Dags för snuskjobb, stålborstning och rensning av ramen och allt som är fastsvetsat i den. Det är dock rätt årstid, eftersom det går att jobba ute och slippa allt dammet inne i garaget.



Hann med en bit framifrån och bakåt, från översidan. Det blir till att vända upp och ner på den sen. För att klara alla trånga hörn och prång, där det är omöjligt att komma in med andra redskap än dremel och små handskrapor, så har jag inhandlat en styck billig blästerpistol, prima Jula-kvalitet (179 kr), samt en 25 kg påse blästersand. Nå fungerar gör den, och det går bra att använda när man är ute, inne i garaget vill jag helst inte behöva använda den. Jag har alldeles för liten kompressor också, så det är att blästra ett litet hörn, max en halv minut eller så. Sen får man göra annat medan kompressorn hämtar andan.



7 kommentarer | Läst 7832 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Uvskogen ons 01 jun 2011, 18:49
Så bra, den där har jag sneglat på. Just för små enstaka jobb. Kan man återvinna sanden eller sprids den för vinden?
av Anonymous ons 01 jun 2011, 20:19
Du är otroligt uthållig (smålänning eller?) att hålla ut och fullfölja projekt som du startat! Antagligen just därför som vi andra, som vanligen entusiastiskt startar något som sedan blir liggande, känner oss delaktiga.

- Nu ska vi fullfölja med blästring, skrapning, grundmålning och montering.

Gissar att du i lönndom också provstartat maskineriet, så att vi efter monteringen får höra och se en FÖRSTA FÄRDIG CITRAKTOR.

Vi är många som väntar med spänning.....
av totte ons 01 jun 2011, 20:53
Uvskogen: Sanden sprids över nejden. Rekommenderar varmt att inte använda den inomhus. Men som sagt väldigt händigt för att fixa till såna där hörn och trånga ställen där man inte kommer åt med nånting. Kan rekommendera att skaffa ett visir, jag har inte det, körde med skyddsglasögon och munskydd, och det kan svida bra i kinderna när det kommer rekyler.

trislc: Jag är en tjurig typ :ugeek: :lol:

Nä jag har faktiskt inte startat än. Saknar startmotor (har en på gång), batteri, har inte monterat tändspole, laddningsregulator och en del andra grejor. Men den skall nog tuffa igång vad det lider. Har tillgång till all expertis om gamla cittror i Citroën-klubben och forumet Citroënakuten, så krånglar det så finns det råd att få.
av D Brown ons 01 jun 2011, 23:38
Jag har en gammal Amazon med lite rost på t.ex sandplåten bakom hjulet, något på nederkant dörrar och i skärmkanter, kan en sådan enkel bläster räcka till sådant tror du?
Va lång tid tar det att tömma behållaren?
Hur stor kompressor har du?
....själv har jag "vanlig" 100 lit och 4 hk, några andra siffror minns jag inte för tillfället.
Är det bra "bett" i sanden på färg e.t.c?
av totte tor 02 jun 2011, 10:55
Tja det tar inte lång stund att tömma, nån minut eller så. 100 l och 4 hk räcker nog bra mycket bättre än min, jag har 2,5 och liten tank. Men i ditt fall skulle jag nog hellre testa en s.k. punktsanbläster, typ sån här: http://www.jula.se/punktsandblaster-018334

En sån funkar bra på små ytor där man kommer åt. I mitt fall var den inte ett alternativ, eftersom jag skall blästra in i vinklar och vrår, men för bilplåt och smårost tror jag den är helt rätt. Och den återvinner det mesta av sanden och du slipper klär upp dig som rymdgubbe.
av D Brown tor 02 jun 2011, 11:43
Nej någon punktbläster vill jag inte ha, har svurit mycket över dessa, perfekt att blästra stenskott på relativt släta plåtytor men rätt operfekt på många andra ställen. Bägge jag haft har gått sönder också.

Tanken var att köpa en blästerklocka, men till att blästra av sandplåtarna och övrigt på bilen känns det lite overkill, kanske en sådan bläster du har skulle räcka.
Å andra sidan med en blästerklocka kanske man finner nytta på annat håll.
av totte tor 02 jun 2011, 12:28
Jaha, jag då förstår jag, ja det här är ju en rätt billig lösning, men det går åt en jäkla massa sand och det är ett särdeles otrevligt jobb att göra, bättre dock än att sitta och peta med mejslar och Dremel och sånt i timmar i gnetiga vinklar. Tycker väl inte att bettet på den sanden jag köpte på Jula är nåt vidare, det är vanlig natursand, men det funkar i alla fall.