Fästjärnet för bladet borrat och tillslipat samt svetsat på balken:


Så provar vi det på plats:


Näst skall den övre staganordningen göras som skall hålla bladet i sidled. En hel del mätande, ritande och beräknande för att få det rätt så det inte tar i varken traktorkroppen eller framhjulen.

4 kommentarer | Läst 3735 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av axwell tor 08 dec 2011, 17:49
Underligt hur bildvinkeln kan lura en, i första fallet verkar bladet stöta mot framhjulet redan vid ett litet utslag men på annan bild tycks det aldrig kunna nå framhjulen.

Ungefär likadant blad som jag har till min minitr, kommer från en Belos parktraktor.
Det bladet kan i original pendla varvet runt om inte stopptappen(lyfts för att vinkla bladet) sitter på plats.
Pendlingsfunktionen har jag stelopererat med svetsen annars blir påfrestningen för stor vid tappens fasta infästning, hålen blir ovala.
Erfarenheten får väl visa om du skulle haft "kluven tunga", dvs en likadan på undersidan i form av en klyka

Denna vinter kommer min att regleras med hydraulik, fortsatt stelopererad betr. pendling.

Du måste vara en tidsoptimist med just in time tänkande, SMHI har klass 2 varning för ymnigt snöfall redan denna helg. yr.no räknar med mest bara regn så du får kanske tom. vänta på provkörningssnö.
av totte tor 08 dec 2011, 20:04
Jo, när du säger det så ser jag också hur det ser så ut på bilden, där är bortåt en dm marginal till däcket vid full sidovinkel = 30 grader.

Och det stämmer som du säger, erfarenheten får visa hur det håller, annars får man ta mer järn och mera svets.

Hydraulik är bra, det vill jag ha! Men det hinner jag inte nu, måste först få tag på grejor planera hur det skall byggas och sen göra det, det är framtidsprojekt.

Tidsoptimist, jag, nä sällan. Jag räknar inte med att få provköra bladet än på minst en vecka eller två, det rätt mycket att göra innan det är klart. Är faktiskt rena slumpen att jag kommit till bladmonteringen just när det börjar bli snö, skulle jag planerat borde det ju varit klart senast i mitten av November, det är ju då snön brukar komma. Enda planen har varit att bli klar medan det fortfarande finns snö så jag får provköra.

Men gamle Gilson får väl göra tjänst i stället. Kollade just yr.no och här ser det ut som snö fredag - lördag och sen måndag - tisdag. Måndag till tisdag är jag inte ens i Sverige, skall till Holland i jobbet och kommer hem tisdag kväll sent.
av Röjkvist tor 08 dec 2011, 22:13
Snön är på väg! Plogen måste bli klar ni lovas 2-4dm snö:)
av totte fre 09 dec 2011, 02:22
Har sett det, får väl sluta sova så jag hinner! Det där sovandet är ju ändå bara improduktivt. :lol: