Drygt ett år sen jag installerade TV-antenn, en skäligen billig s k gitterantenn, blog/totte/arbete-pa-hog-niva_b-6167.html. Funkade fint då, trots granskog emellan, är ju inte så långt till Hörbysändaren. Men nu under våren har det blivit mer och mer störningar. Bilden pixlar sönder och så blir det svart i rutan några sekunder. Det troliga är att det är nya 4G-master och annan kommunikation som stör ut sändningen, enligt vad en del kunnigt folk säger. Så jag tvivlade på att det skulle hjälpa mycket med att bara höja upp antennen med ett skorstensfäste. Det är ju annars standardmetoden för att förbättra mottagningen. Hörde talas om när det installerats en ny 4G-mast i närheten av Linderöd, mellan samhället och TV-sändaren, så dog TV praktiskt taget helt i samhället. Det fick sättas upp en liten relämast för TV i närheten så antennerna kunde riktas om.

Nu hade det här utfärdats ett ultimatum från beslutande organ på fastigheten. TV-n skall fungera på lördag när friidrotts-VM inleds. Något som jag själv ger högaktningsfullt attan i, men som den sportintresserade andra halvan av folkmängden här finner helt omistligt. Så idag (när pensionen kommit) for jag in till Kjell & Company och inhandlade deras värsting till antenn, http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bil ... mix-p30619. Ca 1200 spänn inklusive nätagrregat till den inbyggda förstärkaren, men då skall den ha rejäl förstärkning, och filter för 4G-störningar.

Efter väl förättad inköpsrunda, hundmat och ett par lövkorgar blev det också samt en timmes fikarast hos Mange, så var det att först montera ihop metallspektaklet med alla armar och spröt.

Stegen var redan på plats, eftersom jag i söndags var uppe och kollade kableanslutningar och vred lite på antennen. Det hjälpte lite grann, men blev långt ifrån bra. Alltså dags för uppklättring, varvid det förstås visade sig att det inte skulle funka med väggfästet, röret var för kort och för nära väggen. Röret fixades genom att kränga på en längre rörstump utanpå det andra och dra fast med en genomgående skruv. Avståndet fixades genom att montera ut fästet, med ett ben på vindskivan och de andra två med varsin kloss och ett par fästvinklar.

Nedplockad antenn




Dags för provkörning, pluggade först bara in kabeln så antennen arbetade enbart passivt och det var en klar förbättring, det pixlade till lite lätt ett par gånger. Sen kopplade jag in nätaggregatet, som försörjer antennförstärkaren genom antennkabeln, och nu verkar det vara helt störningsfritt. Bara att hoppas att det inte kommer fler eländen som inkräktar på TV-sändningen framöver.

En hygglig??? gitterantenn finns för avhämtning i Venestad om nån skulle vilja ha den.

8 kommentarer | Läst 6130 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av lfq tis 18 aug 2015, 22:45
Man lär väl ändå inte se något från friidrott-VM pga av smogen, men det kanske finns ett smog-filter att köpa till?
av totte tis 18 aug 2015, 23:48
Haha, ja det skulle nog behövas. Nå, hustrun får sitta och glo på smogen bäst hon vill, själv tänker jag inte gå in i dimman.
av Mangan ons 19 aug 2015, 14:06
Det var en ful antenn du hade hittat :) . Inget fiber i antågande?
av totte ons 19 aug 2015, 17:23
Instämmer, den är riktigt gräsligt ful. Fiber har dragits här i byn, men vi har inte kopplat upp oss.
av sundelius ons 19 aug 2015, 21:57
Klart du ska in i dimman du med.................... SKÅL :mrgreen:
av totte ons 19 aug 2015, 22:44
sundelius skrev:Klart du ska in i dimman du med.................... SKÅL :mrgreen:


Ja, den dimman ja, det var en annan historia, SKÅL Sundelius! :lol: :grin:
av Uvskogen tor 20 aug 2015, 17:52
Vi har gett upp i sommar och beställt fiberanslutning för 25 tkr. Men med usel mobilmottagning, skuggbilder på TV med antenn och hot om nedsläckning av ADSL så fick det bli så.
av totte tor 20 aug 2015, 21:14
Det är inte lätt med mottagning i dina trakter, för mycket höjder och dalar. Signalen studsar mellan åsarna och så blir det skuggbild.