Det var dags nu för den årliga Chainsaw Collectors Meeting och det hölls i år vid Lusto skogsmuesum i Punkaharju i sydöstra Finland. Vår vän Matti hade organiserat det hela, men vi tar det från början.

Torsdag morgon, 11 juni for vi från Kristianstad. Magnus med familj i en bil, Ola, Jocke (Jocke91) och jag i en, samt en tysk samlare Jan och hans dotter. Första stopp var i Ingelstad söder om Växjö, där Johan Eriksson och hans Karro anslöt med bil och släp. Sen rask marsch mot Stockholm och Finlandsfärjan. Det blev lite nervöst på slutet, tiden blev väldigt knapp. Tur hade vi, det var inga trafikstockningar på vägen i i huvudstaden och vi klarade oss fram i tid. Avgång klock 16.30.

Så blev det båtresa. Ingick buffé i priset och det var inga dåliga grejor, hur mycket god mat som helst. Öl och vin ingick, det var att utöva en del självdisciplin, med tanke på morgondagens bilresa till Punkaharju, 35 mil. Någon runda till taxfree blev det ju också, men det kan noteras att det inte är så där otroligt billigt. Frukost på båten på morgonen och så anlöpte vi Helsinki vid tiotiden.

Under vägen anslöt Oddvar och Inge-Lise fra Norge, de hade tagit flyget till Helsinfors och inväntade oss vid en bensinmack. Så rullade vi fyra bilar vidare och kom till slut fram på eftermiddagen, där vi möttes av Matti. Fyra samlare från Tyskland hade också kommit med flyg och var på plats när vi anlände, samt ett antal finska sågentusiaster. Inkvarteringen var i lägenheter på en turistanläggning ett par km från skolan, något som vi inte behövde betala för, eftersom Matti fixat sponsring.

På lördagen inledde vi motorsågsmötet. Massor av sågar utstälda och ganska många som vi körde med också. Det fanns gott om rejäla stockar att såga sönder till trissor. Jag bidrog aktivt med tre sågar, Jonsered 621, Homelite Zip-6 och Homelite SXL-12. En lite särskild attraktion är Mattis hotsaw, en helt hembyggd maskin med 28 hk och ett fruktansvärt vasst vrål. Den enda nackdelen för oss var att vi oftast inte kunde prata med besökarna, finska är ett lite besvärligt språk faktiskt och engelska och svenska är inte så värst gångbara, framör allt inte hos de äldre generationerna.

Träffen fortsatte under söndagen, det pågick också en massa annat runt museet, motorsågstävlingar, traktorutställningar, marknadsstånd och andra aktiviteter. Lördagen hade vi fint väder och över 20 grader, lite svalare på söndagen och det stänkte lite regn i luften, men knappt så det kändes. Efter lunch packade vi ihop, då började besökarna troppa av och så kom vår bilkaravan iväg till hem till Matti som bor mitt inne i södra delen av Finland, i Ruovesi, några mil norr om Tammerfors.

Matti har en gård där, med många stora hus, välfyllda med motorsågar. Han har Europas största samling av tvåmanssågar och förstås otaliga enmanssågar också. På måndagen fick vi resans stora överraskning. Hela sällskapet gick denlilla biten ned till sjön och Mattis brygga, där det låg tolv kubik travad meterved. Inom kort anlände ångbåten Näsijärvi, en liten fin ångare. Och innan det var dags för avsegling så sattes hela gänget i arbete med att lasta på veden. Ångaren tuffade sen iväg söderöver i det vindland sjösystemet, ner till Murole,ett par mil söderut. Där finns en restaurang och där blev vi alla, inklusive de fyra i båtbesättningen, bjudna på mat av Matti. Till slut så tittade vi på när båten slussade ner för vidare färd ner till Tammerfors. En liten buss stod sen och väntade för hemförden till Mattis gård. Tur med vädret hade vi också, det såg hotande ut på förmiddagen med rejäla regnskurar, men det klarnade upp och blev mest soligt, även om det var lite kyligt och blåsigt. Som Matti sa: "Finnish summer, cold but no snow".

Tidagen var det avresedags, färjan skulle gå från Åbo den här gången. Det fanns önskemål om att ta omvägen till Gårdskulla lantbruksmuseum, en jättstor privatsamling av traktorer, jordbruksredskap, motorsågar, och allt tänkbart som kunde finnas i ett lantbrukarhem. Allt inhyst i ladugårdsbyuggnader. Vi hann gå där i en och en halv timme, en och en halv vecka hade kanske varit tillräckligt. Museet ligger i närheten av Lohjo stad, sydväst om Helsingfors.

Ja, sen var det bara färjeresan med buffé och så transportsträckan från Stockholm och hem på onsdagen. Ett stopp på vägen, förutom diverse matpauser, blev det i Norrköping där vi gjorde ett kort besök hos en sågsamlare, Peter, som nog en del av er träffade på Skogs-Elmia i år. Där skildes vi från vår tyske vän Jan som skulle fara vidare på en rundresa i Sverige.

En synnerligen trevlig och givande resa, det är ett riktigt härligt gäng. Ingen som gnäller och klagar, alla har trevligt. En del goda drycker intogs förstås på kvällarna, men inga överdrifter och skön stämning hela tiden. Trött blir man ändå till slut, det tar på med allt resandet och sömntimmarna vill gärna bli lite för få, så nu är det förstås också riktigt skönt att vara hemma igen och njuta av det strilande midsommarvädret.

Tyvärr inga bilder, jag hade inte ens kameran med den här gången, men jag hoppas få en del bilder från reskamraterna och återkommer i så fall med det.

6 kommentarer | Läst 2862 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av machonisti lör 20 jun 2015, 20:03
Mycket trevligt, Totte!

Hoppas grannlandsbesöket var givande för samtliga. Finska språket är så annorlunda gentemot de germanska så det går inte ens att gissa sig till sammanhanget fastän man anser sig behärska engelska och svenska.
Kan nämna ett evenemang i Österbotten här talas svenska, dock dialekt. http://www.malaxveterantraktor.fi/
Klicka fram till evenemang. Några motorsågar brukar finnas tyvärr inte så många eftersom fokus ligger på traktorer.
av totte lör 20 jun 2015, 23:51
Det var helt klart att vi alla var riktigt nöjda med resan och att våra finska värdar tyckte det var mycket trevligt att vi var där.

Det skall tilläggas att man i Finland firade motorsågen 100 år, räknat från när trädfällningsmaskinen Arbor patenterades 1915. Den var en fram och återgående motordriven bladsåg.

Jo, det svenska minoritetsspråket finns ju främst i Österbotten och i det södra kustlandet. Inne i landet är det finska som gäller, det märks. I den yngre generationen verkar det ju i alla fall finnas en hel del nu som kan engelska hyggligt, det fungerade bra med det språket på diverse näringsställen vi besökte under resan.

Malax veterantraktor ser trevligt ut, kommer tyvärr inte att kunna närvara. Var på en liknande tillstälning i Torneå för ett par år sen, det var likadant där, inte så många sågar, men massor av traktorer, lastbilar och andra fordon.

Här är en video som någon har lagt ut.


Och här ett reportage från finska MTV på finska. Mannen som intervjuas är vår gode vän Matti.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artik ... in/5185142
av machonisti sön 21 jun 2015, 09:02
Verkar som vi finnar är så duktiga på motorsåg att vi inte har nån nytta alls av motorsågskortet! :mrgreen:

Staten Finland kör just nu en svångremspolitik som urholkar det svenska språkets ställning i detta land. Hänger förstås ihop med ebb i statskassan.

Lycka till, Totte m.fl. i motorsågsröken :lol:
av Slurfi sön 21 jun 2015, 09:21
En sann kulturgärning att samlas och såga med gamla sågar.
av Blivande snickare sön 21 jun 2015, 11:17
Men helvete Totte, jag har ju helt glömt bort din cittra framskärm! :surp: :sad:
Kom ihåg den nu när du berättar om Punkaharju.. Bilen ligger visserligen säkert kvar i samma lager som sist men vad gör det när minnet sviker. Fan vad snabbt juni kom förresten. Var ju bara i februari vi pratade om den sist :P

Synd att Punkaharju är så långt härifrån, skulle gärna ha gjort en visit annars.
av totte sön 21 jun 2015, 21:48
Jo, tiden går fort. Nå, tror knappt vi hade haft plats för den på hemresan i vilket fall. Vi får se framöver hur det går med skärmproblemet.

Verkar som vi finnar är så duktiga på motorsåg att vi inte har nån nytta alls av motorsågskortet! :mrgreen:

:lol: :lol:

En sann kulturgärning att samlas och såga med gamla sågar.

Riktig kultur, och med den rätta röken som Machonisti säger.