Ibland så bli man förvånad över sina medmänniskor. Att en del slänger sin hundskitpåse i min soptunna kan jag leva med utan alltför svåra efterverkningar (även om det retar mig för stunden :evil: ). Det är väl inledningen på gubbe-livet antar jag, sur, vresig och vrång! Eller?
Nej, så vill jag inte bli och ett led i detta är att, som förut, skriva av sig här i bloggen. Det brukar alltid kännas bättre sen!! :smile:

Men nu tänker jag berätta om något lite mer allvarligt och som gjort mig nedslagen på riktigt. Det hela började i november förra året då en person från Mellanskog ringer upp mig. Han presenterar sig och berättar att han arbetar i valberedningen för tillsättandet av personer i Älgförvaltningsgruppen (ÄFG) i det Älgförvaltningsområde (ÄFO) där jag själv har min skog. Till min glädje frågar han mig om jag är intresserad att ingå i gruppen som markägarrepresentant, då en vakans uppstått. Mandattiden är 1 år. Efter lite resonerande fram och tillbaka kring innebörden av uppdraget så tackade jag ja till uppdraget. Han förklarade tydligt att jag var nominerad men att fler nomineringar kan komma och att det är länsstyrelsen som beslutar.

Det här kändes förstås väldigt roligt, dels att få representera de små markägarna, ¨dessutom de som köpt marken själv. Det kändes som att jag hade roll att spela som var lite viktig. Också roligt att få lära sig en massa nytt om älgförvaltning, skador och hur byråkratin kring allt detta fungerar. Då jag dessutom var nyvald kassör i vårt nybildade viltvårdsområde (VVO) så blev det extra bra.

Så i december så kom då länsstyrelsen beslut. Jag blev förordnad! \:d/ Stor glädje hos mig och jag spred glatt nyheten till alla vänner och bekanta. Kastade mig över allt om älgförvaltning jag kunde hitta. Visst, en hel del har man ju lärt sig genom att vara med i ett jaktlag, men inte så mycket om byråkratin förstås. De första mötet planerades in och jag träffade en av de andra ledamöterna.

Men så i mellandagarna kommer kallduschen. Beslutet har överklagats fick jag veta. Fick informationen av personen som är ordförande i samma VVO styrelse som jag. Attans tänkte jag då, någon har gjort fel i beslutsprocessen. Men fick även veta att han hade som en av flera skrivit under överklagan. Blev förstås helt förstummad och kom mig inte för att ställa alla de där bra frågorna som man kommer på efteråt.
Efter nyår kontaktar jag länsstyrelsen och ber att få en kopia på överklagan.
Då kommer det verklig obehagliga i historien.

* Det var inte beslutprocessen de som överklagade riktade in sig på - DET VAR MOT MIG SOM PERSON!
* Det var personer inom mitt eget Älgskötselområde som hade överklagat!
* Drivande bakom överklagan och den som formellt stod för den var en person som bor 250 meter ifrån mig!

Jag blev alldeles kall när jag läste vad de anförde. Det hela byggde på att jag ansågs inkompetent i såväl jakt- som skogs- frågor. Vilka som undertecknat inlagan var inte lätt att se, då de bara vara namnunderskrifter, men representerandes samtliga VVO inom detta ÄSO. Där var jag, uthängd med namn och allt, av några av mina jaktkamrater och bygrannar. Överklagan hade gått till Förvaltningsrätten och med förstås kopior till alla och envar. Alla stora skogsbolag bland annat.
Upprördheten över att en jägarorganisation tar älgförvaltningen till domstolarna var stor hos markägarorganisationerna. Fast det var liksom ingen sak för mig. Jag var, och är, mest lessen över att människor i min närhet så obehindrat ger sig på mig. Varför inte prata med mig först? Han skrev under har suttit i samma vägföreningsstyrelse som jag. En av de som skrev under är nyvald ordförande i samma VVO som jag är nyvald kassör i.
Nu följde några veckor av nedstämdhet hos mig, men sen blev jag lite mer aktivt undrande. Vilka var dessa människor i övrigt som hade skrivit under på min inkompetens. Efter lite detektivarbete fick jag fram flera av namnen och ringde upp dem, en efter en. Samtliga skruvade på sig och höll förstås med om att de inte hade träffat mig och inte visste vem jag var, eller vad jag kan om skog och jakt. En av dem, för övrigt ett större såverksägare i trakten, menade att han inte förstått att det handlade om ett överklagande, utan om en nominering av ett alternativ.
I överklagan för de nämligen fram ett annat namn, med intygande om dess kompetens. Låt mig här säga att jag har inga problem, förstås, att hantera att man i nomineringsarbete för fram flera namn och har öppna och raka diskussioner om olika personer lämplighet för uppdraget.

På min direkta fråga varför de skriver under en överklagan till förvaltningsdomstolen, där de intygar en persons inkompetens utan att ha träffat honom, så blev de alla svaret skyldiga. Nån hummande om att XX sa att det var så, där XX är ordförande i ÄSO:T som ingår i ÄFO:t
Hoppas de fick något att reflektera över för framtiden.
(jag kunde inte låta bli att "försvara mig" lite och berättade att jag skött min skog som aktiv brukare i 10 år och lärt mig en massa om det praktiska i och med det. Dessutom att min dotter, som sköter skogen med mig, är utbildad agronom från SLU i Uppsala. Så det så! :) )

Nå, nu måste jag korta ner den här berättelsen och komma till slutet. Jag lämnade förstås kassörsuppdraget, kan ju inte jobba i en styrelse där ordförande skriver under på min inkompetens i jaktfrågor! Jag har också bestämt mig för att ta en lång paus från älgjakten. Är för trött på allt bråk som är kring denna jakt.
Har också funderat över varför XX bestämde sig för att ge sig på mig på det här sättet och så "i lönndom". Men du kanske kommer ihåg att jag upptäckte en stor mängd älgskador på min mark förra vintern (2015/16). Då påpekade jag det för XX i han roll som ordförande för ÄSOt. Det var något som han inte vill höra då detta ÄSO driver att älgstammen måste öka och att det inte finns några älgskador att tala om.

För någon vecka sedan fick jag besked från länsstyrelsen att förvaltningsrätten skickat överklagan vidare till naturvårdsverket för beslut!
Jaha, så nu ska jag valsa runt där också.

Igår kom beslutet. Naturvårdsverket skriver och motiverar sitt beslut väl. Trevligt också att de har hänsynen att skriva mitt namn med förnamn och endast initialen för efternamnet. Stort tack till naturvårdsverket för det.
Beslutet då?

Jo överklagan avslogs. Ordentligt. Beslutet kan inte överklagas.

Så nu kan jag inträda i rollen, nästan 3 månader försenad men ändå!. :smile:
Har redan anmält mig till en utbildning i det "nya" älgförvaltningssystemet, här ska instuderas alla detaljer så jag kan göra ett bra jobb för den period som är kvar. Vem vet, jag kanske blir nominerad för en ny period, de är då på 4 år tror jag.

18 kommentarer | Läst 4661 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 17:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av Morgan Nordin fre 24 mar 2017, 10:32
Jösses! Låter ungefär lika tråkigt som många historier om småpåvar i vägföreningar. Sett från den ljusa sidan så vet du ju vem du inte skall lita på och vilka som är "vilseledda lamm". Bara att gå vidare med den insikten.
Morgan
av certis fre 24 mar 2017, 10:50
Så gott vilken knäpp på näsan för dom som överklagat nu kan du gå med högburet huvud medans dom troligen har svårt att se dej i ögonen.
Nu vet du vilka du inte kan lita på.
av isteskog fre 24 mar 2017, 11:10
Konstigt nog blir man inte förvånad längre .... Det verkar finnas folk till allt, som dom säger.
Bra att du inte hoppade av efter detta, utan sätter in dig i din roll som markägarrepresentant i ÄFG.
Konstigt att Jakt, fiske och olika allmänningar kan dra till sig så mycket konstigt folk!
Kämpa på, Uven .... :)
av framhjul fre 24 mar 2017, 11:42
Oftast är det den eller de som är avundsjuka som beter sig som denna person har gjort.
Glädjande nog löste det sig för dig, men jag förstår att det här satt spår i din tillit- och tro till dina grannar- och fd. kamrater.
av Erre fre 24 mar 2017, 12:27
Rätt uven. Ge dig in i detta nu.
Påläst och med dina i vanlig ordning bra sätt att argumentera på så kommer du att vara en tillgång.
Och säkerligen väljas för fler år om du då vill.

Tråkigt att det blir så här. Men som sagt visa dom att du kan göra ett bra jobb.
Att du är rätt person på rätt plats. :-bd
av alias fre 24 mar 2017, 12:51
Att folk har olika åsikter om vem/vilka som skall inneha olika förtroendeuppdrag får man räkna med. Dock finns det väldigt varierande grad av hur rakryggat man framför åsiktsskillnader.

@Uvskogen:
Hade de som klagade beslutet framfört något motförslag till valberedningens föreslag (dig) inför beslutet, så att man öppet hade fört fram sina avvikande åsikter tidigt i processen, eller var det bara ynkligt gnällande efteråt?
Fanns det något i protokollet från mötet, där beslutet togs om att du skulle väljas in som markägarrepresentant, om att någon framfört en annan kandidat och hur man motiverat dennes lämplighet framför din?
Finns det någon anteckning om att någon reserverat sig mot beslutet?

Har man fått valberedningens förtroende så väger det ofta väldigt tungt.

Lycka till som förtroendevald!

MVH
Alias
av Uvskogen fre 24 mar 2017, 13:03
alias skrev:@Uvskogen:
Hade de som klagade beslutet framfört något motförslag till valberedningens föreslag (dig) inför beslutet, så att man öppet hade fört fram sina avvikande åsikter tidigt i processen, eller var det bara ynkligt gnällande efteråt?
Fanns det något i protokollet från mötet, där beslutet togs om att du skulle väljas in som markägarrepresentant, om att någon framfört en annan kandidat och hur man motiverat dennes lämplighet framför din?
Finns det någon anteckning om att någon reserverat sig mot beslutet?

Har man fått valberedningens förtroende så väger det ofta väldigt tungt.

Lycka till som förtroendevald!

MVH
Alias


Tack!

Till frågan, nej de hade inte nominerat någon till valberedningen. Det här kom alltså efter länsstyrelsen fattat sitt beslut. Det var ju därför jag först antog de hade hittat något procedurfel i beslutet. Men det var jag som person han ville åt.

Jag har varit med så mycket i föreningsliv och partipolitik att jag är van vid att nomineringsarbete kan innehålla både raka och ibland lätt affekterade synpunkter. Har inga problem med det alls. Men aldrig har jag varit med om att man efter att ett val är gjort går till myndigheterna och klagar på att "personen som är vald är fel".
av alias fre 24 mar 2017, 13:14
Uvskogen skrev:
alias skrev:@Uvskogen:
Hade de som klagade beslutet framfört något motförslag till valberedningens föreslag (dig) inför beslutet, så att man öppet hade fört fram sina avvikande åsikter tidigt i processen, eller var det bara ynkligt gnällande efteråt?
Fanns det något i protokollet från mötet, där beslutet togs om att du skulle väljas in som markägarrepresentant, om att någon framfört en annan kandidat och hur man motiverat dennes lämplighet framför din?
Finns det någon anteckning om att någon reserverat sig mot beslutet?

Har man fått valberedningens förtroende så väger det ofta väldigt tungt.

Lycka till som förtroendevald!

MVH
Alias


Tack!

Till frågan, nej de hade inte nominerat någon till valberedningen. Det här kom alltså efter länsstyrelsen fattat sitt beslut. Det var ju därför jag först antog de hade hittat något procedurfel i beslutet. Men det var jag som person han ville åt.

Jag har varit med så mycket i föreningsliv och partipolitik att jag är van vid att nomineringsarbete kan innehålla både raka och ibland lätt affekterade synpunkter. Har inga problem med det alls. Men aldrig har jag varit med om att man efter att ett val är gjort går till myndigheterna och klagar på att "personen som är vald är fel".


Har man inte framfört något motförslag till den valberedningen föreslår innan beslutet fattas så anser jag det väldigt fegt att komma i efterhand och ha synpunkter (av din beskrivning ovan så förefaller det som att i vart fall en del av de som framfört klagomål har haft insyn i nomineringsprocessen innan beslutet togs av LST).

MVH
Alias
av Göt fre 24 mar 2017, 18:02
stå på dej Uvskogen...
av Vardon fre 24 mar 2017, 20:06
Rubriken ljög verkligen inte. Hoppas du orkar stå på dig och göra ett bra jobb. Det kommer vara mest utvecklande för dig!
av SHR fre 24 mar 2017, 21:08
Fy sjutton... Förstår att du lämnade den jakten. Vet fler lag det är en massa skit i, så förstår verkligen.... :|
Fattar inte varför det ska vara så trevligt och bra utåt, sedan får man höra bakvägen om vad de verkligen tycket.. Ruttet.

Bra att du tog dig an uppdragen med lite "jävlar anamma". :-bd Det kommer du klara galant, tror inte ett dugg på de som skrev under den där överklagan.

Keep on going! :YMHUG:
av Hugin fre 24 mar 2017, 21:14
Märklig och omskakande erfarenhet, Uven. Starkt också, att inte backa tillbaka i en håla och i all framtid se omgivningen ur ett misstänksamt och vrångt perspektiv!
Viktigt nu, är att du tar dig an uppgiften ur ett sansat, kunskapsbaserat och målinriktat perspektiv, med stor känsla för att inte inledningsvis visa ambitionen att "ta över och driva inriktningen". Du kommer, med stor sannolikhet, inledningsvis, att vara föremål för allmänt avvaktande betraktande i gruppen (där man fått info om att det inte är ett okontroversiellt inval och därför måste skaffa sig en personlig uppfattning ... ).
Självklart har du en viktig röst att tillföra i regionens älg- och viltförvaltning i framtiden!
av totte fre 24 mar 2017, 22:41
Ja, det mesta är ju redan sagt i alla andra kommentarer, kan väl bara säga att jag instämmer helhjärtat i det som skrivits ovan. Du gör ditt bästa i alla lägen, det tror jag räcker långt här.
av Mangan fre 24 mar 2017, 23:58
Ja, det var väl en person som var drivande i överklagande, och så fick han/hon med sig de övriga genom lite fagert tal. Tror inte du skall ta för hårt på alla som skrev under, de är oftast bara för att bli av med han som tjatar! :)

Det var något som han inte vill höra då detta ÄSO driver att älgstammen måste öka och att det inte finns några älgskador att tala om.


Jo, det där har man ju hört några gånger nu.

Hoppas du inte blir för ledsen, Uvskogen. Lycka till med ditt arbete i älgförvaltningen. Ser fram emot lite rapporter om hur det fungerar i praktiken!
av Slurfi lör 25 mar 2017, 09:40
Håller med ovanstående och vill bara mena att det är bättre att få en sån här smäll från början
så du håller dig skärpt och intresserad. Bättre för dig och bättre för föreningen.
Låt dig inte sjunka ner till deras nivå utan förlåt dem och gå vidare med gott humör och hoppas på omval i framtiden.
Skriv gärna mer om intressanta fakta om älgskador osv, jag vill åxå lära mig.
av Röjkvist lör 25 mar 2017, 11:48
Vi markägare måste bli drivande i älgjaktsfrågor! Det går inta att ha bocken till trädgårdsmästare.
Röjkvist
av Mangan lör 25 mar 2017, 13:43
Eller älgen till tallskötare! :)
av Umea ons 29 mar 2017, 09:29
Gratulerar till framgång Uvskogen i denna häpnadsväckande historia !

Det är tragiskt när vuxna människor beter sig så illa.

Försök skaka av dig det tråkiga som hänt glöm, förlåt och sikta framåt.

Lycka till !

Hälsningar från Umeå