Jag skall installera en värmekabel i inkommande vattenledning. Inte en vinter till med frusen ledning som skall tinas med varmvatten. För att göra detta krävs en dek grejor, förutom kabeln själv.

Så nu skulle jag ha tag på: Värmekabel 4m med vattentät genomföring, vinkel Prk 40-40, nippel 1/2", bussning 1/2" - 3/4", skarvmuff 3/4", jordfelsbrytare med kapsling.

Så jag åker dit där Comfort brukat vara i Umeå, på Västerslätt. På butiken står det nu "Dahl", jaha, bytt namn eller blivit uppköpta. Går in, det finns massor av grejor, bara för att upptäcka att den här butiken får jag inte handla i, jag är nämligen inget företag. Får dock veta att Comfort flyttat till andra änden av stan, Mariedal.

Kör till Mariedal. Comfort finns där, jag får tag på Prk-vinkeln och 1/2"-nippel och bussning, men ingen muff. Efter att ha väntat vid kassan i sådär 10 minuter kommer äntligen nån som inte är upptagen med nån som inte vet vad dom skall ha. Frågar om dom har värmekabel, eftersom jag inte hittat det. Jodå, det har vi, knallar iväg och han drar ut en låda där det ligger nåt obeskrivligt trassel och en trasig kartong, inget i närheten av vad jag skulle ha. Mannen försvinner raskt åt nåt håll, jag går tillbaks till kassan och väntar åter i 10 minuter på att få betala för kopplingarna.

Åker nu till Jula, inte långt bort i alla fall. Alla värmekablar slut utom en kartong 6 m. Lyckas dock köpa elgrejorna. Sen var det kväll.

Till Savex rörbutiken mitt i stan idag på lunchen, har inget hemma, varken kabel eller muff. Vidare till Clas i sjön, också mitt i stan och faktiskt har dom en värmekabel med genomföring. Nån skarvmuff i 3/4" har dom förstås inte. Så den saknade jag ännu, men nånstans i riket borde det säkert finnas en sån över. Ja hos Dahl hade dom förstås en hel back full men dom var inte för mig.

Slutligen på hemväg: Far förbi Beijers på vägen, svänger in där, muffar har dom, största dimension 1/2". Slutstation K-Rauta som ligger en km längre bort utmed vägen hem, inga stora förhoppningar. Men tänka sig, där fanns den saknade muffen.

Tycker det blir allt svårare att få tag på grejor på orten, svaga sortiment och dålig lagerföring är mer vanligt än motsatsen. Extra retfullt när jag varit inne i en affär där allt kunnat plockas ihop på några minuter, men där jag inte fick handla. I stället fick jag köra flera mil och lägga ner timmar för att få ihop min lilla låda med grejor.

Nåja, nu har jag allt, nu skall kopplingen bara hårdlödas. Har du nån gas i tuberna MrLynx?

14 kommentarer | Läst 15294 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Röjkvist tis 06 sep 2011, 20:46
Känner igen det där, finns inga bra fackbutiker längre.
Järnaffären säljer kastruller, macken säljer korv.
av Tosca tis 06 sep 2011, 20:52
Detta är ett led i den uttalade agendan partierna har om att skapa förutsättningar för fler egenföretagare.
av Slurfi tis 06 sep 2011, 20:59
Har du ingen lokal rörmokare?
av axwell tis 06 sep 2011, 23:33
Det skulle nog ha gått åt mindre tid om du tagit allt från Rinkabyrör.se,............fast då hade du ju inte vetat hur jobbiga de andra alternativen blev.

Känner igen detta med lagerhållningen av värmekabel, ändå var jag då ute ännu tidigare på säsongen.

Du vet väl att de flesta självreglerande kablar har en hemsk starteffekt, "10 Watt/m" vid +5 brukar ligga runt 50 Watt/m ett bra tag efter start, under 5 Watt/m kommer de nästan aldrig; även om vattnet skulle koka.
av totte ons 07 sep 2011, 00:15
Röjkvist och Tosca: Verkar som att eftersom snart ingenting lönar sig annat än jättestora enheter så går det väl inte att bedriva specialbutiker mot konsument, i varje fall verkar väldigt många tro det. Även dom stora ändras, kolla Clas Olson, förr var det hobbypularnas julafton, nu är det mest elektronik och husgeråd. Fast värmekabel hade dom.

Slurfi: Vännäs rör fanns en gång, numera uppköpta av YIT, inte så bra erfarenhet av deras lagerhållning. Och aldrig öppet när jag hinner dit.

Axwell: Jomen, det hade förstås varit bekvämast, kommer man ju på efteråt.

Hmm, nä det visste jag inte, tack för den upplysningen.
av Slurfi ons 07 sep 2011, 19:11
totte skrev:Slurfi: Vännäs rör fanns en gång, numera uppköpta av YIT, inte så bra erfarenhet av deras lagerhållning. Och aldrig öppet när jag hinner dit.

Jaja, eller med lite ungdomligt språkbruk: Fett trist, det suger massiv getpung.
av totte ons 07 sep 2011, 21:19
Hähä, vilken språkbegåvning du är Slurfi! Och mitt i prick!
av Slurfi ons 07 sep 2011, 21:23
Tackar, ja man kan roa sig med språk ibland.
av totte ons 07 sep 2011, 22:26
.Språk är roligt, att vräda och vinda på det gratelind ablind.
av Robertberg ons 07 sep 2011, 22:45
Slurfi skrev:Jaja, eller med lite ungdomligt språkbruk: Fett trist, det suger massiv getpung.


Gaalet trisst, alltså det suger fett mycket typ.
//
Ungdom
av totte tor 08 sep 2011, 00:22
En annan dialekt uppenbarligen!
av mrlynx tor 08 sep 2011, 10:15
Jo nu är flaskorna fulla.
Slå mig en signal och kom förbi.
av axwell tor 08 sep 2011, 11:40
Är det helrör eller halvrör du syftar på, Totte har redan köpt rördelar!
av totte tor 08 sep 2011, 14:01
Det märks vad du går omkring och tänker på för det mesta, Axwell!

Jag hör av mig snart mrlynx!