Efter lite datatrubbel så kommer här det sista kvartalet från 2013, enjoy.

Hydraulproblemen är lösta så nu ska här köras som tåget, i hela två dagar innan nästa motgång.
En boggilåda lossnar men vi är igång tre dagar senare.
Samma eftermiddag kom snön på riktigt och den stannade kvar, även kylan började göra sig påmind.
Bara några få ha kvar på objektet och jag kämpar mot klockan och kylan då det börjar frysa i backen, har tidigare haft lite problem att få upp tempen i hytten och befarat det värsta men hållt tummarna.
Får problem med varmgång som eskalerar snabbt, försöker med alla medel att få klart objektet men till slut är det bara att inse fakta. Ridå ner och säsongen är avslutad, orkade inte ens se på eländet som lastades av på gården och står där än.
Tempen steg så snabbt vid belastning att det inte gick att köra vidare, vad som är orsaken är ännu ej känt då motorn ska tas isär i vinter. Toppackning, sprucken topp, läckande spridarhylsa, fodersättning, sprucket block…. ja vi får se vad det blir.


Sätter igång och avverkar contorta, ett projekt som sysselsätter mig resten av året.
Inte helt problemfritt att få ner dessa träd heller men man lär sig med tiden, påbörjade avverkningen tidigare och har kört lite då och då men insett att contortan bör tas ner när det är iaf. några minusgrader.
Ett projekt som kan bli långvarigt, finns gott om misslyckade contorta skogar här i trakterna som dom flesta ser som ogräs. Jag ser numera en möjlighet till nått helt nytt, vi får se hur det artar sig.


Första halkan slår till och ett 90 tons malmekipage har gått av vägen och jag står och väntar i bilkön, går fram och frågar en polis om det beräknas ta lång tid. Han säger att dom fortfarande jobbar med att få ut chauffören ur hytten, lastbilen har vält upp och ner och det är endast nån dm frigång inne i hytten.
Inte direkt läge att fota, får senare höra att chauffören klarat sig utan alvarligare skador.
Nån dag senare stöter jag på släpet som bogserats till en grusgrop i närheten när jag ska kolla på ett framtida projekt.


Utedasset i stugan har blivit överflödigt sen vi drog in vatten och installerade en vattenklosett, den kommer att flyttas till jaktkojan under våren. Nuvarande utedass har sett sina bästa dagar och man går inte dit om det inte är riktigt skitnödigt.


Ute och kollar till contorta avverkningen med markägare och slutkund, plötsligt slutar deras bil att dra. Funkar på tomgång men dör vid belastning, efter lite funderande konstaterar vi att den oplogade vägen medfört att luftfiltret är helt igensatt med snö. Caddyn går dock vidare utan att klaga även om snön plogar över huven ibland.
Dom här grabbarna står som vanligt med händerna i fickorna, men dom tycker säkert att det är kul att komma ut i skogen och titta. Nu har dom ju spännande dagar på jobbet dom med, man kan ju skära sig på ett papper eller bränna sig på kaffet så det är ingen lek. ;)


Tokröjer med pannlampa in i det sista med 30-40 cm snö, ett objekt som vi fick i sista minuten.
Påpekar att det är på tok för mycket snö men får order om att fortsätta, är en förhyggesrensning och bolaget vill inte behöva betala ut ersättning till avverkningslaget för att det inte är hyggesrensat.
När vi nu började avverka åt samma bolag för två veckor sen är vårt område inte hyggesrensat som det var sagt, när jag sen får till svar att röjarna var tvungna att sluta före oss för att det var för mycket snö håller säkringarna på att brinna.


Min farbror i byn ska borra för jordvärme, borrfirman lämnar bilen i en nedförsbacke och den glider ner i ett dike. Då det är helg och inga maskiner för bärgning finns att tillgå rycker jag ut med markberedaren, den stod nämligen bara 100 meter bort.
Släpper inte tempmätaren med blicken och kör bara maskinen i korta stunder, det funkar och vi får upp lastbilen utan att markberedaren börjar koka.


Kör in hjularen i garaget och ska börja demontera toppen, känner att det luktar bränt men det tar en stund innan jag fattar att det är jag som luktar.


December bjuder på riktiga vädervariationer, kallt så att det inte går att köra ena dagen, regn och varmt som en dålig sommardag den andra.





Ja sen var 2013 slut, sköt några raketer och diktade upp nyårslöftena.
Såna löften håller man ju aldrig ändå så jag fuskade lite med att bara ”försöka”.
Jag ska försöka att dricka mera vatten och dricka mindre öl, träna mer och sitta mindre framför datorn, sova mer och småäta mindre, köra lite långsammare med bilen och dricka lite mindre kaffe.
Ja och så ska jag se till att få dom där sakerna gjorda som jag brukar vänta med tills imorgon med att göra.
Kan bli ett bra år det här, mycket planer och projekt på gång.
Skulle vara mycket spännande att se var man står om ett år.
Gott nytt år på er i efterskott då :grin:

9 kommentarer | Läst 3243 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av totte ons 26 feb 2014, 02:22
Kul läsning som vanligt, men jag ber att få protestera mot att det är del 3, det här måste väl vara del många, för det kommer ju efter tre.
av Kse ons 26 feb 2014, 02:33
Håller med om att det blev fel, dock tyckte jag att fyra passade bättre än "många" men det är ju en smaksak. ;)
av totte ons 26 feb 2014, 12:11
Aha, fyra! :idea:
av Tosca tor 27 feb 2014, 23:42
Nu börjar spänningen snart stiga inför ovissheten om hur det går med det nya köket?
av Kse tor 27 feb 2014, 23:58
Väntar på att den där sista listen ska komma på plats, sen får ni se. ;)
av Tosca fre 28 feb 2014, 00:10
Trevligt.
av Kse fre 28 feb 2014, 10:04
Den sista listen brukar aldrig komma på plats, för när frugan vill börja med nästa projekt så säger man bara ; "Men älskling, vi måste ju göra klart köket först. ;)
av Tosca fre 28 feb 2014, 10:23
Nästa projektet börjar väl ändå?
Med ambitiösa projektledare kan det lätt bli så.
av Kse fre 28 feb 2014, 10:42
Nu är det relativt lugnt med renoveringsprojekt här hemma, visst finns planer på att fixa ihop ett hemmagym i källaren men det ligger långt fram i tiden.
Jag skulle ju vilja sätta tänderna i garaget, slå ut mellanväggen och höja taket. Men det får bli nått annat år när man har tid och råd.
Till våren brakar byggnationerna igång igen men då i sommarstugan.