Sammanfattning av de 2 sista veckorna av sverigeresan, (småland/västmanland)

Man har lärt sig mycket under resans gång. Som norrlänning trodde man t ex att hela skåne skulle vara platt och nästan enbart bestå av åkermark vilket ej var fallet. Att det skulle vara varmt i södra Sverige (vilket inte heller var fallet)... Att det skulle regna i västra Sverige hade man kunnat lista ut men ja det var inte bara där det regnande hehe.

Paraplyet och underställ har varit guld värt att haft med sig på denna resa. shorts & kortärmade skjortor kunde man lika gärna ha lämnat kvar uppe i Umeå.

Förutom att vädret var som det var så har det varit en ytterst lärorik resa, givetvis var vissa dagar mer intressanta än andra...

Är otroligt mycket mer grejer man kan ta upp, varit en hel del roliga kvällar med klasskompisarna, många fler intressanta besök och "aha upplevelser".


Kom hem i fredagskväll, ställde kl på 07.00 på lördagmorgonen för att börja med pappersarbetet som blivit staplat på hög, förhoppningsvis är man klar med det innan skogsnolia drar igång nu på torsdag!

Känns skönt med "sommarlov" (åtminstonde studieuppehåll!!!)

I skinnskatteberg så var det främst en massa negativa saker som togs upp (iaf ur ett produktionstänk) olika skadeinsekter så som granbarkborren, snytbaggen mfl. Olika skadesvampar som t ex greminiella och törskate. Alm och Asksjukan med mycket mera.
Sveriges största kalhygge, 5000+ ha. En anställd från Karl hedin berättade lite om brandförloppet, och hur de skall återbeskoga området, Var en väldigt speciell känsla att blicka ut över området påminner en hel del om vissa scener från sagan om ringen. Om man tittade noga ner i backen kunde man däremot se att den sådda tallen redan börjat komma!
Intressant föreläsning om en möjlig framtida målklass (sp) superproduktion som man kan få fram genom blandannat näringsbevattning.
En gruppredovisning om betestryck på RASE samt gran & tall, och hur det skulle ha sett ut utan vilt (stängslat område)
Södra höll i en dag där det mest intressanta givetvis var att få se maskinell plantering (bara sett prototyper på mässor förr) Sedan tog de upp viltfrågor samt att det var intressant att få lyssna till en normal skogsägares tankar och funderingar angående att äga och förvalta en mindre skogsfastighet. Dessutom bjöd Södra på en bra avslutning av dagen med bastu och en väldigt god grillbuffe vid huvudkontoret i växjö.
Konstig känsla över att komma till ett sågverk där det ej luktar gran/talltimmer. (kährs ekgolvsfabrik i nybro) En diamantklassad ekstock fick vi även se på inmätningen.
Stora Enso höll i en dag med bioenergi, där de visade lastbilshugg, grotskotning samt hur de använder sig av terminaler för att lagra/frakta flisen. (asa)
5 kommentarer | Läst 6388 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

SkogsGotte

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: tis 06 maj 2008, 19:06

Kommentarer

av åberg ons 10 jun 2015, 10:01
Trevligt att vi fått ta del av resorna. Tack för det!
av Hugin ons 10 jun 2015, 20:48
Var ju några kommentarer tidigt kring att "Sverigeresan" omfattade samma besökstrakter sedan "Jesu tid". Också din besvikelse över att man inte var öppen för vad som var aktuellt, exv. brandområdet i Västmanland. - Var det institutionens initiativ att lägga in detta i programmet, eller ditt (studenternas) initiativ?
av sundelius ons 10 jun 2015, 22:32
Håller med åberg, skoj att få hänga med
av Robertberg ons 10 jun 2015, 23:50
Kul att du varit här i trakterna runt Kalmar! En gammal klasskompis kör den huggbilen, och ser på bilden att det är ytterligare en gammal klasskompis som börjat köra den :)
av SkogsGotte tor 11 jun 2015, 16:49
Enligt schemat från början så stod det inget om att vi skulle besöka brandfältet, tippar att det var vårat initiativ och ej SLU, men kan ha fel... Det kommer garanterat bli ett årligt förekommande besök från och med nu. Ett av de minnena som verkligen kommer sitta kvar, man har sett brandfält tidigare men aldrig något så maffigt.

Hehe ja det var iaf en skön lirare han som körde huggbilen!