Nu är det sådär härligt mycket snö i träden så dom knappt kan bära mer, Instagram och Facebook svämmar över av fina snöbilder.
Så lagom fint när man ska vara ute och jobba i skiten, nä jag skulle ju vara inne i garaget och mysa men då blev det stressjobb istället.
Hade ingen bra snöbild så jag tog en bakom huset.

Har blivit långa dagar men jag tror att jag blir klar imorgon om det flyter på och virket inte är för överjävligt långt och huller om buller, på måndag kommer grävarna.
Lite kortare virke idag, bara några enstaka längre. Dock var det betydligt klenare.

Det är ju iaf. tur att man sitter i skotaren och inte behöver avverka när det är sånhär upplega. Risken för toppbrott är hög och jag har redan sett den hel del.
Nu lovas det kallare väder med neråt -20, när det sen vänder mot varmare är det risk för vind mot dom nerkylda och snötyngda topparna.
Kallare väder betyder oxå att det blir mer fliskörning, det varma vädret gör ju såklart att värmeverket bara går på tomgång.
Igår testade vi om det går att köra genom hela byn med visiret uppfällt på flissläpet, och det gick alldeles utmärkt.
Jag skulle knuffa lös farsan i det glatta föret då han inte kom iväg från värmeverket, när han for iväg slant skopan och kom åt ett hydraulrör. Det medförde att visiret inte gick att stänga, men det gick som sagt bra att köra genom hela byn till flisplan så vi slapp stå utanför värmeverket. Felet avhjälptes idag men en rörbit och en skarvkoppling.
Rören går under släpet, tur att det inte var röret till tippen som gick av för då blir det problem. Man måste tippa släpet en bit för att komma åt rören.



Slänger in en liten flisningsfilm oxå.


8 kommentarer | Läst 5841 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Blivande snickare tor 19 nov 2015, 23:50
Inga låga kablar i byn då?

Ganska ny scania va, tycker lamporna ser lite konstiga ut?
av Kse fre 20 nov 2015, 00:08
Fanns bara en luftkabel och den var det just så det gick att smita under, bra att veta ifall man glömmer fälla ner visiret. ;) Var säkert nån bybo som trodde att så var fallet.

Tror dets saknas lite plast i fronten på den bilen, kan vara därför den ser lite konstig ut.
Bilen kommer från fö. från Finska Pello.
av Uvskogen fre 20 nov 2015, 11:25
Som sagt, lusten att åka upp till Jokkmokks marknad blir inte mindre av dina vinterrapporter!
av Kse fre 20 nov 2015, 12:36
Ta på bra med kläder @uvskogen, det är inte ovanligt med ner till -35-40 grader.
Snackade med en fiskförsäljare härifrån som sa "Aldrig mer" när Jokkmokks marknad kom på tall. Dom hade slitit i timmar med att komma därifrån då lastbilen vägrade starta, hydrauliken och bromsarna strejkade och fisken varit så stelfrusen att den inte tinat förens strax efter midsommar. :grin:
av halvproffs fre 20 nov 2015, 17:40
Omkring 1992 var frugan o jag till Jokkmokksmarknaden. Vi sov över i Luleå (campingen) och där frös vattnet under natten (-27) Fortsatte till Jokkmokk -42 på morgonen. Var noga bara frugan o jag som hade toppluva. Tyckte inte det var just någon skillnad med eller utan, kylan gick rätt igenom mössan. Var in på samemuseumet och tittade och värmde oss. Vidare till Gällivare -27 och pratade Nobsar med Åke Andersson(legendarisk Nobsuppfödare) Inlandsvägen ner till Mora på Årsmöte med Nobsringen. Hem till Hedesunda -25 och vattnet fruset till stallet. Hästpigan hade inte stängt dörren tillräckligt. Tror det blev runt 200 mil på 3dagar.
av Göt fre 20 nov 2015, 20:39
vilken fin huggbil....hur grovt kan du flisa
av Slurfi lör 21 nov 2015, 10:28
Toppbrotten finns det en del av här i trakten, tio träd har legat över vägen till jobbet den här veckan.
Strömavbrott på flera dygn och sen så ser skogen så tråkig ut, inte skoj.
Härlig Scania.
av Kse lör 21 nov 2015, 13:01
Ja huggbilen är riktigt fin, en sån skulle jag gärna ha i maskinparken.
Han flisar inte så jättegrovt, 25-30 cm.
Den klarar betydligt grövre har jag sett men han vill nog spara på grejerna.
Så jag har en hel del grövre som ligger i hög, därav mitt stockklyvsprojekt som går lite långsamt. :oops: