Jag får erkänna, att ta av barkstödet var kanske ingen bra idé. Jag transporterar sågarna i genom att sticka ner svärdet i en plyfa-hållare, och då vilar den mot sågkroppen när man kör. Givetvis studsar sågen omkring så den har skavt lite mot ljuddämparen, som ni kan se i den (suddiga) bilden här (där stödet är tillbaka skruvat).


Istället tog jag fram kapen och sågade bort lite vassa spetsar på nedersta tanden, samt filade bort alla kanter. Hoppas den glider bättre nu!


I mekartagen fixade jag en grej på traktorn som jag retat mig lite på, men inte tillräckligt för att ta tag i på de fem år jag ägt den - handgasen åker tillbaka om man inte håller i den. Det tog 1,5 minut att fixa, varav 1 minut gick åt att gå tillbaka och hämta rätt storlek på nyckeln (det skall vara 3/4"). Enkelt, men aldrig något jag tänkt på när jag stigit ur traktorn! Justerade ner tomgången också, 750 som jag fick för mig att det stod i manualen var egentligen 725, men jag sänkte till 600-650 ungefär. Känns lite lugnare.

I skogen har det varit blandat, igår en fin dag där jag kunde hugga sex fulla timmar utan avbrott. Kul att hugga i finväder och fin skog! Grovt för att vara 30 år (ursäkta bildkvaliten)



Idag gick det trögare, tog dryga två timmar att få på ett lass virke, istället för en. Strul med vinschen, vinschade fast och till råga på allt var det ett vildsvinsstråk där så det lukta skit. Hade fixat till kedjan sedan den hoppade igår, tog en halv tank så hoppade den igen :shock: Har inte riktigt råd att köra en kedja 10 timmar för att sedan kassera, bara att fila till för tredje gången så den går i svärdet igen. Kanske spänna extra hårt? Alltid vid kvistrensning detta händer. :( Sågen börjar se bra sliten ut, där kedjan kommit åt aluminiumdelarna. Bytte till 550, sågade upp en tank men så började det regna hådare när jag skulle tanka, så då sket jag i det kl 13 redan. Skulle tippa lasset bara, men det gick ju såklart snett. La en kvart på att dra det rätt med traktorn, tur att det finns plats för sånt, och ingen snö!

Så nu är jag arg på mig själv, på min såg och grinig i största almänhet. :twisted:

16 kommentarer | Läst 6472 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av isteskog fre 19 dec 2014, 00:05
Menar du att när kedjan hoppat av några gånger, så blir den skev så att du måste fila till den för att den ska löpa i svärdspåret? Eller fattade jag tokigt?
av Mangan fre 19 dec 2014, 00:15
När den hoppar av, så blir drivlänkarna lite stukade och det kommer grader på dem. Fram med filen... Tar väl en 30-60 minuter och få det rätt igen... :(
av totte fre 19 dec 2014, 02:53
Hur länge sen är det du bytte svärd, låter som det var slitet.

Det fär med handgasen är så typiskt, små retsamma saker hamnar ofta i bakvatten. "Det där är så litet jobb så det kan jag ta när som helst som jag har en stund över". Bara det att den där stunden över alltid blir använd till nåt annat. "Visst ja jag skulle ju fixat handgasen".
av Mangan fre 19 dec 2014, 08:16
Svärdet är nytt, men förstört en annan kedja med det redan. :( Har inte lust att slänga allt och börja om, men får väl göra det. Drivhjulet skall jag byta också, har ett liggande.
av isteskog fre 19 dec 2014, 09:24
Byt drivhjul, svärd och kedja. Försvinner problemen är det värt det! :)
av Mangan fre 19 dec 2014, 09:45
Om det inte hjälper, var det en veckas jobb i sjön... Har hänt med andra svärd och kedjor med.
av isteskog fre 19 dec 2014, 10:02
Låter lite mystiskt! Visst kan kedjan hoppa av ibland för mig också, helst när man kvistrensar. Men att kedjan blir skev och behöver filas till har jag inte varit med om..... mystiskt!
Har du rätt drivhjul i förhållande till kedja och svärd, eller köper du billiga svärd och kedjor som kanske är sämre kvalitetsmässigt än original. Dumma frågor kanske, men någonstans måste man ju börja fundera ifrån.
av ananders fre 19 dec 2014, 10:18
Det händer mig ibland att kedjan hoppar av och att det blir grader men behöver sällan fila. Jag lägger på kedjan spänner den och går den då inte ner i svärdet kör jag igång sågen så brukar det ordna sig. Stannar sågen och spänner kedjan lagom och sedan går det igen.
av Mangan fre 19 dec 2014, 13:42
Prövade att klämma tillbaka kedjan, men kopplingen slirade. Har precis slängt två kedjor, så är inte sugen på att kasta flera.

Det är oregons vp95x och pro-am svärd.

Mest tror jag det är skit bakom spakarna glömma spänna och sånt. Nu senast när jag filat upp kedjan satte jag på den igen och spände, men glömde efterspänna efter några minuter. Kan ha varit bidragande!

Det är alltså när jag kvistar en bit från stammen det händer, antingen för att bana väg bland träd som skall stå kvar eller som igår när kvistarna var så tätt när jag skulle rensa stående.
av isteskog fre 19 dec 2014, 15:55
Pröva och ha spänd kedja, det brukar vara när man har slakt som det hoppar av när man kvistar som du beskriver! Men att det blir så att du måste slänga kedjor, det begriper jag inte?
Har själv inte haft dina problem fast kedjan hoppar av ibland.
av Mangan fre 19 dec 2014, 17:02
Du kan få köp dem av mig! Knappt använda, 50:- /st! :D
av isteskog fre 19 dec 2014, 17:23
Tror jag det ;)
av halvproffs lör 20 dec 2014, 07:25
Mystiskt! Som Isteskog skriver kan jag bara instämma i. Många gånger det hänt att kedjan hoppat av när man kvistat och man har slarvat med spänningen men aldrig har då kedjan blivit förstörd. Blir att felsöka för nå galet verkar det vara. Hoppas det ordnar sig!
av Mangan mån 22 dec 2014, 16:56
Efter en timmes pill, så funkar kedjan igen. Har kört 10 timmar utan kedjehopp sen dess. Spänner den något hårdare än tidigare.
av isteskog mån 22 dec 2014, 16:57
Spännande fortsättning ...... ;)
av Mangan mån 22 dec 2014, 17:10
Förhoppningsvis tvärt om, händelselöst. :) Fast igår sågade jag av huggarbandet igen... :(