Solen strålar och vårvintern visar sin bästa sida, 3-4 plusgrader på dagarna och minus på nätterna.
Snötäcket har inte minskat nämnvärt än och ligger väl på ca 70-80 cm.
Ny skoter och allt så humöret borde ju vara på topp, tyvärr blev det inte mycket kört innan det kom grus i maskineriet.
Jag och en polare var iväg och körde en kort sväng, ute på älven vid stugan började nått rassla under huven.
Konstaterade ganska snabbt att det var variatorremmen som levde om, detta pga. att sekundärvariatorn inte ville gå ihop helt.
Mysko variator.
Polarn satt bara och njöt medans jag skruvade i skotern.
Om ni funderar på vad det är för skoter så är det en Viper, eller Yamacat som den kallas efter som Yamaha och Artic Cat delar modellen.
Han har dock lackat och byggt om den efter eget tycke och jag kan inte mer än hålla med om att den blev riktigt snygg.
Ända sen jag skaffade min Renegade har jag haft en vision om hur jag ska gör den lite mer personlig, nu när polarn lackat sin så får han göra min med.
Har tänkt göra en hyllning till en Svensk klassiker.

För att kunna demontera variatorn krävs en specialavdragare som man hittar på närmaste märkesverkstad, detta hände på torsdag eftermiddag så räddningen var långt bort. Det blir till att hänga på låset i morgon för att komma över avdragaren för att kunna demontera, sen är det bara att hoppas att delarna som behövs finns på hyllan.
Sekundär variatorn är ganska enkelt uppbyggd, förutom skivorna så finns där en helix, en fjäder och två stycken rullar, skulle tro att det är de sistnämnda som havererat och fastnat på nått sätt.

Nu har det ju blivit en del skoteråkning ändå men mest av "A till B" karaktär, har kört med min lilla 380 Touring istället som duger gott som transportmedel mellan stugan och "korvgrillarstället".
Denna plats varierar men ligger oftast längst med älven och sällan mer än 3 km från stugan, är det bra spår så klarar 380:in jobbet gallant med hela familjen i kälken.
Gamla Bettan brevid Nya pärlan.


Sen blev det en till åktur igår då svågern helt plötsligt bestämt sig för att köpa skoter, han har som varit på väg i 19 år men nu kom han äntligen till skott.
På lördag bestämde han sig och hade hitta några lämpliga maskiner på nätet hos en skoterhandlare i grannbyn, förutom att det är årets sämsta vecka att köpa skoter då det är ganska så utplockat informerade jag honom att det dessutom är lördag och storhelg.
Men som envis smålänning gav han inte upp utan utan fick tag på handlaren som lovade att komma och låsa upp, då han under sin uppväxt utanför Hultsfred haft ganska begränsade erfarenheter av snöskotrar fick jag följa med som sakkunnig.
Det kan man kalla bra service och det är väl därför har jag handlat ett antal med skotrar och motorsågar där genom åren.
Med tanke på utbudet lyckades vi ändå hitta två helt Ok maskiner som fick följa med hem.
En Ski-doo Summit 550f och en Lynx Ranger V800, lagom maskiner för en nybörjare.
Då det bara är 15 km till stugan så körde vi hem maskinerna.
Fjälltur planerades direkt till måndag, dvs idag med planerna ändrades till senare i vecka då det lovades bättre väder, oklart om jag kan följa med då.

Ja nu är det bara att hoppas på lite kallare väder så att vägarna håller ett tag till, vi har massa virke att köra ut men även avverkningen är beroende av farbara grusvägar.

4 kommentarer | Läst 3056 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Blivande snickare mån 06 apr 2015, 12:08
Kul att höra att du är på gångs, både med skotern och i skogen! :)
Det där med att vara sakkunnig är ju lite av en "gift or curse" situation. Kul att kunna hjälpa men inte så lämpligt tidsmässigt alltid. Kul att ni hittade maskiner iallafall :)
av Slurfi mån 06 apr 2015, 22:01
Skoj med egna customgrepp på släden, jag har åxå hunnit köra en del under helgen, 30 mil för att vara exakt
men finaste turen var idag och det var en enklare tur till Kalixälven, jag med WideTrak IQ och frugan med
sin Indy Voyageur som bara ger mersmak, en riktigt fin skoter.
av Valmet 890 ons 08 apr 2015, 08:16
Inte behöver du väl nåt spec verktyg till variatorn? Eller har dom gjort om nåt? Man får ju lossa drevet och ta ut hela axeln... Och så sitter helixen med 4 skruvar på baksidan? Sen när du ska ha ihop den igen så använder man bara två gängstångsbitar i två av helixbulthålen och drar och ihop den med muttrar tills du får dom andra två bultarna att ta gäng...
av Kse ons 08 apr 2015, 22:20
Ja för att få lös själva skivorna måste drev och axel lös, men detta är ju bara nödvändigt om man ska byta ut en skiva.
Allt annat, helix, fjäder och rullar går att demontera utan att axeln tas lös.
Visst går det säkert att lösa utan specialverktyg men det underlättar onekligen.