Jag trodde det skulle frysa på vintern, men än så länge har januari bjudit på mildväder. Runt nollan dag som natt i någon vecka. Vi har kanske 1 dm snö, men marken är inte frusen alls. Hoppas förstås det skall frysa så jag kan köra ut det jag huggit. Nu skall det bli kallare några dagar, kanske det kan hjälpa? Planen är att koppla på kärra pch kran ikväll, ta med den ut imorgon, lasta på ett lass och sedan låta den stå där till fredag morgon och köra ut tidigt. Kallväder (-3 grader) förväntas. Vet inte om det hinner göra så mycket, men lite kanske.

Det skall även bli spännande att se om det går bra att vinscha uppför. Har gjort ungefär hälften så stora högar, vilket gör att det tar längre tid men kanske lättare för traktor och kran? Osäker på var gränsen går i lutningarna jag har.


Jag har även försökt laga min motorsåg, den lilla 339xp.

Tyvärr har jag väl gjort tvärt om, tagit sönder den mer. Förstörde tappen på svänghjulet, så nu är det svårt att passa in så tändningen stämmer. Tur i oturen är det ändå år handtagsvärmeväder med blötsnö, så 550xpg har fått tjänstgöra. Den väger mer, och det märks! Skall ändå försöka få ordning på lillsågen, om inte annat kan den komma väl till pass vid sommargallring(!),om det blir någon i år.

Annars är det nästan så man kan ana ett slut på alltihopa, har 0,3 ha kvar av de 2 som jag började med. 180 timmar har jag använt för sågningen än så länge. Skall bli spännande att se hur mycket det blir till slut, men jag har kört ut från ca 0,4 ha och det blev sju lass á ca 3 m3fub. Det skulle då bli ca 50 m3fub/ha, och 100 totalt då. Betydligt mer än jag trodde från början, men jag tar lite hårdare också, och det stod mer än jag trodde. Tjugo-trettio lass kvar? :shock:

Innebär att jag inte hinner få ut det innan januari är slut i alla fall! :) Jaja, har ju hela feb-mars på mig. Det ger sig.

6 kommentarer | Läst 1970 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av isteskog ons 21 jan 2015, 20:23
Hoppas ni får kallt någon gång ni också! Skotarn körde ut det sista i lillgallringen ... träden på båda sidorna böjde ihop sig men gick tillbaka ....
av ananders ons 21 jan 2015, 22:11
Ja det här med en mild januari hade jag inte heller räknat med. Själv har jag drygt 400 m3fub kvar att köra ut. Din plan för fredagen kan nog fungera, vi får hålla tummarna.
av Mangan ons 21 jan 2015, 23:03
400 meter?! Kan du få ut det utan tjäle, eller är det sommartorka du får hoppas på?
av ananders tor 22 jan 2015, 07:12
Mangan skrev:400 meter?! Kan du få ut det utan tjäle, eller är det sommartorka du får hoppas på?


Det går utan tjäle men tjäle är att föredra. Av termometern och döma så kan jag nog börja idag på de torra områdena. Funderar på att ringa in hjälp till nästa helg om den kalla väderleken fortsätter.
av rikard_e tor 22 jan 2015, 15:50
Ser förbannat fint ut! Är du ute i helgen?
av Mangan tor 22 jan 2015, 16:15
Tack, jodå jag är ute mest varje dag och hugger. Ett lass ligger uppe på kärran och står i skogen och väntar på minusgrader. Just nu smälter snön underifrån... :(