Vad som händer i Venestad, ja inte så värst mycket på ett tag. Inga storbyggen, knappt några små sådana heller. Det har varit lite av en viloperiod sen midsommar, skött om trädgården, vattnat och skött mina tobaksplantor som växer så det knakar. Om dom kan läsas i tråden Odla tobak till snus

Ett lite bygge påbörjat i alla fall, det skall bli en liten källare utomhus. Någonstans där vi kan lagra lite rotfrukter och inte minst bevara sättpotatisen till nästa säsong. Vi har ett par gamla sorter som inte finns att få tag på i handeln. I vintras löstes problemet med en frigolitisolerad trälåda, halvt nedgrävd i marken. Men nu skall jag bygga en lite mer permanent lösning, det blir då en liten murad kub av leca-block. Hittills har jag hunnit så långt som att sätta form för grundsulan, som skall gjutas.



Det gjorde jag för en vecka sen, sen har det inte blivit av att åka till stan och köpa en hög betongsäckar, men det kommer. Det blir ett mycket litet hus, 140 x 140 utvändigt, tänker mura med 15 cm leca och isolera med 5 cm frigolit på insidan. Det torde hålla frosten borta mestadels, blir det mycket kalla nätter i vinter så får man sätta in någon liten värmekälla. Skall muras med tre hela väggar och en öppning i mitten av framväggen. Eftersom den bara blir en knapp meter hög så måste taket delvis kunna fällas upp så det går att komma åt. Taket och en lucka där fram får bli nån isolerad träkonstruktion, inte klar med ritningarna än.

Nästa större projekt skall bli grindar över garageinfarten men inte ute vid vägen utan 6 - 7 m ner så det blir en bilplats ovanför. Idén är att få tomten säker för utsläpp av hund. Ribes håller sig mestadels på tomten, men skulle det dyka upp en katt, vilket det oftagör, här vimlar av katter, så finns det risk att det jagar iväg. Och det finns planer på att skaffa en hund till så småningom.

Ser ut så här just nu på en skiss:



En grind och en staketstump i öppningen mellan häcken och huset bara. Efter nygyggnad blir det så här:


Plats för bilen utanför grindarna, en lien grind för att komma in på framsidan och så en passage så det går att gå runt huset utan att öppna några grindar. Det hela blir typ vanligt spjälstaket.

Så måste det kompletteras i andra änden av tomten, med t ex nån enkel nätgrind. Där tomten löper ihop i en spets, under kastanjen, är det en passage ut, ett par meter bred.

Det är min infart för tvåhjulstraktorn och den ligger ganska nära stora vägen, så där är risken än större. Annars är häckarna fullständigt säkra för alla djur större än igelkottar, finns ingenstans en hund kan gå igenom.

Bilden leder till dagens sista ämne, häckklippning. I förrgår klippte jag häcken framför huset, idag körde jag över resten runt trädgården. Återstår häcken mot grannen vid garaget. Det blir när jag vilat upp armarna några dagar. Den lilla kinamaskinen jag köpte i fjol har fortsatt att göra god tjänst, går som ett spjut. Väger inte så många kilo men det tar lika väl att gå och vifta med den. I år använde jag tvåhjularn med vagn och en planka på som ställning, det blev betydligt mindre ansträngande att klippa översidan på det viset.



Häckarna är fortfarande lite ojämna, det kommer att ta flera år att få ordentlig ställ på dom, om nånsin. Många års bristande skötsel innan vi flyttade hit är inge man rättar till i en handvändning. De verkar i alla fall ha varit välskötta längre tillbaks, eftersom de är såpass ordentligt täta i botten och tjänstgör som effektiva staket.

5 kommentarer | Läst 3200 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Blivande snickare fre 17 jul 2015, 18:22
totte skrev:I förrgår klippte jag häcken framför huset, idag körde jag över resten runt trädgården.

Blev less på skiten å tog traktorn istället? :wink:

(ursäkta, dååålig humor :oops: :mrgreen: )
av ananders fre 17 jul 2015, 22:38
Skönt att se att du inte ligger på latsidan, började annars nästan tro det :wink: .
av Slurfi mån 20 jul 2015, 21:56
Helt rätt, gör det du vill när du vill det. Ingen stress.
av lfq fre 24 jul 2015, 21:32
Klippte också min häck (avenbok) i veckan. Brukar ta motorsågen när den blir för grov. Var på väg åt ditt håll i morse men på rullskidor. Det blåste rejält så jag kom inte ens till Tollarp.