Fick anmärkning av sotaren senast om att det var för dåliga glidskydd för stegen. Där har suttit två plattjärsbitar skruvade på taket i sådär 10 år. Då, när jag satte dit dom hade han nämligen klagat på att det saknades glidskydd och då hade han i tio års tid klättrat upp på taket utan att gnälla.

Nu har det gått tio år till och han har klättrat varje år utan gnissel. Det tog alltså först tio år att komma fram till att skydd saknades och sen tio år till att komma fram till att de ditsatta var för dåliga. Nåväl det skulle alltså vara en krok på dom så att stegen inte kan halka över.

Gick alltså upp på stegen, tog loss plattjärnen, svetsade på ett par krökta rundjärn och blåste över det hela med lite rostskyddsfärg. Efter torkning klättrade jag upp igen och skruvade dit järnen. Fick flytta det ena en bit så det går att få in stegen emellan. Lite silikon fick täta de gamla hålen i plåten. La även silikon runt de aktuella skruvhålen.

Ser nu med spänning fram mot nästa tisdag, då kommer han nämligen. Kan i och för sig förstå att han vill ha det säkert, det är en bit ner till marken.




3 kommentarer | Läst 2260 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av tallen100 ons 23 apr 2014, 19:09
Det har blivit väldigt mycket gnäll, och det ska komma någon å besikta murstock, pannrum och vind med jämna mellanrum och klaga på det mesta som varit bra förr... Kan det var bergvärmens fel tro? att dom har mindre att göra, och då ska dom åka runt och klaga, och ta betalt för det i stället :???:
av Kse tor 24 apr 2014, 05:21
Jo nog tar sotarn betalt men gnäller gör han nog alldeles gratis. ;)
Jag tror det har mer med ökat säkerhetstänk att göra än med bergvärme.
av Qkeeper ons 30 apr 2014, 06:59
Det är som du säger KSE att säkerheten är viktigare idag. Eftersom branschen i o m alla braskaminer drabbats av endel bränder p g a dåliga skorstenar/fusk vid montage så har de flesta sotare skärpt upp kontrollerna och reglerna/kraven har också skärpts för att sänka antalet eldstads relaterade bränder. Tror faktiskt inte sotarna har så jätte mycket mindre att göra idag än förr då väldigt många som satt in bergvärme också investerar i kamin.sen är det inte bara sotarna som gnäller över takskyddet, skall vi upp och renovera/montera en skorsten så får kunden kosta på med taksteg och glidskydd annars går varken vi eller sotaren upp.