Så var det dags igen, stopp i köksvasken. Och inte satt det i vattenlåset, det var inte länge sen jag rensade där för övrigt. Nej fram med femtonmeters rensspiralen, ut med plaströren under diskbänken och så mata ner pytonormen. Tog stopp efter fyra - fem meter. Sen var det att vrida, stöta och dra och efter hand så kom jag igenom och det rörde sig neråt med lite lirkande. Efter att ha matat i allt utom två meter så bör spetsen ha varit ute i avloppsbrunnen.

Sen kommer det roliga, att hala upp reptilen igen, som nu stinker i högan sky. Skåpsgolv och delar av köksgolvet inklätt med tidningar och en hink att mata ner spiralen i efter hand så lyckades det utan att grisa ner allt med avloppsslam.

Sen ut och spola av, vinda ihop och hänga upp spiralen nånstans långt från de bebodda delarna av tomten. Och så sanering av det som, trots skyddsåtgärder, kletat ner i köket. Tills sist en ordentlig sanering av spiraloperatören, inkluderande att hänga ut delar av klädedräkten i regnet.

Sålunda har vi nu fritt och bra flöde från diskbänken. Efteråt känns det bra, men annars är det jobb som jag innerligt avskyr. Skulle f-n va rörmokare, fast dom har ju i alla fall betalt för att rensa andras goja ur rören. Jag får ta min egen, gratis. Inte ens det förresten, spiralen har kostat flera hundra spänn. Tillhör samma kategori av grejor som brandsläckare, såna som man helst inte vill behöva använda, fast rätt bra att ha när dom krävs.

9 kommentarer | Läst 5654 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av ulfgustav ons 15 okt 2014, 21:54
En fråga från en avloppsrensare:
Varför rensa inifrån huset??? Jag brukar alltid börja utifrån och om nöden kräver rensa inifrån
av totte tor 16 okt 2014, 02:15
Det är så dj-t att komma åt och få in nåt rensdon utifrån. Får hänga nedvikt över kanten på avloppsbrunnen.
av Kse tor 16 okt 2014, 21:55
Får nog införskaffa en sån där rensfjäder, har stopp i en dusch som inte använts sen vi flyttade in.
Det har stått ett skötbord där och vi har två duschar till i källaren.
Testade med propplösare men utan resultat.
av röjjare tor 16 okt 2014, 22:33
Det brukar gå att stå på mellanväggen i trekammarbrunnar. Vet av erfarenhet att rötter från träd i närheten kan växa in i avloppsrören och ställa till med problem. Ta bort träden om det följer med rötter på rensspiralen.
av totte fre 17 okt 2014, 01:39
Kse skrev:Får nog införskaffa en sån där rensfjäder, har stopp i en dusch som inte använts sen vi flyttade in.
Det har stått ett skötbord där och vi har två duschar till i källaren.
Testade med propplösare men utan resultat.


Propplösare funkar bara om man har en jäkla tur. Men en spiral är faktiskt ganska effektiv. Går inte det så får man beställa hem en spolbil, det fick vi göra i Degermyr en gång.
av totte fre 17 okt 2014, 01:44
röjjare skrev:Det brukar gå att stå på mellanväggen i trekammarbrunnar. Vet av erfarenhet att rötter från träd i närheten kan växa in i avloppsrören och ställa till med problem. Ta bort träden om det följer med rötter på rensspiralen.


Rötter var det i alla fall inte, tack och lov och det är inga träd där ledningen går. Gissar på en fettpropp, kan i varje fall inte vara papper eller annat nedspolat eftersom skithuset har separat avlopp till sluten tank.
av Kse fre 17 okt 2014, 12:31
Ja den har som sagt inte använts på minst 5 år, har bara spolat lite vatten när det börjat lukta då vattenlåset blivit tomt.
Konstigt att det blivit stopp.
av Uvskogen fre 17 okt 2014, 22:04
Håller med om äckelfaktorn! Men sen jag införskaffade en slang med en lite kula fram som spolar ut vatten bakåt, till högtryckstvätten så har allt blivit mycket enklare. Har en vanlig enkel Kärcher från coop så det är inget special. Slangen sålde som ett tillbehör för att rensa stuprör men har visat sig vara perfekt för avlopp. Allt läbbigt åker iväg, ja hyfsat, man lär torka av slangen men det är inget mot hur det var med rensfjädern.
av totte lör 18 okt 2014, 00:59
Äckelfaktorn är stor, mycket stor. Det finns såna slangar till de flesta tvättar. Problemet är att de som regel inte är långa nog. Det är samma princip som de har på bilar med spolaggregat, vattenstrålar snett bakåt-utåt driver in slangen och andra strålar spolar framåt och blåser ut skiten, bara lite häftigare verkningsgrad.