Hela påskveckan har bjudit på strålande vårväder, soligt och runt 5-6 plusgrader på dagarna och lika många minus på nätterna.
Tanke var att vara ledig hela veckan men avverkningen drog ut några dagar längre än planerat, dom sista träden höggs som jag tidigare skrevs i måndags och på tisdag var det dax att trailar hem maskinerna.

Vintervägen börjar se lite vissen ut men skulle hålla länge än, det är dom vanliga grusvägarna dom tar stryk.


Nu var det rejält nattkallt men vi bestämde oss för att vara tidigt i farten, 05:00 satt jag i trailern hemma hos den åkare som skulle sköta dagens transport.
Första resan gick utan problem, först en mil grusväg och sen drygt 2 mil smal asfaltsvägen innan man är ute på 395:an.
När vi var på väg att hämta andra maskinen och skulle svänga av från 395:an möttes vi av ett backande timmerekipage, Svevia hade tydligen haft ute folk på morgonen som bedömt att det var dax att skylta ner vägen till 12 ton.
Ett samtal till vägmästarrn gav en tidsbestämd dispens att köra på vägen fram till klockan elva, vi klarade det med tio minuters marginal. :)

På håret att man fick hem skördaren, vägmästarrn lät inte helt nöjd med att vi ville in på vägen trots 12 tons skylten.


Sen var det en dags helledigt innan det var dax att börja rodda inför årets största händelse här i byn, Brohugget.
Det är en pimpeltävling som hembygdsföreningen kör varje år, elfte gången i ordningen i år.
Jag har varit med och hjälpt till i några år och då det blir mindre och mindre folk i föreningen samtidigt som tävlingen växer år för år så blir det himla mycket att göra.
Vi är bara en handfull personer som drar ihop det hela men under själva tävlingsdagen krävs det såklart mer folk för servering, kontrollanter parkering mm.
Nu blir det här ju närmast ett reklaminslag men då tävlingen redan är körd kommer jag kanske undan.
Den som får flest fiskar i vuxenklassen vinner 10.000:- kontanta pengar, den som får den största fisken vinner oxå 10.000:-.
Sen har vi ett sidoarrangemang, Puckträffen, där ska man skjuta en hockypuck så nära en speciell punkt som möjligt och vinnaren kammar hem 10.000:-.
Vi har ett prisbord värt ca 70.000:- och som "Grande finale" lottar vi ut 100.000:- på samtliga förköp och startkort.
I år slog vi alla rekord med nån stans mellan 600-700 fiskare på isen, ett mycket lyckat arrangemang och klart värt mödan.

En gnistrande klar morgon, framåt dagen steg tempen till +8.
Vårvintern är nog den härligaste tiden på året.


06:00 på fredag började vi att borra dom runt 900 hålen som ska göras i isen.
Vi skulle egentligen börja runt åtta men då jag av erfarenhet vet att det brukar vara lite dålig uppslutning så tänkte jag att det var lika att börja tidigare. Sen ska alla grejor för servering, prisutdelning, parkering mm mm ut på isen och ställas i ordning. Ljudanläggningen ska testas vårat lilla sekretariat ställas i ordning.

En av gubbarna i föreningen hade brutit lårbenet och klagade lite på att han inte kommer hinna ut på isen när starten går.
Jag gjorde en lite skyllt åt honom, om upptåget uppskattades eller ej vet jag inte. :)


På torsdag hade vi öppnat upp en yta motsvarande en fotbollsplan ute på älven för parkering och servering, sen hade vi även tre försäljare av fiskeutrustning och bete på plats som skulle få plats och så Puckträffen förstås.
Älven är bottenfrusen på det området och det är bara just när
man lämnar stranden och ska över båtleden som det finns vatten.
Här skulle vi justera lite på fredagen och köra ut lite grus för att släta till vägen men då gick hjullastaren framhjul igenom isen.

Det här är faktiskt bilder från torsdagen, även då gick det igenom men som synes bara lite grann när vi skulle bredda uppfarten. På fredag hade jag inte med mig telefonen men då slog hela framändan igenom.

Ganska bra slagsida trots det lilla genomslaget.


Det är bara ca en meter vatten så det var ingen fara på taket, dessutom var ju alla maskiner hemma så det var bara att promenera 200 meter och hämta skördaren och dra upp hjularen.
Blev sena kvällen innan vi hade burit nog mycket grus för att få vägen farbar igen, man får väl gräva upp gruset till sommaren då det det inte gör så mycket nytta där.

Vägen är åter farbar.


På själva tävlingsdagen var det samma tid för revelj som dagen innan, mycket att fixa då man är prisbordsanavarig, speaker, områdesansvarig och allt-i-allo.

Kön till hamburgarna ringlade lång hel dagen.

Tävlingsområdet sträcker sig på båda sidor om bron.


Halv fem på eftermiddan var det mesta ihopstädat och man fick åka hem och vila en liten stund innan puben öppnar, nog skulle det vara skönt att få ta en pilsner efter två heldagar med pimpelhistorien men nu står man ju tyvärr på fel sida bardisken och säljer öl.
Vi hade en kanonkväll och lokalen var proppfull med folk, vi har serveringstillstånd till 01:00 och senast en halvtimme senare ska lokalen vara tom.
Brukar alltid vara svårt att få ut alla ur lokalen i tid då folk gärna vill sitta kvar ett tag , men jag var lagom less på att lyssna på massa fylledravell så det var tomt redan kvart över ett.
Sen blev det en rejäl sovmorgon, man brukar känna sig bakis efter puben även om man inte druckit en droppe.
Har överlag varit en toppen påsk även om det har varit mycket att göra i vanlig ordning, men det är nog kanske då man trivs som bäst ändå.

8 kommentarer | Läst 2510 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av totte ons 23 apr 2014, 19:36
Hä va ett jädrans hallå för att få opp lite fisk! Men kul att läsa om det var det.
av Blivande snickare ons 23 apr 2014, 21:41
Hur gick det sen då?
Hur stor var största firren?
av Kse tor 24 apr 2014, 04:57
Ja men vi brukar ju få en slant över oxå, kan vara bra att ha när det ska börja renoveras veterantraktor.

Jo sen gick det bara bra, största fisken var en harr på 0,81 kg.
Högvinsten gick till en kille i 25 års åldern som just köpt hus vilket visade sig ha större renoveringsbehov än planerat, han hade nog med andra ord garanterat avsättning för pengarna.
av totte tor 24 apr 2014, 10:34
Kse skrev:Ja men vi brukar ju få en slant över oxå, kan vara bra att ha när det ska börja renoveras veterantraktor.


Rätt bra omsättning måste ni ha, rejäla prispengar och ändå en vinst. Veterantraktor är ju ett behjärtansvärt ändamål, vi väntar med spänning på renoveringen.

Bilagor
av Kse tor 24 apr 2014, 13:16
Vi har över 70 företag som är med och sponsrar till dom olika priserna, högvinsten på 100.000:- tar vi dock från intjänade pengar från startkorten.
Många undrar hur vi kan ha så höga prissummor, sanningen är den att vi säljer så mycket startkort att vi helt enkelt måste.
Enligt lotterilagen måste mellan 30-50% av omsättningen vara vinstutdelning.

Ang. traktorrenoveringen så får vi se hur det blir med det, jag är som ansvarig över projektet men oxå den enda som verkar vara intresserad av att det blir av. Men så fort jag får tid över så....
av Mangan tor 24 apr 2014, 14:32
Känns konstigt att läsa om vintervägar och bottenfruset när man sitter här med blommande körsbärsträd och fullt utslagna hästkastanjer. Långt land.
av totte tor 24 apr 2014, 16:02
Men så fort jag får tid över så....


Jo, du blir väl pensionär om några decennier :mrgreen:
av Kse tor 24 apr 2014, 21:02
Mangan skrev:Känns konstigt att läsa om vintervägar och bottenfruset när man sitter här med blommande körsbärsträd och fullt utslagna hästkastanjer. Långt land.

Ja det är ett långt land, håll utkik i bloggen efter helgen så ska du få se på långt land. :ymsmug: