Först friskar vi upp minnet med hur det såg ut när jag rivit de ganska mediokra snickerier som klädde in balkarna tidigare.

Bild


Bild


Hur klär man nu in detta så det ser ut att gå någorlunda i stil. Skall inte se för nytt eller för välputsat ut. Idén jag fick var att använda vanliga ohyvlade fasadbrädor, lätt slipade med grovt band på bandslipen. Slipade så att det mesta träluddet togs bort men inte groparna. Så blev det en lite rå yta.

Sen behandlade med träolja med pigment för att få ett utseende i harmoni med det övriga träet i taket. Två teskedar bränd umbra till en halv liter Lemkes trähartsolja. Det var alltså vad jag råkade ha i färgskåpet, minns inte ens varför jag skaffat det men kom väl tillpass. Trähartsoljan är någon blandning av linolja och diverse andra oljor.

Eftersom det inte finns någonting som är rakt, i våg, i lod eller rätvinkligt, så måste man bygga bräda för bräda och använda en massa knep för att mäta. Två dagar har jag hållit på med det, blev klart nu i kväll.









Vi är nöjda med resultatet. Samtidigt som det inte utger sig för att vara gammalt originalträ så ger det ändå en lite gammaldags träkänsla.

Så har jag ägnat några stunder åt att måla det tillverkade skåpet. Återstår lite spackling och sen flera strykningar. Dörrarna har jag limmat av dubbel masonit, återstår att justera in dom, något som bara kan göras när skåpet kommit på plats. Ja så är det ju ett skåp till som skall göras, men jag vill ha det här på plats först för att vara säker på att det inte behöver ändras.

6 kommentarer | Läst 4312 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av halvproffs lör 21 okt 2017, 07:38
Måste ju säga att du är duktig och idog till tusen! Och bra blir det med små resurser och jag gillar detta med att ta tillvara det som finns tillhands.
av lfq lör 21 okt 2017, 08:28
Snyggt jobbat. och som halvproffset säger fullvärdigt jobb trots små resurser. Dubbel masonit i dörrarna - är det tillräckligt för att fästa gångjärn? Jag använde 11 mm MDF men skulle kanske haft 16 mm.
av Slurfi lör 21 okt 2017, 09:27
https://www.clasohlson.com/se/Downlights-LED-3-pack/Pr365610000

Kul att följa och se bilderna. Jag bytte lampor för nån vecka sen och kan
definitivt rekommendera det till nästa arbetsryck i köksregionen för dig Totte.
Jag satte dessa led-lampor för infälld eller utanpåliggande montering, kåpa medföljer.
Kostar typ 200:-/st och lyser alldeles nog, plus att man får de på rätt ställe
tack vare enkel 12v strömdragning med tunna sladdar från transformatorn.
Ett tips i all enkelhet från en nöjd lampinstallatör.
Bilagor
av totte lör 21 okt 2017, 23:02
Tackar alla!

Det är mycket för klent för gångjärn ja, men det skall det inte vara några eftersom det blir skjutdörrar på skåpen.

Alla tips är välkomna Slurfi.
av Tosca tor 26 okt 2017, 20:24
De gamla skjutluckorna jag har går att ta ur genom att spåret uppåt är djupare.
av totte tor 26 okt 2017, 21:39
Ja det är ju en enkel variant, hade jag inte ens funderat på. Funkar ju som jag gjort det i alla fall.