Det blev alltså Byggmax billigaste laminatgolv i garderoben, 40 kr/m2. Hade sån tur med att två paket räckte med minsta möjliga marginal. Så golvet kostade 232 kr. Gick rätt fort att få på plats, verkar hyggligt bra trots budgetpriset.


Det fanns ett skåp i en av skrubbarna innan och nu har jag brötat på med att få in det igen. Problemet är att det är lägre i tak nu tack vare det uppbyggda golvet. Så skåpet måste kapas på höjden, vilket inte är nåt problem, men så skulle då dörren kapas och problemet blir då att flytta gångjärnet. Det skall nämligen sitta i en 35 mm rund urfräsning, 12 mm djup. Har man ingen fräs får man göra en. En rörstump tillslipad och ett påsvetsat "skaft". Men så är det centreringen, det går nästan inte att ha en spets, inte många mm kvar genom skivan. Dessutom rätt besvärligt att lyckas centerera en spets exakt. Lösningen blev att skruva i tre små skruvar i skivan som stöder röret på insidan. Fungerade oklanderligt. Här är det fräst klart. Enkelt att rensa ut mitten med ett litet stämjärn.


Skåpet på plats.


Till vänster om det här skåpet skall jag platsbýgga ett skåp till, som skall bli städskåp. Det blir ett litet lappverk av spånskivebitar som är över.

Odlingssäsongen rullar på, det mesta är sått och satt nu. Det blev ett litet ryck i onsdags kväll och sen idag.


Något som vi verkligen inte saknar från förra bostället är den styva leran som gjorde allt arbete dubbelt tungt. Här har vi en lätt sandblandad mulljord, lätt att gräva, lätt att få loss ogräs och varm och växtlig. Växtlig var förvisso leran däruppe, men den hade i stort sett två tillstånd, torr och hård som betong eller blöt och seg som gummi. Bara lagom fuktig och nyfräst så gick det att jobba någorlunda obehindrat utan att trampa ner spaden och sen bända upp. Här är det närapå roligt att gräva, en liten stund alltså.

5 kommentarer | Läst 1990 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Blivande snickare fre 08 maj 2015, 23:00
Mycket smart fräs, både själva bygget och centreringen! ^:)^ ^:)^
av halvproffs lör 09 maj 2015, 06:47
Bra jobbat! Gäller att stanna borren i tid för det är bara några millimeter kvar av luckan när det är tillräckligt djupt. Alternativet hade varit att köpa färdig fräs och slipa ner spetsen tillräckligt för då hade du fått med materialet i cirkeln. Har för mig att det finns billiga på en del säljställen.

Man kan inte tro att du är akademiker för som du jobbar på och har smarta lösningar så måste du vara unik i den världen :surp: :wink: :roll: :mrgreen: :lol:

Just gångjärn på fönster och ytterdörrar har det blivit en riktigt bra utveckling på . Däremot har vi fått fönster till bygget som är 3cm bredare än normen är så det blev att riva uppreglingen :twisted: Ska man ha en standard så ska ju den hållas tycker man men handeln går ju över alla gränser och kontinenter nuförtiden så det kommer ju att bli värre förmodligen. Bysnickerierna är ju borta sen länge.
av Kse sön 10 maj 2015, 22:32
Blivande snickare skrev:Mycket smart fräs, både själva bygget och centreringen! ^:)^ ^:)^

x2
av totte mån 11 maj 2015, 00:19
Jo, det är att lyfta ofta och mäta djupet. Kom ju efteråt på att det hade varit smart att sätta en tejp utanpå för att visa djupet. Dörren är 16 mm tjock och det behövs 12 mm djup så det är som sagt att hålla stenkoll på djupet. Tror säkert att det finns att köpa, den här var dock gratis och gjord på en kvart. Lite mjuk i stålet, hann bli lite slö på den enda gropen den gjorde, men jag räknar inte med att göra så många såna.

Inte alla akademiker som har tummen mitt i handen. För den delen så hamnade jag inte på universitetet förrän jag var en bra bit över tretti, innan dess jobbade jag med vanliga knegarjobb, trädgård, bygge och skog.

Ändrade standarder och standarder som inte följs är ett elände. Bl a rätt knepigt nu om man har gamla skåp med 19 mm väggar om man vill byta luckor och inredning, 16 är det som gäller nu och de där stackars millimetrarna bökar till det ordentligt med passningen. Här i huset är det inget problem, inget är standard, det mesta är snett och vint så det är ändå till att såga och karva i grejorna.
av Slurfi ons 13 maj 2015, 23:49
Smart fräsgrej! Men att du inte har skaffat en handöverfräs? De är inte så dyra och man kan göra mkt skoj med dem.
Ser just nu att Jula har en för 199:-