Äntligen, nästan allt klart med plogbladet. Reläbox 2 tillverkad i veckan, helgens arbetspass har gått åt till att montera koppla och prova.

Lägesbrytaren för sidoställningen var ju rätt enkel, den andra presenterade ett litet extra problem. Det första ställdonet är ju förankrat i fasta axeltappar i båda ändar, så här ser det ut på en bild i repris:


Lyftdonet däremot sitter fast i överänden, men den nedre är kopplad med en kedja ned till balken, för att bladet skall kunna flyta fritt. Problemet det ställer till är att kolvänden vrider sig när man växlar riktning så det blev tvunget att göra en vridbart fäste för brytarstången.



Jag fick alltså svetsa på en smal krage längst ned på kolven precis före huvudet. Turligt nog är där ett spelrum på några mm så den kunde få plats utan att inskränka rörelsen. Sen har jag gjort en gaffel av 2 mm plåt och i den sitter stången fast med ett par muttrar. Men då kommer nästa, eftersom stången nu inte styrs i sidled så måste det till en extra styrning i övre änden. Syns här, fastklamrad på "kolven" en bit ovanför brytarboxen.


Slutligen var allt monterat, inkopplat och sladdarna buntade. Reläboxarna har fått på sina lock, tätade med silikon och lite av den varan på kabelgenomföringarna också.


Lite dåligt med plats för en ordentlig helhetsbild så som traktorn står nu, på tvären längst fram i garaget.


Så en liten video från provkörningen:


Nu har jag lite smådetaljer att fixa sen blir det dags att ut och prova att ploga snö, om det faller lite testmaterial framåt veckan.

9 kommentarer | Läst 3898 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Kse mån 23 jan 2012, 08:52
Blir spännande att se hur det funkar ute i snön.
av Apple farmer mån 23 jan 2012, 10:47
Vil den ikke bli framtung nå? Ville tro du trenger litt ekstra vekt bak for å få grep på drivhjulene, samt gjerne pigg eller kjetting.
av Uvskogen mån 23 jan 2012, 11:10
Intressant och se den i skarp aktion och se hur grejorna håller efter lite skakningar och sånt. Går den automatiskt tillbaka till mittläge, bladvinklingen, eller måst du stänga av manuellt på "rätt" ställe?
(för övrigt så skulle en lampa som lyser när spakarna aktiveras vara fint..... :wink: )
av totte mån 23 jan 2012, 21:49
Kse: Spännande var ordet!

Apple farmer: Kedjor bör det vara, har blivit lovad att få en omgång av en kompis, men dom ligger nånstans bakom hans lagård under en halv meter snö just nu. Framtungt är nog inte problemet, när bladet är nere så flyter det på glidskorna, dessutom är den rätt tung därbak, och balken till plogen adderar extra vikt baköver. Men märker jag att det behövs kan jag hänga på nån klump på draget.

Uvskogen: Det är helt manuellt, frånsett ytterlägena. Jag vet att du vill ha en lampa, men orkar inte bry mig om att sätta in nån just nu i alla fall. Mest spänd på att se om sidovridningen håller måttet, den kan få ta bra med stryk om man råkar köra hörnet på bladet i nåt.
av Uffe mån 23 jan 2012, 22:54
Hej Totte

Vilket fantastiskt bygge! HAr du koll på hur många timmar du lagt ned hittils? Jag vet att det är helt oviktigt men likväl brukar jag hålla lite koll i mina projekt.

//Uffe
av totte tis 24 jan 2012, 00:18
Hej Uffe och tack!

Nja, ingen exakt, men jag har hållit på i ganska precis 1 1/2 år, ca 500 dagar med lite borta tid fråndraget och gissar att jag lagt ett par timmar om dan i snitt, alltså sådär 1000 timmar +-20% är min skattning.
av Tosca tis 24 jan 2012, 21:35
Jag ser att det är på sin plats att gratulera till utnämningen till moderator!
Nu har du lite mer arbete att se fram emot framför datorn antar jag...
Lycka till!
av totte ons 25 jan 2012, 01:22
Tack Tosca, nu lirar jag ihop med de stora grabbarna :mrgreen: Nä, men har brukat skicka små noteringar när jag sett sånt som varit galet, spam och annat. Så nu tyckte dom att nu får jag ta och fixa det själv :lol:
av Vesslan ons 25 jan 2012, 19:28
totte skrev:Tack Tosca, nu lirar jag ihop med de stora grabbarna :mrgreen: Nä, men har brukat skicka små noteringar när jag sett sånt som varit galet, spam och annat. Så nu tyckte dom att nu får jag ta och fixa det själv :lol:


A new Sheriff in town!

Grattis!

V