Då har jag äntligen prövat att gallra min mosse. Den 10 år gamla ( :oops: ) planen säger T20 och 80 år. Här bild på stubbe från dominerande träd, ca 20m högt, 25cm i stubbdia och jag tror jag fick ihop 82 årsringar. Detta är i kanten, lite längre in så är träden neråt 16 m.



Jag började glatt med att titta ut hur jag skulle kunna göra väg in på mossen, och började hugga.



Insåg sen att det kan bli svårt att komma ut, det är mycket gamla stubbar som sticker upp. Jag vet inte om jag kan fylla ut hålen och såga ner stubbarna, men det är väl görbart. Markfrigången är ju begränsad på 135:an. Nu var ju mossen dessutom knappt halvfrusen, så vågade inte pröva. Lovat varmt närmsta veckorna, så gick över till plan B: Gallra det jag når från kanten, och ta mitten något år när det fryser...
Kanske dags att slänga på min långa vajer?

Planen är att ta så mycket som det bara går, nedåt 15 i GY kanske. Så får återväxtproblemet bli nästa generations. 8)
Huggningen gick tungt, detta är ganska nytt för mig med att gå i mosse och andragallra tall. Tunga bitar med det tätvuxna virket! Nästan ingen kvistning, utan det är bara att traska med motorsågen och kapa i bitar. Ofta börjar grönkronan efter att massaveden tagit slut, jag hugger ju standardlängd. Lite sen gallring kanske… :oops:

Har även lovat att hugga 10 fub tallkubb innan mars månads utgång. Gick bra första dagen då jag fick ihop drygt 1 fub. Andra dagen, 8 bitar… Räknar med att jag behöver ca 170 bitar á 0,06 fub. Det är en hel del krökar som gör att det blir massaved. Kvist och årsringskraven är inga problem, däremot! :smile:

Jag har nu slitit klart på min Stihl X-fit huggarbyxor. Yttertyget gick sönder väldigt lätt, måste vara gjort för finhuggning. OK, jag gjorde två hål med sågen också, ett med kedja och ett med avgaser. Köpte KWF-byxor från Engelbert-Strauss på allmän inrådan, de byxorna var helt OK! Nästan lika smidiga som X-fit, och ett yttertyg som verkar betydligt mer hållfast. Köpte även huggarkängor istället för stövlar jag haft tidigare, de var lite styva första dagen men andra blev de lite smidigare. Inte ett fantastiskt lyft från stövlarna, men klart bättre att gå i. Höll torrt även en dag med dimma, snösmältning och duggregn.



Beställde även hängslen till byxorna, men de skickade ett par defekta där knäppning bak saknas. Har ännu inte lyckats övertyga kundtjänst om att de skall skicka nya! :evil:



7 kommentarer | Läst 3460 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av Erre tor 19 jan 2017, 13:10
Intressant.
Hoppas ni får lite mer vinter med kallt väder så du kan ut och testa.

Surt med dina hängslen.
av isteskog tor 19 jan 2017, 14:56
Krokiga myrtallar! Gallrade ett sådant bestånd med maskin för en par år sedan. Blev mycket massaved minns jag .... :(
av Uvskogen tor 19 jan 2017, 16:17
Du skalle haft mig på plats med banden "Mangan", då hade vi kunnat kört ut allt! :smile:

Här hos mig har det blivit enklare med kubbhuggningen sen det blev 50 stock i stället för 10 kbm, som minimimängd.
av 80-90 tor 19 jan 2017, 20:32
Ser bra ut !!! Som vanligt !! Såna byxor har jag med å dom har funkat fint !! Vi hörs snart igen vi ang styrningen !!! Ta hand om dej å såga lugnt
av rikard_e fre 20 jan 2017, 23:37
Rolig läsning man får. Intressant det där med huggning på mosse.
Vad är det för mått på tallkubben? Längd och diameter?
av Mangan lör 21 jan 2017, 09:32
Ja, jag har funderat mycket på mossgallringen, så nu får vi se hur det funkar i praktiken.

Kubben är 275cm, min 14cm i topp och max 34 cm. Travmäts.
av Blivande snickare sön 22 jan 2017, 10:50
Intressant. Räcks du till hela figuren om du lägger på förlängningsvajern?
Eller blir det för mycket "krabb"?