I lördags var det dags för Venestads byalags julbord. Hålls varje år vid den här tiden i klubbhuset på idrottsplatsen. Maten tillreds av en kvinna som kommer från Venestad och det är toppklass på alltihop. För ett pris som är högst hälften av vad det går på på diverse matställen så får vi detta fina julbord och det blir ju också ett trevligt deltagande i bygemenskapen. Lite dans kring granen för de små till Bosses dragspel blir det också.


På söndagen så samlades Johan Eriksson, Mange och jag för att testa Husqvarnas nya kedja. Kedjetestet kan ni läsa om på annan plats i forumet.

Väl klara med testandet så passade Johan på att hämta en Stihl 026 i bilen, justera lite och provköra.


Det händer då och då att det kommer lite snöpuder här, nu senast i natt.



Har länge avsett att serva snöslungan inför säsongen, inte minst för att bidra till att hålla snön borta i görligaste mån. Har stått där bak i skärmtaket sen tidigt i våras och inte varit igång. Brukar kunna vara lite kinkigt efter så långt stillestånd och med så mycket fuktigt väder som det varit här i höst. Men icke, startade på första rycket! Kördes fram till garaget.


Sen var det dags för hundpromenad och så eftermiddagsfika och det hann sen bli nästan mörkt innan jag blev klar. Olja påfylld i motorn, smörjning av leder och länkar till reglagen, särskilt veven och vridkransen för utkastet. Kontroll av drivremmar visade utmärkt skick. Sen fram med en flaska bilvax med teflon och vaxa igenom utkastet ordentligt.


När jag sen körde in den under tak igen så ville den inte stanna. Stoppknappen fick skruvas loss, tas isär och rengöras från oxid. Så nu är vi redo här med snöslunga som kan både startas och stannas.

9 kommentarer | Läst 5863 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre mån 11 dec 2017, 20:30
Bra totte.
Efter sån service och genomgång så blir det inte mer snö. :mrgreen:

Härligt med lite julbord och gemenskap med övriga i byn.

Intressant test ni gjorde!
Bra jobbat alla 3! :-bd
av Uvskogen tis 12 dec 2017, 21:07
:smile: Trevligt med bygemenskap!
av totte tis 12 dec 2017, 21:28
Det är just det jag hoppas på Erre, med slungan i topptrim så ...

Bygemenskapen i Venestad är riktigt bra. Här finns ett byalag som är riktigt aktivt och här känner man inte den där misstänksamheten mot nyinfkyttade. För det är man ju förstås ändå om man inte har sådär elva släktled bakåt i byn, men det gör alltså inte nåt här.

Tack, det var riktigt skoj att testköra kedjor, men det är ju alltid kul att brumma motorsåg.
av Slurfi tis 12 dec 2017, 22:57
Här har vi mer snö
av totte tis 12 dec 2017, 23:04
Ante mig.
av Kse ons 13 dec 2017, 01:19
Hoppas nu ni får lite snö så slungan får motioneras, lagrena mår bäst av attarbeta under lite last. :grin:
av totte ons 13 dec 2017, 02:18
Mina lager får vila sig i form, precis som jag själv I-) :D
av lfq tor 14 dec 2017, 21:07
Vinter i Skåne har väl aldrig varit någon höjdare, minns att det en gång fanns en hockeyrink i min by. Ändå tycks de kunna ordna snö i Vångabacken någon kort period nästan varje år.
Men snö i Venestad är ju ingen höjdare, den försvinner snabbt och får den ligga ett par dar är den väl bara till besvär. Det är kanske bara du och någon annan nedflyttad som äger en snöslunga.
av totte fre 15 dec 2017, 00:17
Nej, vinter i Skåne är numera mest gråväder och slask, ingen höjdare. Men det håller ju inte på i sex månader som vintern däruppe i Vännästrakterna. Och snö kan jag gärna slippa, har hellre en lång höst med mest barmark.

Förra säsongen fick vi ju faktiskt 40 cm snö på en gång, blog/totte/mer-sno-inget-krangel_b-7341.html, då var det inte så dumt med snöslungan. Det är nog sant som du säger, inte många som har, men det är desto mer gott om traktorer i alla storlekar och färger.