Är ju mera lugnt med fliskörning nu på sommaren, värmeverket brukar stå en dryg månad på sommaren för rep och underhåll och då får även vi passa på att serva grejerna.
Timmerbilen har just varit in på service med olje och filterbyten, den fick även nya grenrörspackningar och nya termostater plus lite annat småfix.
Släpen står näst på tur, rissläpet behöver en hel del svetsning av aluminiumsidorna som fått ta en hel del stryk. Även här lämnar jag bort jobbet då jag aldrig svetsat aluminium och så räcker inte tiden till heller.
Lite krökt och sprucket, just denna skada beror på att bakre vaggan vill börja vandra framåt under körning, ett hydraulfel som måste fixas.

Flissläpet måste oxå gås igenom, här är det läckage i hydraulpaketet och några rör som fuktar. Men det finns även svetsning och övrigt rep att göra då det är ett ganska slitet släp.
Timmersläpet har inte använts mer än för "terminalkörning" på flisplanen och behöver väl bara motioneras inför besiktning för bromsarnas skull.

En annan viktig punkt i flishanteringen är ju såklart hjullastaren, vår L90 som inhandlades förra sommaren har fungerar i stort sett klanderfritt hela vintern.
Trots att den står utomhus och har startats i -37 som kallast har det inte varit några problem. Bromssystemet krävde lite handpåläggning innan säsongen drog igång och en ny hydralpump och ett beg. ventilblock fick inhandlas.
Tamtron monterade en lastar våg och sen var det bara sedvanlig service innan säsongen startade.
Jag var och kikade på en massa olika lastare innan jag slog till och denna var den dom bäst uppfyllde min kravlista, centralsmörjning, lastarmsdämpning, hydrauliskt snablås, 3-4 funktion, snödäck, ac mm.
Den var dessutom i mekaniskt mycket gott skick med dokumentation och kvitton på allt som var gjort dom senaste åren, däremot så var det visuella skicket inte det bästa.
Men det ska vi såklart råda bot på nu.
Farsan har tagit två veckor semester och åkt iväg med husvagnen, lugnt och skönt med andra ord.
Medans han är borta hade jag tänkt att ta in hjularen i garaget för en liten uppfräschning, ny färg och dekaler på maskinen och så hänga på lite nya lampor och så.
Lite sliten...

Två veckor är ju en lång tid men tiden går fort när man har roligt.
Farsan kommer hem på måndag och jag har inte ens börjat, ja jag började tvätta av maskinen igårkväll men bara det lär ta en halv dag i anspråk.
Som lite extra krydda så är jag ensam med barnen hela helgen men det kanske inte är till nån nackdel. ;)
Nå då kör vi, kan nån ringa Chip Foose?

11 kommentarer | Läst 5795 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Blivande snickare sön 12 jul 2015, 00:00
Fan man får ju skämmas, 19 årig bil å maskin entusiast å fick googla herr Foose! :oops:

(Han landar btw i kiruna på måndagmorgon 06:00. Plockar du upp honom eller ska han lifta? :D ;) )
av Kse sön 12 jul 2015, 02:48
Ja men då hämtar jag honom i min Ford F150 Foose edition. ;)


Ja för er som int' begrip kan jag ju förklara lite.
Chip Foose var ju programledare i Tv-programmet Overhaulin'.
Det gick ut på att man låtsades sno någons bil, för det mesta nån entusiast med ett gammalt vrak dom tänkt renovera men aldrig fått tummen ur röven.
Chip och hans gäng "snor" bilen och helrenoverar och "customiserar" den på en vecka.
Ägaren får tillbaka bilen, kissar på sig av lycka och gråter lite, tackar Gud och amerika.
Bilagor
av halvproffs sön 12 jul 2015, 07:16
Vi snickare är inte insatta i detta ämne. Hade inte en aning om ad orden betydde. Dessa amerikanska serier med; alltid tidsnöd(hur ska vi hinna) alltid livsfarligt (även en ofarlig grej) riskerar att förlora massor av pengar mm. Orkar inte se serierna from over there. Dom skulle bara veta hur dj.... vi har det med Mr Murphy
av Kse sön 12 jul 2015, 09:44
Ja det har gått lite till överdrift med det där, men att sitta och titta på en åkare som gör Kiruna-Göteborg tur och retur längs E4 med vägassistansen i en sprillansny bil är väl inte heller vad jag vill se.
Nä då är nog Iceroad truckers lite roligare även om dessa isvägar är bland det säkraste man kan köra på.
Overhaulin' är ju lite annorlunda då man verkligen har bråttom, den stackare som blivit av med bilen får under veckan gå igenom hela processen med polis och försäkringsbolag mm.
Chip och hand team jobbar dygnet runt med att få bilen i ordning, på så sätt har man egentligen tre veckor på sig.
När man sen lurar bilägaren att tro att man hittat bilen och tar ägaren till nån bilskrot eller lagerlokal där han ska få identifiera sin bil, ja då kan inte heller jag hålla tårarna tillbaka.
Bilen är då totalt genomgången, nylackerad och ofta lätt ombyggd med stora Boydfälgar (nä inte så troligt ;) )
Lite som MTV's Pimp my ride fast med lite mer spänning och utan en helgalen Xibit.

Men program som Occ Choppers eller Monsters Garage kan man ju bli lite lätt less på när man alltid blir klar med projektet när det är 1 minut kvar.
I denna rad av serier får väl ändå American Hot Rod med Boyd Coddington ses som originalet, och för att knyta ihop säcken så har ju tidigare nämnda Chip Foose jobbat som lärling hos Boyd.
av Uvskogen sön 12 jul 2015, 09:56
Skulle också vilja ha ett garage. ....
av totte sön 12 jul 2015, 20:05
Skriker du och farsan lika mycket som Paul Sr och Paul Jr i Choppers? Minns en replik som Vinnie fällde när nån journalist frågade vad han gör: "While they yell at each other I build bikes". :D
av Slurfi sön 12 jul 2015, 21:42
Underbara tv-serier, man borde kolla mer tv. Jänkarna är bäst på det åxå, så det blev sagt.
av th sön 12 jul 2015, 22:55
Att jänkarna är bäst är väl ett ganska konstigt uttalande. Det mest som produceras på på andra sidan Atlanten är för det mesta bara skräp (det finns ju några enstaka undantag). Tacka vet jag engelska serier, mycket mer sofistikerade och mer underhållande.
av Kse mån 13 jul 2015, 18:59
totte skrev:Skriker du och farsan lika mycket som Paul Sr och Paul Jr i Choppers? Minns en replik som Vinnie fällde när nån journalist frågade vad han gör: "While they yell at each other I build bikes". :D

Nä jag och farsan drar inte alltid jämt, går bra så länge vi inte ska jobba intensivt med varandra tex. byta en motor eller så för då brinner säkringarna till slut.
Vi jobbar ju ofta ihop och visst hettar det till ibland, jag är dock inte typen som hetsar upp mig i onödan och blir väldigt sällan arg.
Dessutom har jag ett tålamod som en björnhona med fyra ungar medans farsan har noll tålamod och kort stubin.
Men man är ju som ganska beroende av varandra när man är ute i skogen och jobbar, tur att vi är kortsynta så en kafferast brukar räcka så är vi igång igen. :smile:
av Flisaren mån 13 jul 2015, 19:23
Kom ihåg när jag jobbade med farsan, drog inte alltid jämt men roligt hade vi, tyvärr lever han inte idag men minnen gör det. Gäller att ta vara på tiden!
av Blivande snickare mån 13 jul 2015, 22:39
Jag tror att det är omöjligt att aktivt jobba med nån så nära som en förälder helt utan att det nångång hettar till.
Jag jobbar ganska mycket med båda föräldrarna, både hemma och på respektives jobb och njuter av 99,99% av tiden.
Sista 0.01% av tiden är den vi inte har helt samma åsikt men det brukar gå snabbt över. Jag har bra övertalningsförmåga ;)

Nä skämt åsido, precis som Fredrik redan sagt så kan en liten kaffepaus vara riktigt bra.
Jag tycker riktigt synd om de av mina kompisar som inte kommer överens med en eller nåndera av föräldrarna. Ok, någon har väldigt förståeliga orsaker men många är sånt som min far å jag inte ens skulle ha funderat två gånger på.
Känns onödigt, man går miste om så mycket mer än man vinner!

Men det är bara min lilla reflektion, kanske jag är helt ute å cyklar åxå. Har förhoppningsvis mycket tid kvar att tänka om isåfall :)