Jag har ett område kring ett gammalt torp som jag inte riktigt vet vad jag skall göra med. För 16 ( :oops: ) år sedan när skogsbruksplanen gjordes stod det T26, 65 år, 130 m3sk/ha, ingen åtgärd. Väldigt gles, jag tror man huggit ut det som gick, och lämnat de spretigaste tallarna. Inte tillräckligt tätt för att vara timmerställning, och inte riktigt fröträd heller. Tallarna är ca 20m nu, och emellan har det kommit upp lite gles gran och björk.



Har ignorerat den här sidan ett tag, men tänkte jag skulle göra något å det. Men vad? Ser tre alternativ egentligen.
1) Vänta 20 år till och hugger det som råkar finnas.
2) Hugg ut tallarna/ÖF och släp upp det som finns under.
3) Låggallra och vänta.


Elle säger att det är NO.... ;)

6 kommentarer | Läst 5914 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av isteskog tis 18 aug 2015, 00:48
Alternativ 1 eller 3 skulle jag förorda. Har du inga NO och är certifierad så kanske det är läge..... men en T 26 förtjänar bättre öde ;)
av Mangan tis 18 aug 2015, 00:59
Inget problem med att det blir tvåskiktat? Elelr väntar man tills allt skall ned? Lite längre bort har jag ungefär samma situation, men färre ÖF, och tät och fin underväxt (nåja). Där tänkte jag ta ut de flesta tallarna innan de blåser omkull.
av rikard_e tis 18 aug 2015, 00:59
Väldigt svårt att säga ifrån bilder. Det ser rätt surt ut , iaf på bilden i mitten, så man kanske skulle kunna gynna lövet och ta bort tallen, en höggallring så att säga.
Sen är sista bilden väldigt svår, men kanske att göra samma sak där, ta bort stora träden och släppa fram granarna som kommer där under.

Om man nu ska se det ur ekonomisk synpunkt kanske man skulle kalavverka det och plantera sitka eller något som trivs i det blötare grunderna, och något som man själv kanske kan ha nytta utav pga sin snabbvuxenhet, svårt att avgöra med sådan skog!
av Mangan tis 18 aug 2015, 01:07
Nja, det är kanten ut mot mossen du ser, sen är beståndet på en liten kulle som är "frisk" marktyp. Det har kommit några små björkbuskar, men återväxten är inte jättebra, varken gran eller björk.
av Göt tis 18 aug 2015, 21:17
är torpet kvar eller är det torp-platsen som finns kvar
av Mangan tis 18 aug 2015, 21:38
Torpet är övergivet sedan 50-talet har det sagts. Allt som återstår är lite stenmurar och faktiskt en järnspis.