Önskar erfarenheter inför vĂ„rens kommande grönrisplantering. Funderar pĂ„ om det gĂ„r bra att svĂ„gern gĂ„r före och markbereder med en s.k "Terra-Cut" och jag kommer i hĂ€larna pĂ„ honom med planteringsröret o plantorna?

5 kommentarer | LĂ€st 2127 ggr

Mer om bloggaren

Skogsrolle

Nykomling

Blev medlem: tor 02 maj 2013, 21:45

Kommentarer

av isteskog tor 30 mar 2017, 22:10
Inte i hÀlarna pÄ honom kanske ...... ;) Risk för att det flyger jord och smÄsten Àr överhÀngande!
av Skogsrolle fre 31 mar 2017, 17:01
Jag tÀnkte mig nog ett tio-tal meter. FrÄgan var nog mera hur planteringsflÀckarna blir och om planteringen lyckas bÀttre Àn direkt ner i det gröna?
av alias fre 31 mar 2017, 17:52
Nu blir jag lite nyfiken - Ă€r det grönrisplantering du skall göra, alltsĂ„ ligger riset kvar jĂ€mt utspritt över hygget sĂ„ tror jag att det kan vara svĂ„rt att köra med terracuten. Är det dĂ€remot ett fĂ€rskt risrensat hygge sĂ„ funkar det nog bĂ€ttre, men frĂ„gan Ă€r dĂ„ om det bör betraktas som grönrisplantering eller plantering i flĂ€ckmarkberedning?

Tror @iste brukar sÀtta tÀckrot omarkberett uppe i Iste pÄ fÀrska hyggen och jag vet en bekant som ocksÄ gör sÄ (hÀr nere i södra SmÄland - stora snytbaggebehandlade tÀckrotsplantor) som hÀvdar att han fÄtt bra resultat i sina föryngringar. Jag tror dock att man mÄste vara extra vaksam och sÀtta in uppföljande behandling mot snytbagge tidigt om man upptÀcker antydan till angrepp (mer vaksam Àn vid plantering av stora barrot).

MVH
Alias

MVH
Alias
av Skogsrolle fre 31 mar 2017, 21:21
Hygget Àr fÀrskt, tror inte riset Àr nÄgot större problem. Paper-pot plantor (gran) Àr bestÀllda. MisstÀnker att snytbaggarna kan vara tuffa i S SmÄland. NÄgon, som gjort som vi planerar?
av Hanatorp lör 01 apr 2017, 08:21
Jag har sjÀlv grönrisplanterat granplantor en gÄng och det gick jÀttebra. Jag skulle tro att ca 50-100 av 6000 gick bort. Det var dock pÄ permitrinets dagar och det Àr viktigt att man har gott snytbaggeskydd.

Det Àr ingen vits att markbereda mer Àn pÄ stÀllen dÀr ris saknas. TÀnk pÄ att man bör ha ett borr liknande detta: http://www.nimaab.se/se/art/risplanteringsborr-3420.php sÄ man inte fastnar i riset nÀr man tar upp borret.