Det har ju hänt rätt många gånger genom åren här att nån av oss kläckt ur sig att "nu får det va nog, vi flyttar", när snön legat meterdjup och temperaturen runt minus 30. Och det har ju aldrig legat nåt allvar bakom, ingen av oss har tänkt en seriös tanke på att flytta.

För nån vecka när vi pratade om den kommande vintern så sa nån av oss, på sedvanligt sätt, "Vi flyttar till Skåne!". Skillnaden var att tanken slog rot i oss båda, utan att vi egentligen visste om det. Vi kom på det nån dag senare att vi båda två gick och funderade på om det inte är en bra idé att flytta dit. Har väl nämnt att jag tänker gå i pension nästa vinter, när jag blir 63. Och det är ju där som en annan stor skillnad ligger, hittills har ju jag varit bunden av jobbet här, men från den dagen så finns det faktiskt inget som hindrar oss att bo var som helst.

Har ju faktiskt hävdat och trott på det själv att jag är väl acklimatiserad i Norrlandsvintern, har troligtvis förträngt andra tankar, eftersom nödvändigheten att bo kvar har gjort det svårt att acceptera nåt annat. Och inte har det varit så att vi vantrivts här, även om vintern ibland känts alldeles för snörik, mörk, lång och kall, men det sydsvenska gråslasket har på avstånd förefallit måttligt lockande.

Det hör till saken att vi båda har släkt och vänner, framför allt i nordöstra Skåne och i Blekinge. Och därnere finns det som jag nog alltid saknat mest häruppe, en lång och någorlunda varm och behaglig vår, som börjar i mars och övergår i sommar i slutet på maj. Det ör inte kul att höra folk prata om vitsippor och starar när snön ligger meterdjup.

Så nu är det fastlagt, vårt mål är att flytta till nordöstra Skåne. Det är inte längre en lös fundering, det är en definitiv och fullständigt övertygelse. Det är förstås mycket som skall gå i lås, vi måste sälja här till ett vettigt pris och hitta ett lämpligt boställe därnere, också till ett vettigt pris fast helst åt andra hållet. Och flyttningen sen, efter 23 år på ett boställe så har man hunnit skaffa ett och annat, men det känns inte längre som ett hinder utan som en utmaning.

Så sörlänningarna skall flytta hem. Inte till de gamla hemtrakterna som varit Värnamo- respektive Karlshamnstrakten för mig och Gunilla. Att återvända till precis den trakt man kommer från känns inte lockande för någon av oss, så det blir ett nytt landskap där ingen av oss bott tidigare, någonstans i nordöstra Skåne, inte för nära kusten, inte på slätten utan där det finns skog omkring. Behöver inte vara de djupa granskogarna, men att leva utan skog i närheten är inte riktigt möjligt.

Nåväl, det är över ett år kvar, nästa höst börjar det väl bli dags att spana bostäder. Skall ju erkännas att vi varit inne och fluktat lite för att få en liten idé om utbud och priser. Nu går livet vidare, inget har hänt till det yttre, men inom oss har livet tagit en helt ny vändning. Rent praktiskt innebär det att det nu är investeringsstopp på fastigheten, dom fem gruslassen som kom idag var nödvändiga, men det var nog den sista större kostnad som blir nedlagd om inget nödvändigt går sönder.

Tjugotre år är en rätt lång tid och det blir inte helt smärtfritt att rycka upp rötterna här. Samtidigt känns det just nu som ett riktigt lyft för själen att ha fått ett nytt mål att sträva mot, en nytändning inför en kommande nystart i livet.

37 kommentarer | Läst 28913 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Sweden-viking mån 17 sep 2012, 23:48
Beklagar att Totte vill lämna fina Norrland, men respekterar att ni känner att det är rätt.
Håller med om att vår & höst är för korta & vintern för lång & mörk här uppe...
:D :D :D
av Slurfi tis 18 sep 2012, 00:03
Spännande grejer!
Jag skulle inte vilja göra samma men jag inser att för er är det rätt.
av totte tis 18 sep 2012, 01:12
Tack vikingen! På ett sätt beklagar jag också att lämna Norrland, det finns så otroligt mycket fint här uppe, men jag känner nu att jag nog ändå alltid har varit en gäst häruppe, trots att jag känt mig väldigt hemma i så många år och aldrig har ångrat att jag flyttade hit. Det blir lite som att avsluta vad som varit en lång, underbar resa.

Slurfi: Förstår precis, så som jag kan uppskatta vårvintern här men ändå sakna den sydsvenska, för mig riktiga, våren skulle du förmodligen tycka att våren där nere är väldigt fin, men den skulle inte duga som ersättning för ditt snölandskap i aprilsolen. Som ett exempel på varför det som är rätt är så olika för oss alla.
av D Brown tis 18 sep 2012, 01:14
Köp inget som är för perfekt, jag vill även fortsättningsvis kunna läsa om hur du tinar något fruset rör. Det liksom hör vintern till.
av totte tis 18 sep 2012, 01:22
:lol: :lol: Ingen risk, vi kommer inte att ha råd att köpa nåt perfekt. Men frusna rör hoppas verkligen att jag inte skall bjuda på fler gånger, men annat smått och gott lär det säkert bli. Notera för den delen att det inte var nåt fruset rör här förra vintern, då hade jag värmekabel installerad.
av stegmaster tis 18 sep 2012, 05:11
Blir vel kul och lära nytt språk ochså?? :D
Spenstig och fatta en sånt beslut.
Vi får vel följa med på flyttande her på bloggen hoppas jag?? :grin:
Lycka til med "nya livet" i sör.
Er vanlig pensjonsålder 63 år i sverige, eller??
av Uvskogen tis 18 sep 2012, 07:31
Det var ju ett stort beslut att omsätta! Tror det är bra att man tar ordentlig med tid på sig för "verkställigheten", som ni tänker göra.
av lfq tis 18 sep 2012, 08:50
Intressanta tankar och jag förstår att om man inte är en skidåkarnörd som jag så kan vara utan snön. Själv har jag liknande tankar och har varit sysselsatt med att renovera en skånelänga i snart 20 år just med tanke på att flytta dit. Ett hinder är att jag fortfarande jobbar trots uppnått pensionsålder mer än väl och att min fru har åtskilliga år kvar innan pension. Men vi båda ser fram emot att lämna surbullestan som verkligen gör skäl för namnet.
Att min syster bor bara ca 50 m från vårt skånehus plus att jag har mina släktingar och att min ena son kommer att studera i Lund förenklar beslutet. NÖ Skåne är inte helt fel, betydligt billigare än övriga landskapet.
Hoppas du tar med dig den lilla traktorn så kanske man kan få en provtur. :grin:
av axwell tis 18 sep 2012, 10:10
Det var som fan, ett närapå chockartat besked.

För egen del passar det med "lagomklimatet" i mitten av Sverige, vit- och blåsippor i överflöd.

Du kommer att sakna mejeriprodukterna, senvinterns skarsnö, men kanske inte oljudet från tågtrafiken.

Då blir du kanske granne till en av "JD;arna",bara en tanke !
av totte tis 18 sep 2012, 13:12
Stegmaster: Jag kan redan det språket ! 65 är den vanligaste pensionsåldern i Sverige, men man kan pensionera sig från 61. Ju tidigare ju mindre pengar. Jag har valt 63, blir pengar så vi klarar oss då.

Uvskogen: Jo det finns gott om tid att förbereda och tänka igenom.

lfq: Åker gärna skidor om det råkar vara snö där jag är. Men jag är hellre utan snö så mycket som möjligt.

Vi har också fått den uppfattningen efter lite spaning på nätet att priserna ligger någorlunda rimligt i den hörnan.

Traktorn följer förstås med, välkommen när det blir dags.

axwell: Vi är nog lite chockade själva också. Det är rätt stor skillnad på klimatet här och dom futtiga 25 milen neråt där du bor. Här finns vitsippor enbart i små grupper odlade.

Visst kommer det att bli en hel del att sakna. Jag vet att jag kommer att sakna sommarljuset, men inte midvintermörkret för att fylla på. Hjortronmyren blir också lite svår att lämna.

Tror jag vet vilken JD du menar, har nog för mig att han finns lite längre söderöver, kan man hoppas i alla fall. Om inte lär man väl märka det.
av Catherine tis 18 sep 2012, 15:15
Ett stort och svårt beslut men jösses så skönt när man väl har bestämt sig. Bodde själv i Malmö i 13 år och det var allt lite tänkande innan vi väl hade bestämt att flytta till Småland. Det enda jag saknar med Skåne är närheten till havet och att det blir vår så mycket tidigare. För även om det bara är ca 25 mil i mellan så är det stor skillnad. Vad jag dock inte saknar är den skånska vinter- regn och blåst. Kom det någon gång snö så var den borta lika fort. Alla blev förvånade när det blev vitt ute- speciellt en del bilister som trodde man kunde köra som på sommar väg.
av totte tis 18 sep 2012, 15:23
Det lustiga var ju att den här gången var det inget svårt beslut, det bara helt plötsligt föll ut så i tankarna hos oss båda. Men stort känns det likaväl och väldigt inspirerande att se fram emot. Vi sa det häromdagen, vilken tur att vi båda kom att tänka samma, det kunde ha blivit besvärligt om bara den ena av oss hade fått den här ingivelsen och den andra varit helt emot.

Och som sagt, slättlandet i Sydskåne vill jag inte till,
av k_h tis 18 sep 2012, 16:15
Välkommen tillbaka söderut! Trakterna kring Olofström, Lönsboda, Ivö är fina, även om de inte är som Småland!

Undrade lite varför du skrev ett inlägg redan halv elva igår kväll - normalt brukar de ju komma ett par tre timmar senare men ett sådant beslut måste ju genast meddelas forumet.
av totte tis 18 sep 2012, 17:38
Tack! Jodå där är inte alls dumt, var vi till slut hamnar kommer ju förstås mest bero på vad för hus som kommer att finnas tillgängliga när det blir så dags.

Blev tidigt kvällspass i verkstan igår, då kan det också inträffa att blogginlägg kommer på "tidiga kvällen" 8)
av ananders tis 18 sep 2012, 20:30
Det var ett stort beslut ni har tagit. Håller med k_h att det området han föreslår är trevliga, då särskilt lönsboda då det är min barndomsby. Här kan man också hitta prisvärda boenden.
Kan också rekomendera Östra Göinge.
Lycka till med flytten.
av Blivande snickare tis 18 sep 2012, 21:06
Det kom ju lite som en chock. Jag trodde att du alltid bott där i norrland. Så nu är den nya utbyggnaden på uthuset onödig då? För nog tänkte du väl ta med snöslungan? :wink:
Kom bara ihåg forumet sen när du lever det bråda livet som pensionär ;) .
Grattis till beslutet får man väl säga! :)
av rottnef9 tis 18 sep 2012, 21:06
Flytta vart du vill bara du fortsätter blogga!!!!
av Ulf tis 18 sep 2012, 21:09
Kul och lite häftigt, att ni båda hade en sådan gemensam tanke, som blir till en handling..
Så får vi då kanske framledes läsa om den årliga semestertrippen som går norr över istället.. :smile:
Den har ju alltid gått söder ut, alla tidigare år..

Mvh. Ulf
av Blivande snickare tis 18 sep 2012, 21:18
rottnef9 skrev:Flytta vart du vill bara du fortsätter blogga!!!!

Håller med till 100%!! 8)
av Mikael tis 18 sep 2012, 22:08
Blivande snickare skrev:
rottnef9 skrev:Flytta vart du vill bara du fortsätter blogga!!!!

Håller med till 100%!! 8)


Instämmer till fullo.
av th tis 18 sep 2012, 22:43
Välkommen tillbaka till "rätt" sida av Dalälven :wink: Hittade en karta över området :grin:
http://2.bp.blogspot.com/_kv0B0sJD86U/S ... 206-12.jpg
av totte ons 19 sep 2012, 00:55
Tack allihop! Jodå, jag fortsätter nog att blogga, tänkte på det igår, måste ju se till att det finns Internetuppkoppling dit vi kommer.

Fin karta th! :lol: :lol: :lol:
av Vesslan ons 19 sep 2012, 08:03
Känns det rätt så är det rätt.......

Man brukar bara ångra de beslut man inte tog!

v
av totte ons 19 sep 2012, 10:25
Det skriver jag under på Vesslan!
av skogsrået tor 20 sep 2012, 19:43
norrland kommer att vara en rikedom fattigare när du väl flyttar, det är en sak som är säker!!!Men jag är glad för eran skull, att våga ta ett sådant stort beslut krävs mod o lite galenhet.(Det är våran Totte det !!! )Jag håller tummar o tår för att allt ska gå vägen.Kram på dig
av skördaren 2 tor 20 sep 2012, 20:15
Hoppas du hinner med en sväng norrut innan du flyttar finns många som önskar ett besök av dej och även holgers traktormusem borde du besöka innan du slutligen drar söderöver :smile:
av totte tor 20 sep 2012, 20:28
Tack mina vänner i Sangis! Lite lagom galen har jag väl alltid varit. Har en del minnen från den motsatta resan för 31 år sen när vi flyttade till Umeå. Gunilla var redan här sen några dagar, jag avlutade det sista stöket i Blekinge och sen körde jag, yngsta grabben och katten upp till Umeå. Så var vi på hennes skola, fick tag på nyckeln och hittade lägenheten. Det första som jag såg när vi kom in var att kanoten låg i vardagsrummet, den hade inte gått in i förrådet :shock: :lol: . Tror inte det blir värre att flytta åt andra hållet 8)

Jag sa faktiskt till hustrun nu i veckan att nu är det ju en sak som bara måste bli av nästa sommar, en Norrbottensresa för att hälsa på skogsvännerna däruppe. Så nog skall jag komma, om det bara går.
av totte tor 20 sep 2012, 23:36
Måste få tillägga apropå "mod och galenhet", jag minns att det var någon som sa upp sig från jobbet i Stockholm och drog iväg upp till Norrbotten för att bli maskinförare ...
av Robertberg sön 23 sep 2012, 01:06
Ett väldigt trevligt beslut!
Om pensionären behöver flytthjälp av en ung någorlunda stark grabb från sydöstraste Småland får han hojta, det skulle bara vara kul!
av totte sön 23 sep 2012, 01:40
obantteg skrev:Ett väldigt trevligt beslut!
Om pensionären behöver flytthjälp av en ung någorlunda stark grabb från sydöstraste Småland får han hojta, det skulle bara vara kul!


Tackar för det, känn dig inte för säker, det kan bli aktuellt! Nå men det är mer än ett år till dess, vi får se hur det går, men siktet är inställt utan minsta darr.
av ananders sön 23 sep 2012, 19:28
Jag sällar mig till "obantteg", behöver du hjälp när du kommer ner va inte rädd att fråga.
av totte sön 23 sep 2012, 20:31
Man tackar! Kan mycket väl komma att behöva nåt handtag misstänker jag när det väl blir dags.
av Boarpan tis 30 okt 2012, 00:41
Bara för att varna dig totte. För skåningar är 5cm snö = snökaos. Visst det är lite vitt men inte är det snöns fel att det är kaos inte.
av totte tis 30 okt 2012, 01:11
Boarpan skrev:Bara för att varna dig totte. För skåningar är 5cm snö = snökaos. Visst det är lite vitt men inte är det snöns fel att det är kaos inte.


Jag vet, har bott i Blekinge ett par år, samma där, så jag är förberedd, men tack för varningen :lol: !
av stektlök sön 24 mar 2013, 00:43
Hej på dig Totte ! Tiden går och jag undrar hur planerna fortskrider ? Roligt att läsa om planen. Hoppas allt flyter på. Mvh Stektlök
av totte sön 24 mar 2013, 13:40
Hej du löken! Jodå, vi håller koll på husmarknaden därnere, ser rätt bra ut, stort utbud och vettiga priser. Har inte tagit några kontakter än, men snart börjar det vara dags att, dels välja och skaffa mer info om en del objekt där, och så börja diskutera häruppe om försäljningen. Såna här affärer tar ju tid, det är nu ca 10 månader kvar till pensionsdagen.

Kommer förstås att skriva här när det börjar hända saker.
av stektlök ons 27 mar 2013, 21:15
Maskinparken... ska den med söderut ?
Stort utbud å vettiga priser låter bra. Blir roligt att följa när händelserapporter börjar strömma in :)

Mvh