... eller förröjning jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det område vi idag började röja. Här finns det gott om björk som är 10cm i brösthöjd och mellan 8 och 10 meter höga. Flertalet av granarna håller mellan 6 och 8cm i brösthöjd och är mellan 6 och 8 meter höga.

På förmiddagen testade jag Husqvarnas kedjeröjare men blev inte övertygad. Dels så var vibrationerna på tomgång outhärdliga. Sedan var det nog mest yttre omständigheter som satte ner omdömet. Dels så var det nog för stora träd, sedan dåligt underhåll av kedjan(demosåg) innan vi fick den och på grund av jakt så hade vi inte tid att kontrollera kedjan innan vi var tvungna att lämna kojan.

Röjning


Röjning


Efter kedjeröjaren gick jag över till en vanlig röjsåg tror det var en Hqv 345 med strands klinga på. Det skar ner björkarna som om stammarna vore av smör men ack den lycka som varar. Efter en och en halv tank skar vinkelväxlen. Kvar fanns då Husqvarnas motorsåg 357 till mig att röja med, enligt mig inte rätt verktyg för ändamålet men men.
På gården var det stiltje senaste helgen på grund av sjukdom. Sist jag var där gjorde jag i ordning en väg där jag ska köra ut vinterns avverkning. Den längsta delen som utgörs av en markväg som går genom en betesmark grusades av lastbil med 0-30. En kortare avstickare som går genom betesmarken till en mindre åker var för dålig för lastbilen så den vägen fick jag själ köra ut gruset på. Så nu är allt klart väntar bara på skördaren som ska komma innan jul 8) .

Jag gjorde även lite i min lilla verkstad. Arbetsbänken färdigställdes med plank på arbetsytan. Jag satte även upp en insynsskyddsvägg vi änden av arbetsbänken vilken ska dölja verktyg maskiner från insyn från fönstret.
Nästa steg blir att kontakta en elektriker för elinstallationer :grin: .

Verkstad
9 kommentarer | Läst 3491 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

ananders

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 feb 2011, 12:13

En drängs memoarer
Som titeln lyder så kommer jag att skriva om mitt jobb som dräng på ett större lantbruksföretag.

Jag kommer även att skriva om mina aktiviteter i "min" skog som jag samäger med mina syskon och mamma. Eftersom jag är säsongsanställd på jordbruket så brukar jag ha januari och februari till mitt eget förfogand. Under vintern ägnar jag tiden helst åt gallring :smile: , vilket ibland får avbrytas för uppröjning av vindfällen :evil: . Övrig tid så är det mest röjning, underhåll av diken, och lite underhåll av byggnader och inventarier.

Hoppas att jag skriver nått som är värt att läsa.

Kommentarer

av isteskog ons 17 dec 2014, 22:20
En s.k förstaförröjning med andra ord ;) Brukar inte vara någon höjdare att ta itug med, men fint brukar det bli!
Du prövade hela skalan av motormanuella maskiner för röjning idag märker jag .... :)
av ananders ons 17 dec 2014, 22:32
isteskog skrev:En s.k förstaförröjning med andra ord ;) Brukar inte vara någon höjdare att ta itug med, men fint brukar det bli!
Du prövade hela skalan av motormanuella maskiner för röjning idag märker jag .... :)


Jo, omväxling för är ju kul. Dock är jag inte glad att vår skogshuggare bytt in "min" 346:a så jag får gå med 357:an istället.
av Mangan tor 18 dec 2014, 08:06
357 för att röja?! :shock:

Jag hade gått hem direkt.
av ananders tor 18 dec 2014, 10:15
Idag är det lite bättre för nu har jag 560.
av Blivande snickare tor 18 dec 2014, 22:24
Ähm, visst är det ballt med en hel massa kubik i sågen men alltid praktiskt? Knappast! :shock:

Tror ja hade gjort som Mangan å gått hem! :lol:
av ananders fre 19 dec 2014, 06:59
Har flera gånger sagt att jag vill ha ett lättare såg och påpekat att den sågen som byttes in var den jag använt. Får då bara till svar att jag är yngst (38) och då ska klara att gå runt med ett större såg än de andra. Tur att det nog är sista dagen i skogen för denna säsong.
av isteskog fre 19 dec 2014, 09:26
Vilket konstigt resonemang! Rätt såg för rätt jobb borde väl vara en självklarhet för en arbetsgivare att tänka ;)
av ananders fre 19 dec 2014, 10:22
Här är det ett såg till alla jobb ;)