Har varit en vädermässigt kanonhelg, mellan -5 till -10 och klarblå himmel. Med andra ord dags att göra något åt skogsplanen. Det som låg närmast i tid var att röja bort fulgranar som är kvar på den lilla remsan längs rået där jag avverkade några tallar. Det gick ganska fort så sen påbörjade jag underröjningen, det är totalt sett en kanske 8 Ha som bör underröjas men ingen panik där. Det får gå i min takt, gallringen är inte förrän om ett par år ändå.
Det var lite premiär för seriös skogsarbete och blev lite överraskad av att jag inte alls orkade som jag brukar. En orsak är kanske att jag inte är helt pigg efter höstens vedermödor. Fast sen började jag också fundera på kolhydrater, jag äter väldigt lite av dem, men som "mangan" sagt någon gång, man behöver sådana när man jobbar tungt. ska prova att addera till mer nästa gång det blir dags för skogsarbete, är onekligen rätt tungt arbete.
Lite roligt med underröjning, kommer till delar av skogen som jag aldrig varit, hittade ett evighetsträd som jag inte visste om! Är lite tveksam till det där med att lämna evighetsträd, hittar inga seriösa argument för det. Tycks mera vara någon sorts romantisk ide om evigheten som orsakat sånt. Blir ju bara ett stor död cirkel runt trädet och slöseri med fin rotstock tycker jag .Tror jag ska såga ner det, hittade ne lucka att lägga det i utan att krossa alltför mycket. Tänkte få sågat lite plank och göra ett matbord av. Fast får väl se om det är förenligt med certifieringen, ska kolla upp det hela lite mer noga före jag sätter sågen i trädet. Annars så är underröjning en trevlig sysselsättning, provar röja hårt på en del för att se hur det blir. Längre upp ska jag lämna mer buska och sånt. Fast man ser direkt vad arbetsbesparande det kommer bli när det blir gallringsdags att det är förröjt.
Använde kojan ordentligt för lunch och fikapaus fast blev lite fundersam på det där med syre, man kanske måste ha ventiler om man ska ha brinnande eld/glöd inne? :???:

Å så lite bilder...
Före röjningen
Efter röjning - här ska det förhoppningsvis räcka med självsådd
Efter röjning...
Evighetsträdet som jag upptäckte!
I väntat på torklina och vedkamin
Arbetsbänken börjar se bebodd ut
Lyx att kunna fila så här tycker jag!


17 kommentarer | Läst 7240 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av Göt sön 22 nov 2015, 17:18
är du säker på att det är ett evighetsträd en tall byter bark någon gång efter 200 år och får slätbark som mer liknar en gran . Förra skogsägaren kanske har sparat det till något speciellt...Blir några fina plankor av det där En fin kilsågad bordsskiva kanske
av sundelius sön 22 nov 2015, 17:23
Ventiler är ett måste om du ska elda!
Vet ju inte hur tät din koja är men jag har en historia som visar hur viktigt det är.
Jag och en kompis låg i en rastkoja när vi var iväg på jakt. Kojan värmdes med gasolkamin och vi hade även ett par oljelampor tända. Mitt i natten blev jag väckt av min hund som inte ville låta mig vara ifred. Hade en sprängande huvudvärk men det skyllde jag på all whisky som inmundigats :roll:
Reagerade på att det var så mörkt i kojan, raglade ut för att låta vovven göra sin behov.
När jag öppnar dörren flammar oljelamporna upp och gasolkaminen mullrar igång något kopiöst. Förstår då att syret varit slut i kojan.
Vågar inte riktigt tänka på vad som hänt om inte vovven fått väckt mig :shock:
av Mangan sön 22 nov 2015, 18:22
Ja, sätt in en ventil nere tex i dörren och en högt ovanför elden åtminstone. Eller helst skorsten.

Man blir seg av att äta för lite, om det räcker med fett och protein eller om man måste få i sig lite kolhydrater låter jag vara osagt. Kolhydrater brukar även pigga upp, pröva att ha med dig lite att knapra på under dagen?

Evighetsträd eller övre skikt? Vad är skillnaden...?
av totte sön 22 nov 2015, 19:32
Ja, jag tror du behöver energi och det får man snabbt från kolhydrater. En påse med nötter och russin i fickan är inte dumt för att få lite bränslepåfyllning. Sen så har du väl nedsatt kondition efter vad du varit ute för. Det tar tid att träna upp sig efter att ha varit helt utslagen, som du var.

instämmer helt med föregående om ventiler. Tänk på att det inte bara är syret som minskar, det blir kolmonoxid som är ytterst giftig i små mängder, och koldioxid som är farligt när koncentrationen blir för hög. Kör aldrig den där grillen inne utan att ha god ventilation. Det kan förresten ha påverkat orken en hel del, om du råkat få i dig en del kolmonoxid.
av Uvskogen sön 22 nov 2015, 20:01
totte skrev:resten ha påverkat orken en hel del, om du råkat få i dig en del kolmonoxid.


Hmmm, tyckte det kändes lite märkligt när jag stod och filade... Det var efter det som jag blev så trött. Nä, fixar en riktig kamin med skorsten nu , såg det fanns på Skogma.

Edit: Googlade och det är precis som "totte" säger. Det är livsfarligt att ta in en grill inomhus! Jag hade dessutom haft min ståendes i minst en timme i ne före jag kom in i kojan
av totte sön 22 nov 2015, 22:05
Klassisk kolos-förgiftning. Är den lindrig är symptomet att orken försvinner. Kolmonoxiden binds upp till de röda blodkropparna och förhindrar syreupptagningen. Är den svår så känner man inga symptom, man svimmar av syrebrist och så dör man.
av Mangan sön 22 nov 2015, 22:29
Huvva , missadeatt Uvskogen höll på med sådana farligheter!!! X_X

En dam avled och fyra skadades allvarligt någon mil härifrån, de hade använt en kolgrill som värme under natten.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/en-avl ... orgiftning
av Slurfi mån 23 nov 2015, 00:37
Ojoj, just det där med friskluft känns extremt viktigt.
av isteskog mån 23 nov 2015, 08:50
Man lär sig något nytt varje dag här på SF! Hoppas Uven hämtat sig och orkar jobba på!
Men du Uven! Ska du ta ner alla grovtallarna du har .... då kan du ju inte bräcka mig i fortsättningen!!! ;)
av Uvskogen mån 23 nov 2015, 10:50
isteskog skrev:Man lär sig något nytt varje dag här på SF! Hoppas Uven hämtat sig och orkar jobba på!
Men du Uven! Ska du ta ner alla grovtallarna du har .... då kan du ju inte bräcka mig i fortsättningen!!! ;)


Jodå, jag var i god form igen efter en tre timmar! Skönt att det berodde på något påtagligt som kolmonoxidförgiftning, var ett tag orolig att jag skulle förbli klen efter lunginflammationen. Men så var det inte! Men nu är ventiler inhandlade och kamin beställd från skogma. :smile:
En massa pengar men det var ingen tvekan, inte ofta jag bli beordrad av K heller, att köpa grejor till skogen! När det händer får man inte tveka, kan dröja länge innan det återkommer igen. :grin:

Nä, du har nog rätt i det där med grovtallarna. De får nog stå kvar, möjligen får en gå ner, som lutar väldigt och åt ett dumt håll dessutom. Det är onekligen en viss känsla att gå fram till dem och inte kunna omfamna trädet på långa vägar.
av totte mån 23 nov 2015, 15:58
Gott att du repat dig, ingen svårartad förgiftning när du kom igen efter tre timmar.

Vilken kamin har du valt från Skogma? Om inte kära K hade beordrat inköp så hade samfälligheten på Skogsforum gjort det. Fast du begrep det själv förstås.
av Uvskogen mån 23 nov 2015, 16:51
Köpte deras egen, Nordforest 45 med rökrör och allt. Vet att det inte är toppkvalitet men det får duga. Flera har skrivit positivt om den, bl.a att det blir "in i helvetes varmt". Det låter onekligen bra.

Mja, blir ibland tveksam om förståndet är så bra, så alla påpekande i rätta riktningar tas tacksamt emot. :smile:
av totte mån 23 nov 2015, 17:16
Toppkvalitet är väl inte så väsentligt, huvdsaken är att du har en låda med skorsten att elda i. Det är ju exakt vad den är. Lär nog hålla så länge du behöver den. Det är annat med kaminer i bostadshus, som kanske skall eldas mer eller mindre konstant många månader om året, då krävs det lite mer av både långtidshållbarhet och effektivitet. Så kostar det nåt helt annat också. Det här blir bra.

Ser förresten väldigt hemtrevligt ut i kojan nu, gissar att det är mer än en småskogsägare här som är lite lätt, eller svårt, avundsjuk.
av halvproffs mån 23 nov 2015, 19:04
Huvvaligen vilken tur att det gick bra!! Kom till marknaden i Junsele för kanske 7-8 år sedan och det ett väldigt pådrag där med poliser o ambulans. Det visade sig vara husvagnsägare som tagit in grillen i husvagnen och avlidit. Samma sak hände med person-er i en motorcrossbuss. Var mycket noga med genomföring av rökrör i vägg/tak.
Du Uven, Jag skulle också vilja hitta såna där fina furor lite här o var på min mark! :grin:
av Kse tis 24 nov 2015, 07:28
Sätt in minst tre ventiler och se till att if. en är en som inte går att stänga.

Blev lite förvånad över ditt resonemang kring evighetsträd. Du är väl också en skogsromantiker i den meningen att du gillar att flanera omkring i din egen skog och se resultatet av ditt hårda arbete. Jag tycker att evighetsträden har en självklar plats i skogen, synen av monotona gallringsskogar är inget som lockar mig. Så jag tycker att du ska låta tallen stå kvar, inte minst med tanke på certifieringen.
av Uvskogen tis 24 nov 2015, 09:10
Kse skrev:Blev lite förvånad över ditt resonemang kring evighetsträd. Du är väl också en skogsromantiker i den meningen att du gillar att flanera omkring i din egen skog och se resultatet av ditt hårda arbete. Jag tycker att evighetsträden har en självklar plats i skogen, synen av monotona gallringsskogar är inget som lockar mig. Så jag tycker att du ska låta tallen stå kvar, inte minst med tanke på certifieringen.


Jo det är lite åt båda hållen som jag skrev i kommentaren till "Isteskog". Vi har å ena sidan satt undan familjeträd, gamla tallar som "ägs" av respektive familjemedlem. Samtidig kan jag fundera över hur många 100-års tallar man ska spara av känslomässiga skäl. Jag har svårt att hitta några riktiga skäl utifrån biologisk mångfald eller produktion för att spara tall. Evighetsträd tycks sparas för att människor "känner starkt för dem", som en kommun skrev i sin policy. Samtidigt kan jag också uppskatta en riktigt gammal tall efter en åkerkant eller för den delen i min skog, även om jag aldrig få se de vi sparat bli flerhundraåriga (evighetsträd). Ja, jag är osäker men tveksamt till tanken att regelmässigt spara ett antal tall/Ha vid avverkning i syfte att de ska bli gamla. Däremot att välja ut speciella tallar, oavsett var de står, i syfte att bevara , det har jag mer förståelse för.

Hursom, det är bra att bli ifrågasatt när det gäller såna är frågor, då tvingas man tänka ett varv till. :smile:
av åberg ons 25 nov 2015, 16:23
Bra beslut att sätta in kamin.

Det talades om bredbandsfiber tidigare. Det är helt onödigt. För om du bara eldar riktigt i kamin så löser det sig. Ty då kan tillvaron i kojan bli trådlös. :mrgreen: