Som framgick i föregående inlägg så har jag startat ett litet källarprojekt. Det går framåt en bit i taget. För en vecka sen så blev bottenplattan gjuten.


I veckan har jag murat med Leca.


Bakväggen och sidoväggarna skall isoleras utvändigt med cellplast och så skall jord fyllas upp. Men först behövs ett par stödmurar så jorden inte rinner ut mot framsidan. Eftersom jag har rätt gott om gråsten så får det bli det materialet. Taket blir delat så att främre halvan kan fällas upp som en lucka och så en liten dörr i öppningen på framsidan, allt väl isolerat med 100 mm cellplast. På framsidan isolerar jag invändigt med cellplast.

Stor blir den inte men tillräckligt för att rymma lite potatis, morötter och sånt. Totala volymen invändigt är ca 700 L.

5 kommentarer | Läst 2911 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Uvskogen sön 26 jul 2015, 15:17
Så det blir som en nedgrävd jordkällare alltså, när den är klar?
av axwell sön 26 jul 2015, 15:23
Ungefär samma typ som jag har.
Tänker du isolera yttersidorna i hela sin höjd, mer än halva höjden har jag bara Platonmatta.

Har du planerat några golvhål för att få jordklimat ?

Vet inte om jag krånglade till det onödigt men utöver reglerbara ventiler i dörrarna drog jag en tilluftslang runt hela bygget för att, vid polarvintern, kunna förvärma inkommande luft.

Lycka till !
av Flisaren sön 26 jul 2015, 15:54
Hobbitstuga:)
av totte sön 26 jul 2015, 16:30
Jo, det blir som en liten jordkällare. Det är väl en idé, att ta upp några hål i golvet, det är inte så tjockt så det är ganska lätt gjort. Hurpass stor hålyta kan vara lämpligt tror du?

Det blir fulhöjd på isoleringen, jag har 60 cm skivor som räcker lagom. Tror inte jag behöver krångla till det med tilluften, det är sällan några långa perioder med kallare än -10 här.

Om det skall bli en Hobbit-stuga skall det vara en rund dörr. :lol:
av axwell ons 29 jul 2015, 10:15
På garageplattan har jag ett välisolerat "källarskåp", där är hålet 10 cm för en lång dräneringsslang med fläkt på 7 Watt. Det räcket för att få in lagom fuktig luft som samtidigt är uppvärmd.
Nu är är där för varmt (15 grader) för rotsaker, det är jordkällaren säkrare på.

Min jordkällare har ingen betongplatta för golvet. Det vilar på berg med tvättad natursingel, torkviraduk och ytskiktet av betongplattor över hela ytan.
På djupaste stället i berget satte jag in en 12 V-pump med nivågivare, den har hittills inte avslöjat någonting i skvallerröret.
Dräneringen runt fungerar tydligen.