Det blev en synnerligen stillsam, snarare stillasittande vecka. Fick nämligen ryggskott i söndags. Det var faktiskt riktigt länge sen nu, sen vi flyttade hit ner för tre år sen har jag bara haft ett par små "skrämskott" kan man väl kalla det, gått över på någon dag. Men nu var det som i gamla tider, inte gå, inte stå, bara sitta och ligga. Brukar gå över på fyra, fem dar och gjorde så nu med. Så redan i onsdags kväll och sen i går, torsdag kunde jag börja dona lite försiktigt med lätt jobb.

Lätt jobb var det ja, färgblandning. Flytande brytningsfärger verkar inte finnas till salu längre. Enligt färghandlaren jag frågade så är det nåt med allergiframkallande så det får inte säljas annat än till handlarna och då i kiloburkar á ett par tusen kronor. Så jag har alltså köpt torrpigment från https://www.paintpro.se/farg-ytbehandling/fargpigment. Skickade efter och det kom på ett par dagar.

Det är lite märkligt, men för att få till en fin grå ton använder man något som heter "grön umbra". Den är då inte ett dugg grön utan mera brun, men det blir alltså grått. Det där var nåt jag fick veta nån gång på åttitalet när jag målade i huset i Degermyr. Nu behövde jag också tona det grå åt det blå hållet. Så förutom en stor burk grön umbra så köpte jag en liten burk "ultramarinblå".

Först handlade det om att blanda prov. En halv dl vit färg och så mäta pigment med teskedsmått och kryddmått.


Här pågår det, det blev fler småprov, men också en stor skiva som jag målade om flera gånger. Färgen ter sig helt annorlunda när den blir uppmålad i lite större format. Här står min provskiva mot väggen, på bänken ligger en lucka som är slipad och grundad med vitt.



Ja till slut blev det då en grå som godkändes. Tre teskedar grön umbra, 15 ml, och fem kryddmått blå, fem ml, till en halv dl färg. Det är rejält med pigment och färgen behöver spädas lite.

Idag har jag varit och köpt en ny 2,5 l hink med färg, inte så mycket kvar av den gamla. Finspackel, en bred spackelspade och en del slippapper också.

Så i kväll har jag blandat. För att kunna blanda pigmentet jämt måste det först röras ut med vatten till en halvflytande gröt, så man kan röra bort alla småklumpar. Det är precis som när man skall göra choklad i koppen, pulvret måste genomfuktas och röras jämnt innan man häller på vätska.

Inte nog med det, det ser ju ut som chokladröra också:


Gjorde det i fyra omgångar, till en och en halv liter färg blev det enligt receptet 4,5 dl pulver.

Så i med 1,5 dl blått pulver:


Sen provmålning vid de gamla färgproven för att kolla att det stämmer. Så slutligen en första strykning med grått på min testlucka.



Utöver detta så kom aviseringen idag att bänkskivorna och skåpet som beställts från IKEA hade anlänt till DHL i Hässleholm. IKEA levererar till ett antal utlämningsställen, kostar 99 spänn. Få det hemkört kostar 399. Så på eftermiddagen var jag dit med släpkärran och hämtade godset. Har inte packat upp det, får ligga på släpet tills i morgon.

10 kommentarer | Läst 5671 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Uvskogen fre 17 nov 2017, 23:26
Som att laga den perfekta älggrytan! Men du min vän, kunde jag få en tiondel av din noggrannhet och precision skulle jag bli en lycklig man. :-bd
av Kse lör 18 nov 2017, 00:30
Ryggskott lät inge roligt, men enligt vad jag hört så är det betydligt lindrigare än nackskott. :grin:
av halvproffs lör 18 nov 2017, 08:02
Har haft några jag å.Tur det går över relativt snabbt. Ändå är det inte SKOTTår i år och nu slipper du ju snöSKOTTning motför i Vännäs.
VÄRKAR dock blivit mindre med ryggproblemen sen du slutade att skotta in snus i munnen.
På tal om precision så är 30-06 SKOTT bra.
Hu, vad dryg jag känner mig nu :geek:
av Erre lör 18 nov 2017, 08:57
Härligt att du är igång igen!
Ligger det något i att blanda färg och finsnickra går hand i hand med dom som gillar cittra? :d
Blir fint totte!
av Slurfi lör 18 nov 2017, 11:40
Trevligt att se och följa, krya.
av lfq lör 18 nov 2017, 17:57
Nej ryggskott är ingen höjdare men som du säger så går det över på någon dag. Men det är bättre att vara i rörelse än att ligga eller sitta.
Min svärfar byggde en gång en hytte på fjället och den döpte han till Hekseskudd, vad det nu har med hekse att göra.
av totte lör 18 nov 2017, 18:34
Tack alla!

Uvskogen: Det är bara att ta det i lugnt tempo så blir det exakt. Även älggrytor.

Kse: Nackskott har väl fördelen att man slipper ha ont nåt mer.

Halvproffs, verkar som du fått en släng av skottlossning. Få se om vi kan sänka nivån lite till, dags för Tallen100 kanske?

Erre: Det handlar om vi som har känsla för estetik och livskvalitet!

lfq: hekse?
av tallen100 lör 18 nov 2017, 19:09
:lol: :lol: :lol: Tänkte rygga tillbaka lite och skjuta på det :d ,
halvproffs värkar fixa det här galant :mrgreen: :-bd
av lfq lör 18 nov 2017, 19:29
Hekse=Häxa och hekseskudd är en av de typer av besvär som olika typer av andeväsen beskylldes för. Kanske någon från Noreg har en bättre förklaring.
av Blivande snickare sön 19 nov 2017, 16:37
Kul med lite experimentering, speciellt lämpligt vid rådande kroppsliga tillstånd.
Snyggt blev det också! :-bd