Då så, då har de åkt. Fyra väldigt duktiga och seriösa maskinförare har farit runt i min skog och avverkat och skotat. Vilken skillnad mot för när jag startade min blogg, bland de tidigaste inläggen var om körskador och grävmaskiner för reparation. Men nu! :grin:
Ja, se filmen om du vill se hur det blev, plus svara på en fråga om skördarsvärd.
fick som ett litet extra plus en liten trave om en 6 kubik med björk till ved. Hade kunnat ta röt och krok högen också, men de var så många stora och hanteringssvåra i den, så den får åka iväg till okänd ort med timmerbilen.
Är så väldigt nöjd med att mitt rännande i skogen och pratande med förarna och inspektorn från Mellanskog, gjorde nytta, tror det spelade in i varje fall. Hade skördarföraren ringt mig direkt alldeles i början så hade både han och jag sluppit se en skördare som körde ner sig i ett blöthål. Men efter det så gick allt perfekt. Kan verkligen uppmana alla maskinförare att försöka få till ett samtal med skogsägaren före ni börjar. De som är som jag kan på en kvart underlätta arbetet och slutresultatet väldigt mycket. Så tror jag i varje fall. När vi väl kom att prata så var det väldigt trevliga samtal!
Finns en liten sorg i det här också, nu kommer jag aldrig mer få slutavverka. Ja skulle vara om de uppfinner ett livsförlängarpiller då. Men uppsidan är att nu får jag vara med om att plantera och se de små plantorna växa upp. kommer att få varit med om alla faser i en skog, trots att jag bara haft skogen i 10 år. Ibland så har omarronderingen lite oväntade fördelar, som att jag fick en skog i alla stadier! :smile: . Lite extra roligt blir det att få plantera med mina barn (som nu är över 20 båda två). Lite sådär speciellt känns det att de kan gå runt i skogen som vi planterat tillsammans även efter att jag rest vidare. Eller jag kanske bara är fånigt sentimental. Fast då är jag väl det då! :smile:



16 kommentarer | Läst 5138 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av Fredrik Reuter ons 18 feb 2015, 19:34
Snyggt! Och roligt att du är nöjd! Himla skoj för oss andra också att få följa med genom video också! Tack för det. Den nästan genomsågade stubben ser ut som att skördarföraren med avsikt tagit ett lågt anhåll men samtidigt insett att kedjan kanske skulle kunna gå i en sten eller så på baksidan och därför har han avbrutit sågningen innan och fått en liten fällkam. Jag har sett värre! :-bd
av sundelius ons 18 feb 2015, 21:21
Glad för din skull!!!!
Kan bara jämföra med min frustration när jag inspekterade efter senaste slutaverkningen
av lfq ons 18 feb 2015, 22:35
Kul att du är så nöjd och som du säger så hjälper det mycket att ha fortlöpande kontakt med förarna. Det är också min erfarenhet.
av Hugin ons 18 feb 2015, 23:08
Du beskriver glädjen i att vara skogsägare, fel: skogsförvaltare, på ett genuint och äkta sätt!

Beträffande veden, så har du antagligen stora möjligheter att plocka toppar och annat kvarlämnat under lång tid (om du vill och har tid).

Njut!
av Axl ons 18 feb 2015, 23:40
Det är konstigt att det finns så många entreprenörer med telefonskräck, ringa är ju billigt och kan bespara en massa trubbel.
av isteskog tor 19 feb 2015, 00:05
Ser att du klarat dig bra från körskador. Otjälat som det är så är det godkänt. :)
av Tosca tor 19 feb 2015, 00:22
Problemet i mitt tycke är snarare markägare, ingen är den andre lik, å vissa blir riktigt upprörda för att man ringer och stör.
Skötte inköparna sitt jobb alla gånger, dokumenterade allt som de kommer överens om och fick med allt i traktdirektivet skulle mycket fungera bättre utan att behöva ringa.
Nu skriver de många gånger in att man ska kontakta markägaren minst två dagar i förväg, å när man gör det så vill markägaren veta vilket klockslag man kommer, eller så frågar de varför jag ringer o talar om det för dem.
Så jag ber oftast inköparen meddela om det så önskas.
av Hugin tor 19 feb 2015, 00:36
Det är alltid välkommet med att kontakten per telefon, enligt överenskommelse, fungerar!

Om markägaren frågar om klockslag för start, så är det väl bara att svara "att det inte kan fastställas exakt", men föreslå samtidigt att återkomma då det är aktuellt, om så önskas!

Du har allt att vinna på en sådan öppen attityd - skogsägaren kommer att älska dig!
av halvproffs tor 19 feb 2015, 08:34
Bra att du är nöjd! Körspåren är ju inga skador direkt så dom bleknar snart. Själv hade jag Korsnäs sist och blev mycket nöjd. Låga stubbar, inga infällningar i ungskogen bredvid, inga oljiga handskar o trasor kvarlämnat osv. Just detta med kvarlämnat material känns extra dåligt iom att det är bara att ta med sig skräpet.
av Mangan tor 19 feb 2015, 08:39
Om jag skall vara lite motvalls - ursäkta Uvskogen - så tycker jag detta borde vara normalutfallet av körspår om inget annat avtalas.
av Mangan tor 19 feb 2015, 08:46
Tosca är det ett problem att markägaren frågar efter vilket klockslag ni kommer? Kostar det mycket att säga "någon gång på förmiddagen" eller "onsdag/torsdag"?
av totte tor 19 feb 2015, 13:03
Som vanligt trevligt att följa med på en promenad i din fina skog. Och extra kul då för att få se resultatet av ett uppenbarligen mycket bra gjort arbete.
av Tosca tor 19 feb 2015, 21:36
Störst problem i mitt fall är det nog med de som blir irriterade för att de blir uppringda och störda med sånt som de tycker inköparen ska ha koll på o sköta.
Det verkar tyvärr vara så att det är en standardfras på traktdirektivet att markägaren ska kontaktas, jag har nog ringt till för många som snäser av mig bara.
Så i princip har jag väl inget emot telefonkontakten och att vara lite flytande om när jag kommer, lite för många dåliga erfarenheter känns det som.
av Slurfi tor 19 feb 2015, 23:45
Kul att se, mkt fint.
Körskador är väl inte enbart till ondo, naturen ska ju inte vara alltför likadan överallt?
Men några körskador syntes ju inte så du får väl skapa egna vägar osv helt efter egna ideér.
av axwell tis 24 feb 2015, 12:43
Kanonfint där överallt på fjällsluttningarna, kunde vara läge att pista lite bättre och sen bjuda in Anna Kinberg Batra på en tur i nedförsbacken.
av Uvskogen tis 24 feb 2015, 13:00
axwell skrev:Kanonfint där överallt på fjällsluttningarna, kunde vara läge att pista lite bättre och sen bjuda in Anna Kinberg Batra på en tur i nedförsbacken.


:lol: :lol: