig att fläkten är en omställbar sådan, kan blåsa både ut eller återcirkulera med kolfilter. Men den har alltså varit ställd på återcirkulation. Det jag började hoppas var att den här kanalen ledde in i den oanvända skorstenspipan.

Överraskning två då, röret ledde bara ut i tomma intet. Mellan köket och vardagsrummet är det ett stort oanvänt utrymme, som jag nu genom hålet kan se innehåller massor av tegel och murbruksrester. Gissningsvis har där varit en murad eldstad en gång i tiden och kanske en murad ugn. Vi vet numera att stället funnits här minst sedan tidigt 1800-tal.

Enda förklaringen jag kan hitta är att det var tänkt att fortsätta på något sätt, troligtvis upp på vinden. Det syns där uppe att en kvadrat med brädor har sågats upp och lossats och där finns också ansatser till ett runt hål.

Åter till plan A, dvs ett rör ut genom ytterväggen. Först skall ett hål borras inifrån ungefär i mitten av det blivande hålet för röret. Borr och borrförlängning på och så köra. Det gick en knapp decimeter in sen var det stopp. Spik möjligen, så jag provade några centimeter åt ena sidan. Nej det här är inte spik det är något som är väldigt stumt.

Så det blev då att ta fram sticksågen och börja såga ut en hygglig lucka för att kunna se. Och så då överraskning tre, en murad tegelvägg inuti träväggen.


Det här är mycket gammalt, massivt tegel. Väl murat, inga stenar som var lösa och enkelt kunde plockas bort. Så det blev att hämta huggmejsel och storhammare. Det svåra är att få ut den första stenen. Hjälpte till en del genom att borra rader med hål med slagborr, blir lite lättare att mejsla itu stenen då. Efter mycket bilande och svärande så var i alla fall ett stort nog hål rensat.


Dags att prova igen med träborr i virket som nu syntes. Raskt igenom, bara två lager brädor och sen var borret ute i friska luften.




Så nu blir det ganska enkelt att såga upp i fasaden utifrån, eftersom det inte är mer än ca fem centimeter virke. Insidan lagar jag igen med en skiva, det hamnar inuti det överskåp som jag skall bygga på plats.

10 kommentarer | Läst 4410 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Vardon lör 14 okt 2017, 21:43
Du är imponerande i ditt arbete. De flesta hade tagit det som en utmärkt orsak att få köpa en rejäl slagborr :-)
av totte lör 14 okt 2017, 22:16
Tack! Jaha, du menar nåt som en stor Hilti eller så. Slagborr har jag ju men bara en vanlig surrmaskin som duger att göra plugghål med.
av ananders lör 14 okt 2017, 22:53
Det som är charmen med gamla hus, man vet aldrig vad som finns bakom alla lager av renoveringar.

Väl kämpat.
av johan eriksson sön 15 okt 2017, 08:02
Visst är det underbart med gamla hus, dom bjuder på de mest fantastiska överraskningar. Man upphör aldrig att förvånas över människors kreativitet.
av totte sön 15 okt 2017, 15:46
Så sant så! Många gånger tänker man: "Hur tänkte dom?", för att sen stryka "Hur".
av Erre sön 15 okt 2017, 15:50
Haha.
Bra kämpat totte. :-bd
Man ska inte ge sig bara för att man stöter på en murad vägg. :d
Spännande är ordet när det handlar om gamla hus.
av halvproffs sön 15 okt 2017, 17:13
Nu ska jag vara värre än dig Totte när jag skulle genom väggen för fläktröret. Ett timmerhus som är uppreglat 60cm cc på utsidan för brädklädningen är väl ingen match att ta sig genom. I värsta oturen kan man ju träffa en spik som är islagen för reglingen. Av någon anledning så var det ett ormbo med grov spik precis där hålet skulle vara. Efter motorsågskedjebrott, träborrar som var förstörda,stämjärn som sett sina bästa dagar osande svordomar och nära tvångströja fick jag till slut ett hål efter en halv dag så jag fick ut röret.
Va fan en liten tegelsten?
av totte sön 15 okt 2017, 19:26
Det är såå sköönt att det alltid finns nån som haft det värre! :-b :lol:

Gamla timmerväggar är inte att leka med, det hade jag i Degermyr och håltagning där hade sina poänger. Kom väl inte upp i din klass med så mycket spik.
av halvproffs mån 16 okt 2017, 08:30
Ska tilläggas att jag la in olika smilies för att det skulle bli lite roligt och ironiskt, men error, error blir följden ofta inte alltid. Likaså vid gilla pm står det 404 sidan kan inte visas står det. Är det en bugg eller är det min telefon och dator? @fredrik
av totte mån 16 okt 2017, 13:16
Ha, det funkade bra ändå, skrattade gott åt ditt ormbo med spikar.