Har i helgen tagit två långpromenader i skogen norr om där vi bor (ca 2 mil per gång). Trots att jag gått där några gånger tidigare, så hittar man alltid något nytt och spännande. Skogarna här ner i södra Sverige har ju bebotts mycket mer än nu, och det finns spår efter torp nästan var man än går.

Tar man med sig lite kaffe, en bok och ett liggunderlag kan man få mycket rofyllda pauser. :ugeek:



Ibland hittar man ett hus, som står en bit från ett utlopp vid en sjö? Vad tror ni det fungerar som?



Rätt var det är kan man få se ett minihägn (10x10 meter) med lärkplantor i en glänta.


Och på ett hygge, en liten grillstuga. Den är mindre än den ser ut! :D


Rätt var det är gömmer det sig ett litet bortglömt torp i skogen. Fågelvägen ca 3 mil från Göteborg, men det enda som märks av civilisation är ett eller annat flygplan.

Snokade lite i ladorna :oops: och givetvis stod det kvar en gammal Bolinder Munktell! Någon som vet vad det skulle kunna vara? Gick inte in och kolade noggrannare än bilden visar.


Vi har några fantastiska sjöar också, här har vi utsikt över Uspen.


Och skogen är och har varit brukad sedan länge. Men den är - trots eller pga? - väldigt fin, här är lite skog som jag bedömer vara 40-50 år.

Ibland undrar jag om det inte blir lite väl intensivt brukad skog, kunde han inte lämnat en meter till mellan plantorna och vägen? :D


Kul om ni orkat hela vägen hit, har inte gjort något vettigt i min egen skog, men kände jag behövde skogsluft. Så det fick bli bilder från andras skog. :)

10 kommentarer | Läst 5455 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av lfq mån 15 sep 2014, 19:29
Finna bilder, ja man kan upptäcka en hel del under en 2-milatur. Huset nära utloppet kan vara en gammal pegelstation, men det är svårt att avgöra utan att vara där.
av tallen100 mån 15 sep 2014, 20:08
Traktorn är en BM 10, den har en tvåcylindrig tändkulemotor.
av Uvskogen mån 15 sep 2014, 20:39
Fina bilder! Nu blev jag inspirerad att gå ut jag också och bara gå i skogen. Varför gör man små lärkhägn? Försöksodling eller?
av Mangan mån 15 sep 2014, 20:40
Tack tallen, bildgooglade lite och det ser ut som en BM10.

lfq, pegelstation? Då har jag lärt mig något nytt! Googlade lite på sjön som är Lilla Sturven som ingår i Mölndalsåns vattensystem och är reglerad. Här är en PDF, se sidan 14. Kan den här stationen mäta antal m3/sek? Nedströms huset såg jag ett gjutet "V" i fåran, antar att man mäter höjden och beräknar genomströmningen därefter?

http://www.vattenorganisationer.se/moln ... -12-02.pdf
av tallen100 mån 15 sep 2014, 20:53
Du får lägga ett bud på BM:en Mangan, det börjar bli skapliga priser på dom gamla rariteterna... :smile:
av lfq mån 15 sep 2014, 21:31
Stationen mäter bara vattenstånd så att man kan kontrollera att regleringen i vattendomen följs.
av isteskog tis 16 sep 2014, 08:04
Man hittar många tecken på gamla kulturlämningar bara man tar sig för att gå på andras marker. Många gånger vet markägarna själva inte om dessa. :)
av totte tis 16 sep 2014, 23:13
Riktigt trevligt att få följa med på denna kulturpräglade skogspromenad. :grin: :-bd
av Mangan ons 17 sep 2014, 08:05
Uvskogen skrev:Fina bilder! Nu blev jag inspirerad att gå ut jag också och bara gå i skogen. Varför gör man små lärkhägn? Försöksodling eller?


Antagligen, lärkplantorna är väldigt fina i det där hägnet, jämfört med de ohägnade jag har sett.
av Mangan sön 21 sep 2014, 12:29
Jag gick i fredags i närheten av lärkhägnet ovan (1-2 km fågelvägen), och gick förbi ett hygge planterat med lärk. Utan stängsel. Jag menar på att dessa plantor ser betydligt buskigare ut, antagligen nerbetat. Några risiga tallar fanns där också.
Bilagor