Efter några dagars uppehåll med lite andra sysslor så blev det en stunds städning ikväll. Hann lagom med att röja av den andra bänken, den som egentligen är hyvelbänk men som med masoniskivor som skydd fått tjänstgöra för de mindre oljiga sysslorna med traktorbygget.

För närvarande känns städandet mest som att flytta problemet. Massor av grejor som hamnar i kartonger och runt om som måste göras plats för. Avsikten är att slutligen exportera en hel del av problemen till soptippen, finns mycket sparad bråte i skåpen. Bra att ha-grejor som inte sett dagens ljus på ett decennium kan faktiskt få sig en åktur till sista vilan på Starberget, Vännäs återvinningsanläggning, som det så fint heter numera.



Så har jag köpt ny handborrmaskin. Har länge avsett att köpa en tvåväxlad sak med lite kraft och gjorde slag i saken idag och for in på K-Rauta som har ett riktigt bra sortiment på ett flertal märken av elhandmaskiner.

Det blev en Ryobi. Inte högsta proffsklassen, men relativt stadig maskin och inte lågprisskräp i alla fall. Torde hålla ett bra tag till den rätt sparsamma användning den får, eftersom det mesta blir kört i bänkborren när det bara går. Givetvis gjord i Kina, det är ju det mesta idag, men Ryobi är ju i alla fall ett någorlunda känt märke.



1100 W, tvåväxlad och elektronisk hastighetskontroll. Provkörde ett 11 mm hål i ett plattjärn och nog kändes den stark och bra och lugn och jämn i pådraget. Kostade precis över tusenlappen, kändes som rimligt i förhållande till användningen. Tycker inte att det känns lönt att investera över 3000 för en proffsmaskin bara för att den skall hålla tills jag är 120 år eller så.

Alternativet var en Bosch för ca 1800, men den föll bort av sig själv, fanns ingen hemma. Så blev man av med den beslutsångesten.

Made in P.R.C förstås


4 kommentarer | Läst 3448 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Vesslan tor 09 feb 2012, 11:47
Schysst borr!

Är dock mer avundsjuk på din pelarborr :)
Har du plogat någon mer snö med traktorn?

V
av totte tor 09 feb 2012, 16:56
Jomen, pelarborren är ju nummer ett, den här är ett hyggligt komplement, verkar som sagt helt OK.

Nä inget kört sen sist, skall se om jag kan ta mig lite tid att fixa till fästet för bladet och få på lite kilo därbak nu snart så skall det bli plogning sen.
av Blivande snickare tor 09 feb 2012, 18:53
Var de nån garanti på maskinen?
av totte fre 10 feb 2012, 01:42
Jodå, ett år som vanligt.